FOTO
  • Robert Farmer, alt funcionari de la Federal Emergency Management Agency ha destacat la importància de la gestió estratègica dins la Protecció Civil com la clau per coordinar tots els agents actuants en una emergència, tant els governamentals, privats o els ciutadans

 

  • La directora de l’ISPC, Núria Aymerich, ha insistit que la la gestió de les emergències s’ha de basar en “el treball treballant des d’una concepció integral, col·laborativa, coordinada i flexible”

 

  • Pel director de Protecció Civil de la Generalitat, Jordi Aurich, “cal conèixer, compartir i importar el millor del que es fa fora en la gestió de les emergències per incorporar-ho també en la nostra tasca de Protecció Civil amb un objectiu: millorar l’atenció al ciutadà”

 

  • Sergio Delgado, subdirector de Protecció Civil de la Generalitat, ha destacat la importància del sistema d’avisos a la societat de Protecció Civil, que mitjançant sirenes de risc químic, missatges push i xarxes socials, pot arribar de forma direct a a més de 300.000 ciutadans,  
 
 
 
La directora de L’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Núria Aymerich, ha inaugurat avui la jornada sobre la coordinació de grans emergències als EUA i el seu contrapunt a Catalunya.
 
La directora de l’ISPC ha destacat que “és fonamental la coordinació entre els diferents actors i les diferents administracions” davant les emergències, la gestió de les quals s’ha de basar en “totes les seves fases, des de la prevenció, reducció del risc, preparació, resposta i la recuperació, treballant des d’una concepció integral, col·laborativa, coordinada i flexible”.
 
Aymerich ha posat en valor el paper de l’ISPC com a lloc que promou l’intercanvi d’idees per a la millor seguretat de la societat.
 
Durant la jornada d’avui s’han analitzat el model de Protecció Civil pel que fa a la gestió de les grans emergències als EUA, com és el cas dels huracans Sandy o Katrina, i quines estratègies similars s’apliquen a Catalunya per fer front als riscos que ens afecten, tan naturals com tecnològics.
 
El director de la Divisió d'Operacions de l'Agència Federal de Gestió d'Emergències (FEMA) dels EUA depenent de l’US Department of Homeland Security, Robert A. Farmer, ha explicat el model de protecció civil del govern americà i ha aportat exemples pràctics a partir de l’anàlisi de les emergències produïdes pels huracans Katrina (2005) i Sandy (2012).
 
En aquest sentit Farmer ha destacat la importància de la gestió estratègica dins la Protecció Civil com la clau per coordinar tots els agents actuants en una emergència, tant els governamentals a tots els nivells d’Administració (locals, tribals dels nadius americans, estatals i federals), privats (empreses de serveis, etc) com els propis ciutadans. En aquest sentit ha destacat com un dels puntals de la protecció civil, la formació dels ciutadans. “Els primers en arribar al lloc d’una emergència no duen uniforme, són els veïns. Tenir una ciutadania preparada fa una societat més preparada i resilient”, ha dit. Una planificació de protecció civil àgil i enfocada a la seva practicitat és una de les lliçons que Farmer ha destacat com a apresa després dels huracans Katrina i Sandy. En el cas del Katrina, per exemple, hi va arribar a haver, en moments de pic, més de 273.000 persones en refugis del govern. “Evacuar la gent quan cal és important, però és bàsic saber què fer a continuació”, ha dit Farmer, que ha valorat la realització d’exercicis pràctics com a molt rellevant.
 
 
Posteriorment, el subdirector general de Coordinació i Gestió d’Emergències de Protecció Civil de la Generalitat, Sergio Delgado, ha aportat el punt de vista més proper i ha explicat quines estratègies similars a les de la FEMA s’apliquen a Catalunya. Delgado ha destacat la importància dels avisos a la societat, amb els avisos push a través del canal de Protecció Civil dins l’aplicació gencat per a telèfons intel·ligents i tauletes, així com els avisos i consells a través del twitter de Protecció Civil @emergenciescat amb més de 58.000 seguidors i de la pàgina de facebook de Protecció Civil. En total, junt amb les sirenes de risc químic, els avisos poden arribar a més de 300.000 ciutadans de forma directa. També ha destacat el sistema d’enviaments massius d’sms a autoritats (alcaldes, regidors, etc.) que pot arribar a enviar 3.000 sms en pocs minuts.
 
Delgado també ha destacat els recursos per a l’atenció dels afectats en les emergències, com són els evacuats, i la importància del paper dels voluntaris de Protecció Civil municipals i de Creu Roja.
 
Per la seva banda el director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, que ha clos la jornada, ha destacat la importància “de conèixer, compartir i importar el millor del que es fa fora en la gestió de les emergències per incorporar-ho també en la nostra tasca de Protecció Civil amb un objectiu: millorar l’atenció al ciutadà i la seva preparació davant les emergències i la nostra capacitat de resposta”.
 
Durant la seva estada a Barcelona, Robert A. Farmer ha visitat el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil i va mantenir una reunió de treball amb el director Aurich i els subdirectors Sergio Delgado i Jaume Guamis. Farmer s’ha interessat per la gestió per part del model català de protecció civil, del risc de la indústria química i com es realitzen els avisos a la població, tant pel que fa a prevenció com a reacció quan hi ha una emergència.
 
A la jornada d’avui a l’ISPC, hi ha assistit el director del Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència CAT112, David Ciudad, la directora de serveis territorials a Tarragona del Departament d’Interior, Rosanna Camps, el director de Bombers de Barcelona, Manel Pardo, el cònsol dels Estats Units d’Amèrica per afers consulars, Ramon Menéndez-Carreira, el director de Protecció Civil del Principat d’Andorra, Francesc Areny, i comandaments de Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Cuerpo Nacional de Policía, policies locals, Unidad Militar de Emergencias,  tècnics del Servei Meteorològic de Catalunya, així com tècnics i voluntaris de Protecció Civil.