• Els guardons reconeixen l’esforç realitzat per les organitzacions que tenen implantat el sistema voluntari de gestió ambiental europeu EMAS, més enllà del compliment de la legislació
  • 300 de les 4.000 organitzacions registrades EMAS a tot Europa es troben a Catalunya i representen més d’una quarta part dels registres de tot l’Estat
 
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presidit avui l’acte de lliurament dels premis EMAS 2014, que reconeixen l’esforç realitzat per les organitzacions registrades EMAS en favor del medi ambient i de la qualitat ambiental. Aquest guardons estan organitzats pel Club EMAS, en col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, i se n’ha celebrat avui la sisena edició. L’objectiu d’aquests premis és representar un estímul per a la millora del sistema, una oportunitat per a la innovació, tant en la gestió com en la comunicació, i per veure reconegudes les accions dutes en terme en el marc de la gestió ambiental de les organitzacions EMAS.
 
Les candidatures als premis EMAS 2014 s’han pogut presentar a 3 categories de participació: millor declaració ambiental, millor acció d’implicació amb les parts interessades, i millora del comportament ambiental. Els guanyadors han estat:
 
Premi a la Millor Declaració Ambiental:
 
La Page Original, SL (Badalona): De la declaració ambiental d’aquest estudi de comunicació visual, a banda dels originals elements gràfics, el jurat ha valorat l’esforç per arribar a un públic no tècnic i per la senzillesa en la presentació dels aspectes ambientals, no només aquells lligats a les activitats de les seves oficines, sinó també als relacionats amb els projectes, la producció i la seva capacitat com agent de canvi en la societat.
 
Aquest any el jurat ha considerat també lliurar una menció especial en aquesta mateixa categoria a Càmping Laguna (Companyia turística Alt Empordà, SL, de Castelló d’Empúries).
 
Premi a la Millor implicació de les parts interessades:
 
Fundació AMPANS (Manresa): Aquesta candidatura va cridar l’atenció del jurat per la implicació dels joves i per la valoració de la seva tasca en la gestió ambiental del centre, dedicat al servei de les persones amb discapacitat de la comarca del Bages.
 
Premi a la Millora del comportament ambiental:
 
SIEMENS, SA (Fàbrica de Cornellà del Llobregat): En aquesta va destacar l’aposta de l’empresa per una visió estratègica del medi ambient en la seva visió 2015 i per les diverses actuacions orientades a la millora ambiental de les instal·lacions i el disseny dels processos tant a nivell d’eficiència energètica, com de protecció del sol, millora de les instal·lacions de residus, del lay-out i de la senyalització de la fàbrica.
 
En aquesta categoria el jurat ha considerat també lliurar una menció especial a Gestió Integral de Cementiris Nomber, SL - Cementiri Roques Blanques (El Papiol).
 
 
Altres mencions
 
També s’han lliurat reconeixements a les empreses que porten 10 anys amb EMAS a Catalunya i els certificats als nous registrats EMAS el 2013 i 2014.
 
Llistat d’organitzacions amb 10 anys d’EMAS (2003-2014):
 
Nom de l'empresa
Localitat
Transformadora de Etileno AIE
Tarragona
Hospital Sant Joan de Déu
Esplugues de Ll.
Explotacions hoteleres del Salatà, SL (Càmping Salatà)
Roses 
Apli Paper, SAU
Barberà del V.
Col·legi d'Aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers de l'edificació de Barcelona
Barcelona
Ajuntament de Roses
Roses
Paver, SL
Granollers
Construcciones y tubos metálicos Rélem, SURL
Granollers
Viuda de Lauro Clariana, SL
Plantes de Molins de Rei, Castellbisbal, Sant Boi de Llobregat i Barcelona
 
 
Llistat d’organitzacions amb 10 anys d’EMAS (2004-2014):
 
Nom de l'empresa
Localitat
Schneider Electric España, SA-Centre Logístic de Sant Boi de Llobregat
Sant Boi de Ll.
Girbau, SA
Vic
Companyia Turística Alt Empordà, SL (Càmping Laguna)
Castelló d’Empúries
Laboratoris Menarini, SA
Badalona
Minuartia, Estudis Ambientals SL
Barcelona
Fundació Privada Trinijove
Barcelona
Caixabank, SA
Barcelona
Club Nàutic Estartit
L’Estartit
Poltank, SAU
l’Hospitalet de Llobregat
Port Olímpic de Barcelona
Barcelona
Ajuntament de Calonge
Calonge
 
 
 
 
Llistat d’organitzacions registrades EMAS l’any 2013:
 
Nom de l'empresa
Localitat
Maheco, SA
Cerdanyola del V.
Comexi Group Industries, SAU
Riudellots de la Selva
Ercros, SA (centre de Cardona)
Cardona
Club Nàutic Vilanova
Vilanova i la Geltrú
Endesa Generación
Sant Adrià de Besòs
Euroports Ibérica General Cargo Terminal, SL
Tarragona
Euvitro, SLU
Barcelona
Fomento de Construcciones y Contratas
Plantes de Tarragona i Reus
Grup Sant Pere Claver
Barcelona
Taller Auria, SCCL
Igualada
Collado Serra Comunicació (Enprensa)
Barcelona
 
 
 
 
Llistat d’organitzacions registrades EMAS l’any 2014:
 
Nom de l'empresa
Localitat
Enagas Transporte, SAU
Barcelona
Barcelona Resort, SL (Hotel Barcelona Princess)
Barcelona
Andròminies
Plantes de Barcelona i Montcada i Reixac
Plastoquímica, SL
Sant Joan Despí
Agro-Càmping, SL
Tarragona
Lotrans Portes, SL
Sant Boi de Ll.
Consell Comarcal de la Conca de Barberà
Els 22 municipis de la Conca de Barberà
Maquinària Portuària, SA
Tarragona
Assistència Tècnica Industrial, SAE
Plantes de Sant Celoni, Amposta i les Borges Blanques
Varador 2000, SA (Mataró Marina Barcelona)
Mataró
Autoritat Portuària de Barcelona
Barcelona
 
 
El sistema de gestió i auditoria ambientals EMAS
 
L’EMAS és una eina voluntària de gestió ambiental per a empreses i altres organitzacions que els permet avaluar, millorar i donar a conèixer el seu comportament ambiental. Aquest comportament és auditat de forma externa i el registre l’emet, en nom de la Unió Europea, la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat,  organisme competent a Catalunya.
 
 
El Club EMAS
 
El Club EMAS és una associació privada, sense ànim de lucre, formada per empreses i altres organitzacions de diferents sectors i dimensions que tenen en comú la voluntat de millora ambiental, materialitzada amb la participació en el sistema comunitari de gestió i auditoria ambientals (EMAS), l’abast del qual inclou, com a mínim, un centre ubicat a Catalunya.
 
A Europa existeixen més de 4.000 organitzacions registrades EMAS, de les quals unes 300 es troben a Catalunya, xifra que suposa un 26% del total de registres EMAS de l’Estat espanyol. El Club EMAS, que es va crear el dia 6 de juny de 2006, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, va constituir una iniciativa pionera a la Unió Europea. Les empreses i organitzacions que formen part del Club EMAS es caracteritzen per l’esforç voluntari en defensa del medi ambient més enllà del compliment de la legislació ambiental. Des del seu inici, l’associació ha col·laborat amb la Direcció General de Qualitat Ambiental per  difondre els avantatges dels sistemes de gestió ambientals com a eines de gestió empresarial que cerquen l’optimització dels recursos energètics, la reducció en l’ús de l’aigua i la minimització de residus i d’emissions contaminants.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 58