Fina Birulés i Montse Gatell
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, ha participat aquesta tarda en un acte que ha tingut lloca la Biblioteca Nacional de Catalunya per presentar la darrera l’obra de la filòsofa Fina Birulés Entreactes. Entorn de la política, el feminisme i el pensament. A més de l’autora, també hi ha participat Àngels Falqués, fundadora de l’editorial Trabucaire, responsable de la publicació de l’obra.
 
Segons ha explicat Gatell, “estem en una societat on encara cal visibilitzar la tasca de dones capdavanteres que obren camí en el coneixement i que ens ajuden a repensar el món, sense els biaixos que comporta la tradició que imposa tot allò masculí en el centre de l’existència i el pensament”.
 
La presidenta de l’ICD ha remarcat la importància de comptar al país amb una figura com Birulés, “una filòsofa que facilita eines per acostar-nos al pensament de les dones, que sacseja i fa replantejar la situació de les dones com a subjectes i com a generadores de coneixement, que analitza el feminisme en relació amb la identitat i que, en definitiva, ens ajuda a avançar en les polítiques públiques de dones”.
 
El llibre és un recull de textos sobre l’eix que vincula política, llibertat i igualtat. Birulés emfatitza que la política, el feminisme i el pensament són vessants d’una problemàtica més general que té a veure amb la llibertat individual i col·lectiva, i proposa eines per repensar la categoria dones i anar més enllà de les polítiques d’identitat per tornar a considerar la llibertat política en una època en què, segons l’autora, està rebent durs revessos.
 
La segona part de l’obra està dedicada a algunes filòsofes del segle XX, com ara Arendt, Weil, Kofman, Beauvoir, Collin, o Heller i reflecteix el treball de l’equip del Seminari de Filosofia i Gènere de la Universitat de Barcelona (UB), que la mateixa Birulés va fundar fa més de dues dècades. L’objectiu d’aquest Seminari, que darrerament ha establert un marc de col·laboració amb l’Institut Català de les Dones, és recuperar l’obra de les filòsofes i el seu pensament per omplir importants llacunes teòriques que ha deixat la tradició filosòfica.
 
Fina Birulés és professora de Filosofia a la Universitat de Barcelona, i és considerada una de les introductores del pensament de Hannah Arendt a l’Estat espanyol. Coordina el Seminari de Filosofia i Gènere de la Universitat de Barcelona, des d’on investiga entorn la subjectivitat política, la història i l'acció, així com sobre les qüestions de teoria feminista i de la producció filosòfica alemanya, amb especial atenció per Arendt i les filòsofes del segle XX. És traductora de diverses obres de filosofia contemporània, autora de nombrosos assajos i editora d’obres col·lectives sobre pensadores contemporànies.