Josep Ma Pelegrí, conseller d'Agricultura, i Joan Caball, coordinador general d'Unió de Pagesos durant l'assemblea
Josep Ma Pelegrí, conseller d'Agricultura, i Joan Caball, coordinador general d'Unió de Pagesos durant l'assemblea
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha presidit aquest matí, a Barcelona, l’acte d’inauguració de l’onzena assemblea nacional d’Unió de Pagesos.
El Conseller ha recordat que a partir del 2015 començarà a aplicar-se la reforma de la PAC, aprovada per la UE i per l’Estat espanyol per al període 2014-2020, i que l’Estat espanyol ha optat per un manteniment del status-quo, i per tant, per perdre l’oportunitat d’adaptar la política a les necessitats territorials, empresarials i del mercat global; i, així mateix, ha optat per una PAC recentralitzada, que envaeix competències exclusives i que configura un sistema molt complex, difícil d’entendre per l’administrat i que perpetua el repartiment injust i incoherent dels fons de l’Estat.
 
Pelegrí ha agraït la col•laboració continua i les aportacions d'Unió de Pagesos en el procés de negociació de la PAC per consensuar el posicionament de Catalunya i ha recordat que "ara el que ens toca és adaptar-nos, atès que la reforma implica una sèrie de canvis en la percepció de les ajudes per part dels agricultors i ramaders catalans”.
 
En aquest sentit, el conseller ha remarcat que, amb l’objectiu de facilitar al sector la informació necessària per a la gestió de les seves empreses, el Departament ofereix una sèrie d’informacions tècniques sobre els aspectes més significatius de la PAC i posa a la seva disposició les Oficines comarcals, alhora que s’està treballant en una aplicació que agrupi, simplifiqui i facilita la interacció amb els perceptors.
 
Pel que fa al Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020, Josep Maria Pelegrí ha posat en valor “tota l’estratègia pública que estem duent a terme des de la Generalitat a l'hora de prioritzar allò que necesita el sector”, i ha explicat que el PDR preveu una despesa pública total de 810,4 M€, dels quals el DAAM n'aporta el 50%, amb una inversió global de més de 403 M€, alhora que ha fet palesa la retallada del 74% de l’aportació de l’Estat al cofinançament d’aquest Programa, i afegit que “l’Estat es desentén totalment del desenvolupament rural de Catalunya”, així com l’impacte molt negatiu per a la competitivitat del sector i del conjunt del país. 
 
En aquest punt, Pelegrí ha agraït l’acord sobre la distribució del pressupost, la participació pública i les tasques del grup de treball establert en el marc del Comitè de Seguiment, afegint que les aportacions han servit per millorar a el contingut i optimitzar l’objectiu, i que la proposta d’estratègia se centra a establir polítiques específiques per als joves del món rural, que fomentin el seu arrelament i desenvolupament econòmic i social; fomentar la reactivació econòmica i la creació d’ocupació, amb especial atenció als sectors agrari, alimentari, forestal i les zones rurals; estimular la innovació i la transferència de coneixements en el sector agroalimentari; i promoure accions dirigides a mitigació i adaptació al canvi climàtic i a la protecció dels recursos naturals.
 
El conseller també s’ha referit al veto rus a les exportacions més significatives de la producció catalana, com són la fruita fresca i la carn de porcí, que “ha suposat un molt mal estiu per als nostres productors, centrals fructícoles i escorxadors”. “Decisions polítiques demanen respostes polítiques, així com solucions ràpides, eficients i que no generin inseguretat al sector agroalimentari i als seus sectors afins. En tot cas, hem d’aprendre les lliçons d’aquesta crisi, no ens podem quedar estancats en el problema, hem de buscar solucions: altres mercats, especialment els emergents, no un únic mercat; actuar amb consciència transnacional (AREFLH) ser diligents i ràpids per evitar més pèrdues, etcètera”.
 
 El conseller d'Agricultura ha assenyalat que aquesta setmana ha finalitzat la fase d’informació pública de l’avantprojecte de Llei del sòl d’ús agrari, una llei “llargament reclamada pel sector, i també s’ha referit a altres canvis legislatius per atendre les noves realitats i problemàtiques que afecten el sector com per exemple la mesura de caràcter extraordinari per l’afectació dels danys que algunes espècies cinegètiques al sector primari a través de la "declaració  d’emergència cinegètica quan es superi els llindars d’abundància d’alguna espècie, desenvolupada a partir de la proposta d’UP al Parlament.
 
D’altra banda, i pel que fa a estratègies de futur, Josep Maria Pelegrí, s’ha referit al Debat monogràfic d’agricultura i a la recollida de moltes propostes d’UP, aportacions que ha agraït, alhora que ha valorat molt positivament el resultat del debat, i també ha agraït la implicació de tots els diputats, especialment dels portaveus d’agricultura. “Hem expressat la voluntat del Govern de continuar treballant en la línia que s’ha portat fins ara per a acordar i consensuar amb el sector aquelles polítiques i prioritats que l’ajudin a potenciar el desenvolupament rural i a millorar el progrés, el benestar i la qualitat de vida al món rural. Els eixos del debat són el grans ítems del sector, especialment pel que fa a innovació, internacionalització, i a dinamització del sector forestal. Ara tenim un nou full de ruta, més actualitzat i realista que entre tots hem de fer d’executar”, ha remarcat també Pelegrí.
 
El Conseller ha destacat, a més, el  nou model de gestió de les dejeccions ramaderes i de la fertilització, i en aquest tema ha afirmat que “el tancament de les plantes de tractament de purins suposa un gir en l’adopció d’estratègies en la gestió de dejeccions. Josep Maria Pelegrí ha recordat que “hi ha en vigor una ordre d’ajuts en forma de garantia dels préstecs formalitzats amb l’ICF (un 80% del risc viu) que ara es veurà complementada amb una Ordre que està a punt de sortir, de 3,37 M€ per a la gestió immediata dels purins que es destinaven a les plantes d’assecatge abans del seu tancament; i que preveu ajuts al transport i aplicació de purins en camp i a la instal•lació d’infraestructures de tractament o emmagatzematge”.
 
El Conseller també ha abordat l’àmbit de la sanitat vegetal i animal,  ja que és avui per avui una autèntica barrera comercial. Referint-se al foc bacterià, hem de seguir atents, vetllant constantment per a evitar les propagacions de focus, però ens cal la implicació i coresponsabilitat del sector, que ha de fer vigilància, igual que la fem des del Departament amb la prospecció”.
 
Pelegrí durant la seva intervenció
Pelegrí durant la seva intervenció
Finalment, el Conseller ha volgut destacar també que el Consell Català de la Innovació Agroalimentària es constituirà el proper 15 de desembre, i que té com a funcions fer el seguiment, avaluar els indicadors i l’impacte de les actuacions de formació, transferència i innovació al sector agroalimentari i al medi natural, així com aprovar les memòries anuals de resultats fruit de l’execució de cadascun dels programes i plans d’aquest àmbit. La creació del Consell Català de la Innovació Agroalimentària forma part de les actuacions previstes en el Pla R+T+I agroalimentària de Catalunya 2013-2020. “La innovació conjunta, pràctica i real és imprescindible”.
 
Josep Maria Pelegrí ha clos la seva intervenció incidint en què entre els objectius del Departament destaquen desenvolupar una economia basada en el coneixement i la innovació, impulsar la transició a una economia que utilitzi més eficaçment els recursos, més verda i més competitiva, i fomentar una economia amb un elevat nivell d’ocupació i de cohesió econòmica, social i territorial; alhora que ha allargat la ma al diàleg i a la col•laboració “perquè tots estem al servei del sector”, i que ha reiterat la importància de la cooperació, de crear espais i punts de trobada, de ser proactius, exigents i alhora realistes amb la realitat i el futur del sector, i actuar amb seny i sentit comú.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 

2  

Fitxers adjunts

foto1

foto1
JPG | 256

foto2

foto2
JPG | 230