• El conseller d’Interior ha inaugurat aquest matí les Jornades “Els incendis forestals en interfase urbana:cap a una integració del risc en la planificació del territori”
  • La jornada d’avui acull una vuitantena de professionals i investigadors del món dels incendis forestals, no només del món de l'extinció sinó també del món acadèmic i forestal
FOTO
El Conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha destacat que aquestes jornades posen en valor "la bondat de la simbiosi entre l'àmbit acadèmic i el professional, el qual ve donat pels Bombers de la Generalitat i, en concret, per la unitat GRAF".
 
El titular d’Interior ha afirmat que el mateix títol del curs, Els incendis forestals en interfase urbana: cap a una integració del risc en la planificació del territori, “és un títol suggerent, perquè incorpora la corresponsabilitat com a aspecte central atès que, a través dels Bombers, nosaltres  tenim la responsabilitat en el moment de l'extinció, però no som els únics responsables: cal la responsabilitat per part dels dissenyadors dels espais interurbans i d'aquells que se'n beneficien, i cal invertir en prevenció també en les zones d'interfase urbanes, ja en el moment de la planificació”.
 
En parlar del risc d'incendis forestals en interfases urbanes, ha afegit Espadaler, "és bo que reflexionem sobre el disseny i la planificació urbanístics". Ho ha dit recordant l'alt nombre de recursos d'extinció requerits en aquest tipus d'incendis, que "no només pivoten sobre l'extinció, sinó que esdevenen emergències de tipus civil, que ocupen i preocupen el Cos de Bombers"
 
El conseller ha explicat a més, que tenim prou coneixement adquirit sobre els incendis forestals en interfase urbana, i la nostra voluntat és d'extreure'n lliçons, com que la planificació urbanística incorpori aquest tipus de riscos. Les urbanitzacions són "una realitat inherent al nostre entorn mediterrani" i ha recordat que "hem heretat moltes urbanitzacions" al nostre territori i "ens cal incorporar la planificació urbanística en aquest àmbit". “És important que siguem capaços de reflexionar sobre aquests fenòmens, des de l'obertura de mires, la corresponsabilitat i també des del paraigua universitari i altres àmbits, ja que no tot està fet”, ha conclòs Espadaler.
 
Finalment el titular d’Interior ha volgut recordar que la col·laboració ciutadana esdevé un factor clau en la lluita contra els incendis forestals, i ha demanat mantenir el grau de responsabilitat més enllà de l’època estival, tot recordant que els incendis forestals més importants del darrer any s’han produït a l’hivern i la primavera.
 
Espadaler ha fet aquestes declaracions durant la inauguració aquest matí de les Jornades Els incendis forestals en interfase urbana: cap a una integració del risc en la planificació del territori, que se celebren a Barcelona fins dimecres com a part de la programació de tardor del Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo Barcelona - Centre Ernest Lluch, i que compten amb la col·laboració de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) i la Fundació Pau Costa.
 
Els incendis forestals en interfase urbana, aquells que afecten les urbanitzacions,  són una de les preocupacions i prioritats actuals dels diferents cossos de bombers, atès que sobrepassen la capacitat de tots els sistemes d’extinció.
 
En aquest tipus d’incendis, que es donen en altres àrees poblades, però sobretot en l’entorn mediterrani, el comportament del foc és completament diferent als incendis forestals que només afecten massa forestal, i requereixen d’una quantitat més elevada de recursos. Es tracta d’emergències en les quals els bombers han de prioritzar el salvament de les persones i els béns afectats, a més de fer front a focs amb molta més intensitat.
 
Els bombers de la Generalitat participen en diverses ponències del curs, tot aportant la seva experiència en la gestió de les emergències d’aquest tipus a les què han hagut de fer front, així com una visió no tan coneguda i més novadora, com és la de les mesures de seguretat en cas d’incendi de les edificacions que estan davant de massa forestal, per tal d’actuar en les mesures tècniques pròpies de l’edificació enlloc d’actuar en la massa forestal.
 
En la mateixa línia, els Bombers de la Generalitat assistents al curs també debatran a l’entorn d’altres conceptes claus que s’hi relacionen, com el canvi climàtic i la situació de “cinquena generació d’incendis” que comporten la desestacionalització del risc d’incendis forestals més enllà de l’estiu i que marquen la definició de l’estratègia operativa del Cos de Bombers de la Generalitat.
 
A l'acte d'inauguració també hi han assistit la directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Núria Aymerich, el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Ramon Parés; el subdirector general de Protecció Civil, Sergio Delgado; el cap de l'Escola de Bombers i Protecció Civil, Josep M. Juncosa; el director acadèmic del CUIMPB-Centre Ernest Lluch, Agustí Bosch, el director del CCCB, Marçal Sintes, i el director de les jornades, Jordi Vendrell, entre d'altres autoritats.