• Ports de la Generalitat i Protecció Civil han organitzat conjuntament l’exercici on s’ha simulat l’incendi d’un vaixell d’esbarjo, amb un ferit
  • El simulacre ha servit per posar en pràctica el Pla d’autoprotecció del port, formar la marineria en la primera resposta a l’emergència i comprovar la coordinació entre els cossos actuants
Protecció Civil
El port de Palamós (Baix Empordà) ha estat l’escenari aquest matí del simulacre d’incendi en una embarcació d’esbarjo a la part exterior de la dàrsena pesquera. L’exercici l’han organitzat Ports de la Generalitat i Protecció Civil de la Generalitat, en col·laboració amb el Club Nàutic Costa Brava i l’Associació Front al Mar.
 
L’objectiu d’aquest simulacre ha estat practicar el sistema d’avisos del Pla d’autoprotecció del port i les accions del seu personal, i comprovar la coordinació entre els diferents mitjans i cossos d’emergències actuants.
L’exercici ha consistit en l’incendi a la badia de Palamós d’una embarcació d’esbarjo amb dos tripulants a bord. Tot i l’incendi, l’embarcació ha aconseguit entrar al port, atracant a la zona de la punta de la Deva, a la part exterior de la dàrsena pesquera.
 
Un dels 2 tripulants de l’embarcació ha avisat de l’incendi a través del telèfon mòbil a Salvament Marítim. Un cop rebut l’avís, Salvament Marítim ha avisat el port de Palamós, que ha iniciat immediatament el protocol d’avisos establert al Pla d’Autoprotecció (PAU): telèfon d’emergències 112, Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat, Guardamolls, Guàrdia Civil i Salvament Marítim.
 
El Guardamolls ha estat l’encarregat de comunicar el protocol a seguir als caps dels dos grups actuants del propi port (C.N. Costa Brava i Associació Front al Mar).
 
Inicialment, el personal portuari del port de Palamós s’ha fet càrrec del control d’accessos, deixant obertes totes les barreres d’accés a la dàrsena pesquera fins l’arribada dels primers serveis d’emergències per tal d’indicar-los el punt exacte on s’ha produït l’emergència. El personal portuari també ha traslladat barreres de contenció fins a la zona de l’embarcació sinistrada.
 
Salvament Marítim, que disposa habitualment d’una embarcació (Salvamar SIRIUS) amarrada al port de Palamós, s’ha encarregat de l’evacuació i primera atenció del tripulant de l’embarcació que ha resultat ferit per inhalació de fum.
 
A l’arribada dels Bombers de la Generalitat i dels efectius del SEM, el Guardamolls els ha informat de la situació, ha garantit la comunicació amb els mitjans actuants al mar i ha donat resposta a les demandes de material.
 
Els Bombers de la Generalitat, que han participat al simulacre amb dues dotacions (un camió d’aigua Bomba Rural Pesant i un vehicle lleuger de suport i coordinació), han realitzat les tasques d’extinció de l’incendi de l’embarcació un cop aquesta ja es troba a la zona del moll.
 
Per atendre l’emergència el Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha enviat una ambulància de Suport Vital Bàsic SVB amb 2 tècnics en transport sanitari(TTS). Un cop feta la recepció dels malats els ha avaluat i estabilitzat per a procedir al trasllat a l’hospital de destí més adient segons la seva patologia.
 
La Policia Local de Palamós i els Mossos d’Esquadra s’han ocupat del control d’accessos i d’establir els perímetres de seguretat necessaris. Així mateix, la unitat aquàtica dels Mossos d’Esquadra ha realitzat el control de trànsit marítim a l’interior del port.
 
El Servei Marítim Provincial de la Guardia Civil ha realitzat el control d’accessos a la bocana del port, i ha donat suport a l’embarcació Salvamar SIRIUS.
 
Al simulacre també hi ha participat Protecció Civil de l’Ajuntament de Palamós i els membres del servei territorial de Protecció Civil de la Generalitat a Girona.
 
3 de novembre de 2014

2  

Imatges

Simulacre port Palamós 1

Simulacre port Palamós 1 439

Simulacre port Palamós 2

Simulacre port Palamós 2 463

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 86