Moment de l'obertura del niu ahir a la tarda a la Platja Llarga de Tarragona
Moment de l'obertura del niu ahir a la tarda a la Platja Llarga de Tarragona
Ahir al vespre les van traslladar després de ser extretes del niu localitzat aquesta setmana a la Platja Llarga de Tarragona
 
Estaven dèbils i probablement haurien mort si no s’hagués fet l’obertura del niu
 
 
Membres de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural acompanyats dels millors especialistes en tortugues marines a Catalunya i sota la direcció de la doctora Elena Abella, experta en nidació i desenvolupament embrionari i científica de l’Estació Biològica de Doñana del CSIC, van obrir ahir a la tarda el niu de tortuga babaua (Caretta caretta) localitzat a la platja Llarga de Tarragona.
 
L’exhumació del niu va permetre finalment  localitzar dotze tortugues vives, dos de les quals encara es trobaven a mitja eclosió de l'ou. També es van recollir nou ous que no havien tirat endavant, tretze exemplars morts i les closques trencades de 34 tortugues que s’haurien dirigit cap al mar. Després d'analitzar el niu,  doncs el recompte final ha constatat que la posta de tortuga constava de 68 ous. Les tortugues vives pensaven uns 16 gr. i mesuraven entre 42 i 45 mm. Una de les 12 tortugues recuperades ahir del niu ha mort aquesta matinada.
 
Les tortugues vives mostraven signes de debilitat ja que portaven moltes hores enterrades i pel tipus de compactació de la sorra i la forma del niu no haurien pogut acabar sortint a la superfície pels seus propis mitjans. Així, ahir i després del rescat no va ser possible portar-les al mar i es va decidir  traslladar-les als centres que el Departament d’Agricultura té al Parc Natural del Delta de l’Ebre.
Una de les tortugues que s'estan recuperant al Centre de Fauna de Canal Vell
Una de les tortugues que s'estan recuperant al Centre de Fauna de Canal Vell
Un cop al Centre de Fauna de Canal Vell s’han introduït en unes piscines, se’ls facilitarà alimentació i es controlarà de manera regular el seu estat de salut. Les tortugues estan extremadament dèbils i serà difícil la seva recuperació ja que es troben en un estat que seria comparable al d’un nadó prematur de 6 mesos. Les tortugues s’han marcat per poder controlar el seu creixement de manera individual i romandran al centre a l’espera de ser retornades al mar passat l’hivern.
 
 
Les mostres genètiques que s’han pres serviran per veure si es tracta de la mateixa tortuga que va fer una posta a la Platja de l’Arrebassada , també a Tarragona,  el passat 25 d’agost. La genètica també permetrà conèixer  moltes més dades com el possible origen de la mare i si les que arriben a la costa catalana són d'origen atlàntic  o mediterrani.
 
Detall de dos tortugues acabades de sortir del niu
Detall de dos tortugues acabades de sortir del niu
El cas d’aquests dos episodis de postes  recents constata l'interès de la tortuga per pondre a les platges tarragonines i tot fa pensar que se'n podrien produir més casos. Malgrat que es tracta d'animals de sang freda acostumats a viure en aigües temperades, un possible escalfament de l'aigua del mar pel canvi climàtic, tot just d'un o dos graus més, podria suposar un increment futur de tortugues a les costes meridionals catalanes. Les platges tarragonines presenten unes bones condicions per a la seva reproducció, tant per la composició de la sorra com per la presència de posidònies mar endins.

Totes aquestes dades obtingudes de les tortugues permetran contribuir a saber més sobre aquesta espècie declarada amenaçada d’extinció, ara ja comprovada com a nidificant de forma natural a les costes de Catalunya.
 
Aquest és un fet històric a Catalunya i d’una rellevància extraordinària en el context dels esforços per a protegir aquesta espècie amenaçada. Des del Departament d’Agricultura s’insisteix en fer una crida a la col.laboració ciutadana en casos com aquest d’espècies protegides i en perill d’extinció. Es  recorda que és molt important que en cap cas es manipulin els exemplars i s’avisi de seguida a través del telèfon d’emergències a Catalunya (112).
 
Nota: Les imatges de  l’obertura del niu ahir a la Platja Llarga  i altres fotografies les podeu veure a través de facebook.com/agriculturacat
 

2  

Fitxers adjunts

Moment de l'obertura del niu ahir a la tarda a la Platja Llarga de Tarragona

Moment de l'obertura del niu ahir a la tarda a la Platja Llarga de Tarragona
JPG | 3666

Detall de dos tortugues acabades de sortir del niu

Detall de dos tortugues acabades de sortir del niu
JPG | 3539