• Les noves urgències tenen una superfície de 6.000m2 i compten amb equipaments per un valor de 5 milions d’euros.
  • Aquest  equipament permet consolidar la capacitat diagnòstica i terapèutica del centre en l’atenció al pacient urgent d’alta complexitat. 
  • El nou espai permetrà millorar el confort, la intimitat i la seguretat clínica dels pacients.
Inauguracio Servei d'Urgències
El delegat de Salut de la Regió Sanitària de Barcelona, Dr. Joaquim Casanovas, acompanyat de membres del comitè de direcció de l’ICS, del Sevei Català de la Salut, de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i de diferents professionals assistencials del centre, ha inaugurat aquest matí el nou Servei d’Urgències de l’HUB.
 
En el decurs de l’acte, el Dr. Joaquim Casanovas ha destacat que “avui és un dia important però ho serà més el dia 1 de novembre, quan entri en funcionament el nou Servei d’Urgències”. Casanovas també ha subratllat que aquest equipament s’emmarca en un programa d’inversions a la comarca del Baix Llobregat, que “gaudeix d’unes intal·lacions de primer nivell i d’alta qualitat”.
 
El president de l’ICS, el Dr. Carles Constante, ha dit que “avui és un dia especial perquè obrim un servei que conforma el binomi entre professionals excel·lents i unes intal·lacions que permeten un salt qualitatiu en espai i equipaments”.
 
El gerent de l’Hospital Universitari de Bellvitge, el Dr. Alfredo Garcia, ha explicat que “aquest increment en superfície augmentarà la qualitat de l’atenció urgent en termes de confort, intimitat i seguretat clínica, tant per als pacients com per als seus acompanyants”.
 
L’apertura del nou Servei d’Urgències respon al compromís del conseller de Salut, Boi Ruiz, davant del Parlament d’inaugurar-lo en el present trimestre d’aquest any. Les noves intal·lacions compleixen amb un dels principis defensats sempre pel conseller de garantir l’accessibilitat i destinar tots els esforços econòmics i assistencials a la sostenibilitat i millora del sistema públic de salut del nostre país en benefici dels ciutadans, pacients i professionals.
 
Les noves urgències que tenen una superfície de gairebé 6.000 m2, i tripliquen la superfície del Servei d’Urgències actual. Aquest nou dispositiu té 64 boxs assistencials, distribuïts en quatre mòduls especialitzats, d’acord amb el model de triatge que classifica els pacients en funció de la urgència clínica.
 
El nou Servei d’Urgències és el primer dispositiu obert del nou edifici construït al recinte de l’Hospital Universitari de Bellvitge, que té una superfície total de 45.000 m2 i que ha suposat una inversió de 86 milions d’euros per part del CatSalut.
 
Els nous espais d’urgències han rebut una inversió en equipaments d’uns 5 milions d’euros, 1,5 milions dels quals s’han esmerçat en grans aparells de radiodiagnòstic. Els serveis de radiologia d’urgències són claus per donar una resposta diagnòstica i un abordatge terapèutic adequats, especialment en serveis d’urgències que donen assistència terciària d’alta complexitat. En aquest sentit, cal destacar la ubicació al Servei d’Urgències d’un aparell de TC i de dos aparells de radiologia convencional, entre altres.
 
Coincidint amb l’obertura d’aquest servei, l’heliport que fins ara estava ubicat al costat del pàrquing del recinte sanitari es trasllada a la coberta de la planta 5 del nou edifici. El trasllat de pacients amb patologia urgent crítica o procedents d’àrees de difícil accés mitjançant helicòpter és una realitat diària de l’Hospital i la ubicació de l’heliport a les noves instal·lacions facilita l’admissió ràpida i segura d’aquestes persones. Majoritàriament, es tracta de pacients que ingressen a l’Hospital després de l’activació d’un codi infart, ictus terciari o politraumàtic, procedents de l’àrea de referència, integrada per aproximadament dos milions d’habitants de l’eix Sud de Catalunya fins a les Terres de l’Ebre.
 
Les noves urgències de l’Hospital també donen assistència especialitzada urgent a 210.000 habitants dels municipis del Prat de Llobregat i d’una part de l’Hospitalet de Llobregat. La xarxa assistencial d’atenció urgent d’aquesta àrea disposa de dos centres urgents d’atenció Primària (CUAP) oberts en els últims anys: el CUAP El Prat i el CUAP Pura Fernàndez de l’Hospitalet.
 
Pel que fa a la resta de dispositius que ha d’encabir l’edifici, l’any 2015 està prevista l’obertura dels nous hospitals de dia –tant el mèdic com el quirúrgic–, de set quiròfans destinats a procediments de cirurgia major ambulatòria (CMA), i de l’àrea de gabinets i d’intervencionisme. L’edifici també ha d’incorporar dos grans blocs més: el que es destinarà a la renovació de la resta de quiròfans on s’ha de dur a terme la cirurgia mitjanament complexa i d’alta complexitat, i el bloc de l’àrea d’hospitalització del pacient crític mèdic i quirúrgic.
 
L’obertura de les noves urgències i també de la resta de dispositius d’aquest nou edifici tecnicoquirúrgic suposarà la consolidació del posicionament de l’Hospital Universitari de Bellvitge com a centre terciari i d’alta complexitat en la seva àrea de referència, d’acord amb l’estratègia del Departament de Salut d’invertir en aquest hospital de la xarxa sanitària pública de l’Institut Català de la Salut.