• El nou programa combina l’alta productivitat científica catalana amb l’expertesa de l’Institut Català de Finances en instruments de finançament
  • Alguns dels ajuts inclouen un programa de formació i mentoratge, coordinada per la Universitat de Califòrnia, Berkeley, en el marc dels acords subscrits pel Govern
  • La primera convocatòria del nou programa serà el 18 de novembre i es reproduirà semestralment
  • Catalunya destaca per la seva alta productivitat científica; amb un 1,5% de la població europea, capta el 3,4% dels recursos competitius del Consell Europeu de Recerca (ERC) i un 2,4% dels recursos competitius del 7è programa Marc de la UE


El Govern fa un pas més en la seva aposta per la transferència de la tecnologia i el coneixement al món empresarial

 
Un dels reptes més importants que tenim com a país és la transferència dels resultats de la recerca al món productiu, que és un objectiu cabdal per al desenvolupament social i econòmic.
 
En aquesta línia, el Govern ha creat el programa Indústria del Coneixement, destinat a projectes científics amb potencial per arribar al mercat, i a spin-off sorgides d’universitats i centres de recerca i amb els quals es preveu donar ajuts en les diferents fases de desenvolupament d’un projecte, des del laboratori fins al mercat:
 
  • Per a la fase inicial d’un projecte o fase llavor, es concediran 40 subvencions anuals de 25.000 euros, les quals aniran destinades a protegir els resultats de la investigació amb patents i a cobrir els primers treballs de desenvolupament d’un producte.

 

  • Per a la segona fase d’un projecte o fase de producte, el Govern concedirà 15 subvencions anuals de 100.000 euros, per al desenvolupament de prototips dels productes i demostrar la viabilitat del projecte.

 

  • Per a la fase de mercat, l’Institut Català de Finances atorgarà 20 crèdits anuals, 15 dels quals podrien arribar als 67.000 euros i els altres 5 fins a 200.000 euros.
 
Amb el programa es preveu la mobilització de fons de 30 milions d’euros en 5 anys; en aquest període està previst atorgar ajuts a prop de 300 idees científiques amb potencial per arribar al mercat.
 
 
L’estratègia del Govern envers la transferència de coneixement

 
En paral·lel al programa Indústria del coneixement, el Govern està duent a terme diverses mesures facilitadores de la transferència de resultats de la recerca al mercat.
 
Entre d’altres, destaquen:
 
  • El Pla de doctorats industrials, amb l’objectiu de formar doctors a les empreses i el qual ja té 70 projectes en marxa en 58 empreses i 10 universitats i se n'ha obert una nova convocatòria per finançar 75 projectes més per al 2014.

 

  • En l’àmbit legislatiu s’ha impulsat una mesura de deducció fiscal al tram autonòmic de l’IRPF, que passa del 30 al 50% per a la inversió d'àngels inversors (business angels) en empreses creades per universitats i centres de recerca.

 

  • S’ha destinat 6,1 M€/any a incentius per a les universitats públiques per a la signatura d’acords amb empreses i 1,5 M€/any a incentius per a la creació d'empreses privades (spin-offs) i per obtenir ingressos per llicències i patents.

 

  •  Nou fons per a formació en emprenedoria i gestió per als estudiants de doctorats del programa FI.

 

En definitiva, mesures totes destinades a potenciar el teixit industrial i de recerca del país.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Infografia "Indústria del coneixement"

Infografia "Indústria del coneixement"
JPG | 1646