• S'han emès prealertes dels plans PROCICAT i INUNCAT
  • El TF d’emergències 112 ha atès 134 trucades per petites incidències (inundació de baixos, patis interiors i terrats, bassals a les vies, branques caigudes, etc) sense conseqüències. Entre les 12.00 hores i les 13.00 hores s’ha donat una petita treva i només s’han atès 5 trucades.
Davant la situació meteorològica adversa amb pluja intensa, mala mar i fort vent en cotes altes del nord, prevista per avui i demà pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania extremar la precaució allà on el fenomen es manifesti amb més intensitat.
 
Respecte a la previsió per pluges, Protecció Civil de la Generalitat ha emès una prealerta del Pla INUNCAT ja que la previsió indica que avui i demà es pot superar el llindar d’intensitat de pluja de 20 l/m2 en 30 minuts. Avui les pluges afectaran sobretot al Litoral i Prelitoral i a les comarques del nord-oest del territori català. Demà està previst que les pluges afectin, a primera hora, a les comarques de l’oest i aniran avançant al llarg del dia cap a l’est afectant a la resta de comarques del territori. Les precipitacions aniran localment acompanyades de tempesta. Al llarg del dia les quantitats acumulades seran localment importants (més de 50 l/m2 en 24 hores).
 
En relació a les pluges que han afectat a les comarques del litoral central les darreres hores, el telèfon d’emergències 112 ha atès 134 trucades per petites incidències (inundació de baixos, patis interiors i terrats, bassals a les vies, branques caigudes, etc) sense conseqüències. Entre les 12.00 hores i les 13.00 hores s’ha donat una petita treva i només s’han atès 5 trucades.
 
De les 134 trucades ateses, la majoria (51, que representen el 38%) s’han rebut des de Barcelona, 22 (16%) des del Masnou, 9 (6%) des de L’Hospitalet de Llobregat i 7 (5%) des de Premià de Mar.
 
D’aquests avisos, una trentena s’han derivat a Bombers de la Generalitat, sobre tot a Baix Llobregat i Maresme, especialment al Masnou. Bombers de Barcelona ha realitzat 6 sortides per incidències menors.
 
El Centre de Control de Barcelona Centre de l’Aigua BCASA ha activat a les 09:14h, la fase de Prealerta del pla d’emergència del Parc Fluvial del Besòs de forma preventiva.
 
El fenomen de tempestes s’ha produït de matinada tot i no haver estat previst, en desplaçar-se cap a l’interior des del mar una massa de força activitat i pluja al front litoral de Barcelona.
 
Cal extremar la prudència i evitar deixar vehicles a rieres o zones inundables i no intentar creuar-les excepte per punts habilitats elevats. Netejar els embornals i desaigües de fulles i brutícia evitarà que patim inundacions de baixos, terrats i patis interiors. Seguiu els consells del Servei Català de Trànsit si us heu de desplaçar.
 
La previsió de l’SMC també indica que avui i demà i ha una situació de mala mar amb onades que poden superar els 2,5 m (maregassa). Per avui dilluns les comarques més afectades són les del litoral central, i demà el fenomen afectarà el litoral central i nord. Bufarà vent de component sud fins a migdia, a partir de llavors girarà a nord i oest. Hi haurà mar de fons i al final del dia hi haurà mar creuada al nord de la costa Brava. Es demana extremar la prudència en activitats professionals i recreatives a mar i tenir molta precaució en els accessos al front marítim ja que l’onatge pot impactar amb força a la costa en aquestes zones..
 
 
Pel que fa a la previsió de vent, avui i demà, a Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alt Urgell, Cerdanya i Ripollès es poden superar els 90 km/h, especialment a les cotes altes. El vent serà de sud-oest. Per aquest motiu Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Pre-Alerta el Pla de Protecció Civil de la Generalitat PROCICAT.
 
Podeu seguir els consells de Protecció Civil i les incidències al twitter @emergenciescat