La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, ha inaugurat aquest matí una jornada orientada a recollir i posar en relació l’experiència positiva dels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) amb la metodologia dels Grups d’Ajuda Mútua (GAM). Els GAM estan formats per dones que comparteixen una situació vital o una dificultat concreta i es reuneixen, sota la guia d’un o una professional, per aconseguir avançar en la resolució d’aquesta situació. Hi han participat una trentena de persones tècniques del camp de la psicologia i el treball social de la xarxa de SIAD
En l’acte inaugural, Montse Gatell ha explicat que “donat que les dones que participen en aquests grups d’ajuda mútua milloren de manera significativa i positiva el seu estat general, cal posar en relació tota l’experiència acumulada pels SIAD amb aquesta metodologia i convertir-la en un marc teòric de coneixement per compartir amb l’objectiu que se’n puguin beneficiar el màxim de dones i serveis”.
La “Jornada GAM, experiència i pràctica de l'apoderament de dones” ha comptat amb la conferència “Pensar la pràctica”, a càrrec de Núria Beitia, psicòloga, investigadora i coordinadora del Màster en Estudis de la Diferència Sexual de DUODA, Centre de Recerca de Dones de la Universitat de Barcelona. Posteriorment s’ha fet una sessió sobre “Treball Vivencial en Grups de Dones”, que ha desenvolupat Laura Reinoso, treballadora social i experta en dinàmiques adreçades a Grups de Dones.
Els SIAD compten amb la col·laboració de l’ICD i posen a disposició de les dones un servei d’assessorament psicològic i jurídic que donen resposta, de manera coordinada, a les necessitats d’informació, orientació i assessorament en tots aquells aspectes relacionats amb la vida de les dones, ja sigui de l’àmbit laboral, social, personal, familiar i altres. La detecció, la prevenció i sensibilització en relació amb la violència masclista és un dels seus eixos de treball. La xarxa de SIAD està formada per cent serveis.