El director general d'Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel  Molins, acompanyat del director del Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit, aquest matí, la reunió de la Taula Sectorial de la Fruita Dolça, que ha tingut lloc avui al Centre de Mecanització Agrària, a Lleida.  En la trobada, a banda d’altres representats del DAAM, també hi han participat representants d'Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), ASAJA-AEALL, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Federació d'Agricultors viveristes de Catalunya, i Afrucat.
 
Durant la reunió s'ha analitzat els resultats de la campanya 2014 de prospecció d'organismes nocius de quarantena en fruiters. Pel que fa al foc bacterià, la campanya actual s'ha saldat amb 27 focus, dels quals 15 són els mateixos que l'any passat. D'aquests focus del 2013, 7 no han mostrat resultats positius en la campanya d'enguany i 8 sí. El nombre d'hectàrees arrencades ha estat de 71, davant de les 31 de 2013, corresponents a 56 titulars, vers els 36 de l'any anterior.
 
Davant d'aquesta situació, el DAAM ha plantejat dues alternatives per a l'estratègia contra la lluita del foc bacterià: la primera, sortir de la zona protegida, passant a conviure amb la malaltia i, la segona, continuar sent zona protegida, però revisant la quantia de les indemnitzacions i reforçant les actuacions de prospecció. Després d'una anàlisi profunda, s'ha acordat continuar sent zona protegida, si més no el proper any 2015. Per tal de definir les mesures de l'estratègia que es vol dur a terme, tant a curt com a mig termini, s'ha acordat crear un grup de treball, que es convocarà en breu, i del qual en formaran part, a més del DAAM, representants de les principals organitzacions del sector.
 
També s'ha presentat el balanç de collita de fruita dolça de la campanya 2014 a Catalunya, on s'ha constatat una tendència a l'alça pel que fa a la producció de fruita de pinyol i de poma i a la baixa en pera, a l'igual  que a la resta de la Unió Europea (UE). El tancament del mercat rus a principis d'agost, ha marcat negativament la campanya, i hores d'ara està influint en la comercialització i  en els preus, especialment en préssec i nectarina, que durant els mesos de juliol i agost han baixat molt. Tot i això, les exportacions catalanes, a 31 d'agost, mostren uns valors positius, atès el bon comportament que ha tingut fins juliol.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.