• Aquest concurs es realitza des de fa 17 anys però fins ara només es podia participar des dels Estats Units, Taiwan i Bangalore
 
  • Està dirigit a alumnes de 14 a 18 anys i la competició, que consisteix en enfrontar-se a un seguit de reptes de programació, es farà el pròxim 7 de març
Foto petita
Un màxim de 300 estudiants catalans , que cursin entre 3r d'ESO i 2n de Batxillerat o Cicle Formatiu de grau mitjà i que no superin els 18 anys , disputaran el proper 7 de març la primera edició de les “HP CodeWars” que es realitzarà a Europa . Es tracta d’una competició organitzada per l’empresa HP, que té una de les seves seus internacionals a Sant Cugat, amb el suport del departament d’Ensenyament de la Generalitat. Aquest concurs, que s’ha presentat avui, es desenvoluparà en 4 centres d'HP d'Estats Units, un de Taiwan i un a Bangalore de manera simultània.
 
 “HP CodeWars”, nascuda a Houston fa 17 anys, és una activitat educativa que busca promoure les vocacions tecnològiques i el treball en equip entre els estudiants de secundària, mitjançant la resolució de reptes de programació. La competició es desenvolupa anualment de forma simultània en diferents ciutats nord-americanes i, des de l'any passat, també a Taiwan i Bangalore .
 
La directora general de Família i Comunitat Educativa, Meritxell Ruiz, ha afirmat que el món actual i el futur requereix de ciutadans ben formats i competents digitalment: “Aquesta és una iniciativa molt vinculada a l’àmbit que estem potenciant des del Departament d'Ensenyament: el coneixement i l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació”. I ha recordat que Ensenyament ha desenvolupat un Pla TAC amb diferents àmbits de treball: serveis i recursos educatius digitals, competència digital docent i competència digital de l’alumne.
 
En el mateix sentit, Ruiz ha destacat les nombroses iniciatives del Departament per afavorir les competències digitals, com ara la implantació de l’assignatura “Mobilitzem la informàtica”, la promoció de la utilització del llenguatge Scratch als centres – mitjançant sessions formatives per al professorat i elaborant material didàctic- o l’impuls en la participació en la Code Week –sent la participació de Catalunya una de les més altes d’Europa-. La directora general també ha llançat un repte a HP: “Per aconseguir aquests objectius, a Catalunya hem escollit que el treball de programació es faci amb llenguatges creats específicament per a ser utilitzats per joves en edat escolar, com és el cas de l’Scratch, o es faci amb llenguatges de característiques similars, com és el cas de l’App Inventor. El repte consisteix a incorporar en el concurs de l’any vinent almenys un d’aquests llenguatges a fi i efecte d’ampliar l’univers d’alumnes potencialment aptes per a participar al concurs”.
 
Ramon Pastor, director general del Centre Internacional d'HP Barcelona, destaca que "l'objectiu de la iniciativa és fomentar l'interès per la ciència, la innovació i la tecnologia, potenciar aquestes disciplines a l'escola i identificar el talent entre els estudiants. Moltes de les professions del futur estan en el camp cientificotècnic i només serem competitius si afavorim la creació de talent innovador i qualificat en aquestes matèries. Hem d’apropar la ciència i la tecnologia a les aules, perdre'ls la por i fomentar la curiositat dels nostres joves".
 
Dinàmica del ' HP Code Wars 2015 '
 
El dissabte 7 de març del 2015 se celebrarà la “HP CodeWars 2015” al Centre Internacional d'HP Barcelona, ubicat a Sant Cugat del Vallès. Els alumnes competiran en equips de 3 estudiants i hauran de compartir un sol ordinador amb l'objectiu de fomentar el treball en equip. Tota la prova es desenvoluparà amb l'anglès com a idioma oficial, i els equips disposaran de tres hores per resoldre el màxim nombre de reptes relacionats amb la creació de codi i la programació. Els alumnes poden utilitzar els següents llenguatges de programació per resoldre els problemes plantejats : C, C ++, C #, Python, Java o JavaScript .
 
Les inscripcions al “HP Code Wars 2015” romandran obertes a partir de desembre fins a mitjan gener via el web www.hpcodewars.org i seran canalitzades a través dels col·legis i instituts, que podran registrar un equip per centre .
 
HP preveu en aquesta primera edició heterogeneïtat en el nivell dels alumnes de manera que els problemes seran de nivell molt variat, des de molt senzills a més complicats perquè tothom pugui trobar durant les 3 hores de la competició desafiaments fets a mida. Els equips amb major suma acumulada de punts guanyaran productes HP d'última generació, entre d'altres premis. A més, la companyia ha posat a disposició dels professors una sèrie de materials, problemes i recursos que els ajudaran a preparar la competició amb els seus alumnes durant els propers quatre mesos .
 
En el dia del certamen els professors que s'hagin inscrit com a acompanyants dels seus alumnes no podran tenir contacte amb ells però seguiran els seus avanços des de les mateixes instal·lacions i gaudiran d'un programa especialment pensat per promoure el networking i l'intercanvi d'experiències en l'exercici de l'educació científica i tecnològica .
 
Més informació a www.hpcodewars.org
 
 
 
3 de novembre de 2014