El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, ha lliurat a la marca làctia ATO el primer certificat de l’Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR) del Benestar Animal en explotacions ramaderes, seguint el referencial Europeu Welfare Quality®.
Aquest certificat acredita que les organitzacions alimentàries compleixen amb els requisits del model AENOR de Benestar Animal, desenvolupat juntament amb l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries), pertanyent a la Generalitat de Catalunya. Aquest model està basat en el referencial europeu Welfare Quality®, dirigit a harmonitzar la preocupació social i les demandes del mercat per desenvolupar sistemes fiables de seguiment en granges, d'informació sobre productes i de millora del benestar animal. Així mateix, s'ha comprovat la traçabilitat de la llet ATO envasada, garantint que procedeix de les granges avaluades favorablement en base als criteris de certificació de Benestar Animal.
ATO compta amb sis granges de boví a Catalunya, que van produir 118.260.000 litres de llet durant l'últim any.
En el discurs del lliurament, el conseller ha felicitat ATO per ser pionera en l’aplicació de les normes de benestar animal, i ha insistit en el fet que és “imprescindible que les polítiques de Benestar Animal sàpiguen conjugar els interessos dels diferents agents implicats i garanteixin la viabilitat econòmica de les nostres explotacions. Per aquest motiu, creiem que el nostre Departament i les organitzacions professionals hem de participar activament en aquestes noves polítiques europees.”
Pelegrí també ha dit que és conscient que “el compliment de les polítiques de benestar animal representen un desafiament, però també és una oportunitat per demostrar la professionalitat del nostre sector, que ha sabut produir garantint sostenibilitat, sanitat, benestar animal, competitivitat i rendibilitat. ATO ha demostrat que això és possible. Per això, vull agrair l’esforç d’aquesta empresa làctia pel que fa a l’adaptació a la normativa europea de benestar animal, alhora que emplacem la resta d’explotacions a seguir-ne l’exemple”.
Pelegrí ha subratllat que “els costos d’adaptació a la normativa de benestar animal per als ramaders europeus no els ha de situar en una situació de desavantatge comercial sinó tot al contrari: aquesta nova certificació respon al fet que el benestar animal no només és part d'una política de responsabilitat social, sinó que també té un impacte positiu en la qualitat del producte alimentari. “
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
2