• Amb un pressupost global de 981 milions d’euros, tots els departaments destinen part del seu pressupost a combatre la pobresa i l’exclusió social
 
El Consell Executiu ha analitzat avui les mesures que el Govern du a terme per lluitar contra la pobresa. Amb un pressupost global de 981 milions d’euros i 172 actuacions, tots els departaments destinen part dels seus recursos a combatre aquesta xacra, amb actuacions que s’estructuren a partir de 5 grans eixos: pobresa i inclusió social en la infància i l’adolescència, cobertura de les necessitats bàsiques, ocupació, habitatge i àmbit relacional i comunitari.
 
La pobresa i la inclusió social en la infància i l’adolescència ha estat la línia d’acció prioritària del Govern, amb una assignació pressupostària de 258,9 milions d’euros. En aquest àmbit el Govern s’ha fixat l’objectiu de millorar la qualitat de vida d’aquest col·lectiu en situació o risc d’exclusió social, a través de polítiques educatives, socials i de salut inclusives que garanteixin la igualtat d’oportunitats. Així, es fan actuacions per millorar la protecció dels infants i adolescents en situació de vulnerabilitat amb polítiques socials preventives i d’educació i es treballa per garantir la prestació de serveis educatius inclusius que assegurin la igualtat d’oportunitats de l’alumnat.
 
Pel que fa a la cobertura de les necessitats bàsiques, el Govern ha destinat 458,3 milions a millorar les condicions de vida de les persones i famílies en situació de pobresa o exclusió social. Entre els objectius principals hi ha millorar la cobertura de les necessitats bàsiques d’alimentació de les persones i famílies que ho necessiten; reduir situacions d’exclusió social en l’àmbit de la salut amb accions que capacitin les persones amb problemes d’accés a productes o serveis sanitaris; impulsar un sistema de protecció davant de situacions de pobresa energètica, i millorar i ordenar el sistema d’ajuts, prestacions i serveis per a persones i famílies en situació o risc d’exclusió social.
 
Un altre objectiu prioritari del Govern passa per facilitar l’accés al mercat de treball a les persones més vulnerables per millorar la seva inclusió sociolaboral. Aquestes mesures, amb una assignació de 175,7 milions, se centren a millorar l’ocupabilitat dels joves amb baixa qualificació i les persones desocupades de llarga durada.
 
En matèria d’habitatge, el Govern dedica 60,9 milions per facilitar l’accés i el manteniment de la llar a les persones i famílies més vulnerables. Finalment, en l’àmbit relacional i comunitari, el conjunt de departaments de la Generalitat destina 26,9 milions d’euros a actuacions per potenciar les xarxes familiars, relacionals i comunitàries amb programes i accions preventives i d’atenció social que contribueixin a evitar situacions de pobresa i exclusió social.
 
Durant el 2014 les actuacions del Govern s’han ampliat i adaptat a les necessitats del moment, amb les mesures aprovades en la resolució del ple monogràfic que el Parlament de Catalunya va celebrar al març sobre la pobresa. Les actuacions inclouen, entre d’altres, mesures en matèria de salut, de joventut, de pobresa energètica, de transport públic o en l’àmbit d’ocupació, específicament per a persones amb discapacitat i beneficiaris de la Renda Mínima d’Inserció.
 
 
Ajuts extraordinaris per a famílies en situació de vulnerabilitat
 
A banda del pressupost, el Departament de Benestar Social i Família ha destinat també 2,5 milions d’euros a la convocatòria extraordinària de subvencions dirigides a entitats per desenvolupar actuacions d’atenció a les famílies en situació de vulnerabilitat social, especialment aquelles que tenen infants a càrrec. La convocatòria estableix dues línies bàsiques d’actuació. La primera té com a finalitat subvencionar les entitats que durant l’any 2014 proporcionin ajudes econòmiques a famílies adreçades a cobrir necessitats bàsiques d’alimentació, higiene personal, vestimenta, medicaments o altres productes per promoure la millora o preservació de la salut i les despeses de manteniment bàsic de la llar. La segona va destinada a la prestació de serveis directes o indirectes a famílies en aquests mateixos àmbits d’actuació.