Cultura

El Festival Internacional de Fotografia SCAN omple la ciutat de Tarragona d'imatges amb una cinquantena d'activitats i més de cent autors

query_builder   4 novembre 2014 15:56

event_note Nota de premsa

El Festival Internacional de Fotografia SCAN omple la ciutat de Tarragona d'imatges amb una cinquantena d'activitats i més de cent autors

  • La ciutat acull fins el 21 de desembre la 5a edició d’aquest festival per a l’impuls dels nous talents
 
La ciutat de Tarragona es converteix, del 16 d’octubre fins el 21 de desembre, en Ciutat de la Imatge de la mà del Festival Internacional de Fotografia SCAN 2014. En el marc d'aquest esdeveniment, creat l’any 2008 pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tarragona i que enguany celebra la seva 5a edició,  Tarragona es converteix en punt de trobada de nombrosos professionals i amants de la fotografia vinguts d’arreu per contemplar i gaudir de les exposicions, projeccions, conferències, tallers i activitats obertes a tothom. En total es porten a terme una cinquantena d’activitats i hi són presents més de cent autors nacionals i internacionals.
 
SCAN Tarragona és un festival dedicat als nous talents de la creació fotogràfica, però també impulsa la recuperació del patrimoni visual i fomenta la transversalitat entre les diferents disciplines artístiques. Per fer-ho possible, el festival aplega múltiples iniciatives, públiques i privades, nascudes del propi teixit cultural tarragoní: institucions, entitats, museus, fundacions, espais d’art, associacions i escoles.
 
Gràcies a aquesta participació fidel i entusiasta, el festival SCAN Tarragona s’ha consolidat com a aparador de la fotografia contemporània i ha esdevingut una marca que identifica la fotografia amb la ciutat. Una ciutat capdavantera de la fotografia de creació que ja podem anomenar Tarragona, ciutat de la imatge.
 
SECCIÓ OFICIAL
 
Talent Latent, la millor fotografia novell actual
 
El Festival Internacional de Fotografia SCAN 2014 porta a Tarragona la millor fotografia novell actual amb l'exposició Talent Latent. 
 
L'exposició està integrada per fotografies de deu autors que han estat seleccionats entre més de 300 fotògrafs: Iñaki Bergera (Vitòria-Gasteiz, 1972), Anne Berry (Atlanta, EUA, 1956), Albert Bonsfills (Barcelona, 1982), Pablo Castilla (Granada, 1980), David Catá (Lugo, 1988), Caleb Cole (Indiana, EUA, 1981), Rodrigo Illescas (Bahía Blanca, Argentina, 1983), Jordi Pizarro (Barcelona, 1985), Marina Ruiz (Barcelona, 1988), i Pixy Yijun Liao (Xanghai, Xina, 1979).
 
Es tracta de joves creadors internacionals, suggerits per galeristes, professors, comissaris i especialistes europeus. Des de diferents bandes del món (els Estats Units, Bèlgica, Mèxic, Alemanya, l’Índia, la Xina, Corea del Sud i l’Argentina, a més a més de l’Estat espanyol), aquesta desena d’autors han realitzat uns projectes amb un segell personal i d’autoria molt marcat. Uns projectes que, sens dubte, mereixen ser presentats i defensats per SCAN Tarragona 2014, un festival que té la idea principal de dignificar i promoure la fotografia d’autors novells, internacionals i de qualitat.
 
Talent Latent recull una àmplia representació de les principals línies estilístiques i àmbits temàtics de la creació fotogràfica europea contemporània. Es pot veure fotografia de reportatge (clàssic i contemporani), fotografia documental no intervinguda, fotografia escenificada o construïda, retrat, autoretrat, paisatge, diari personal, fotografia íntima, de denúncia, etc.
 
Totes les obres estan recollides i publicades en un catàleg específic amb textos de Jesús Micó, comissari de l'exposició. 
 
L'exposició es pot veure fins el 21 de desembre a l'Espai Tabacalera de Tarragona i té entrada gratuïta. 
 
SCANPhotoBooks, més de 80 llibres autoeditats
 
Més de 80 llibres de fotografia autoeditats estan presents a Tarragona durant l'SCAN en l’exposició SCAN PhotoBooks, comissariada per Roser Cambray.
 
En els darrers anys, les noves tecnologies i Internet han propiciat que els mateixos fotògrafs decideixin autoeditar-se o recòrrer a editorials independents per presentar la seva obra. Aquesta tendència ha propiciat una creativitat menys condicionada, no subjecta als grans grups editors imperants. Si bé abans calia estar sotmès a una política en què el més important era el nombre de llibres venuts, ara es pot apostar per formats més singulars o d’autor. El mateix ha succeït en el cas dels fanzines fotogràfics, que, d’uns anys ençà, han viscut un revival creatiu a nivell internacional.
 
Per aquest motiu, i per segon any consecutiu, des del festival SCAN Tarragona es vol posar de manifest la qualitat de les publicacions dels fotògrafs que fan servir l’autoedició no solament com a mitjà d’expressió, sinó també com a carta de presentació de la seva obra.
 
En aquesta edició es mostra una àmplia varietat de fotollibres i fanzines fotogràfics autoeditats, de difusió d’àmbit estatal i internacional, realitzats en els últims tres anys.
 
L'exposició, que està a l'Espai Tabacalera fins el 21 de desembre amb entrada gratuïta, es podrà veure també després a Barcelona a la sala The Folio Club.
 
SCANOFF, projeccions lliures i obertes a tothom
 
L’activitat SCANOFF és una iniciativa que té com a finalitat obrir les portes del festival SCAN Tarragona 2014 a les noves generacions de fotògrafs i oferir-los l’oportunitat de mostrar públicament les seves obres en unes sessions de projeccions lliures i obertes a tothom.
 
El fotògraf Pep Escoda és el comissari de SCANOFF i és el responsable de la selecció d’enguany que ha recollit autors diferents nacionalitats: Xile, Eslovènia, Japó, Espanya, Itàlia i Regne Unit, entre d’altres, que han volgut donar a conèixer d’aquesta manera el seu treball al públic.
 
Els autors seleccionats en aquesta edició han estat: Alejandro de Dueñas / Carles Llop Vallespí / Conchi Martínez / Cristina Brea Lodeiro / Chloé Meunier / David González / David Oliete / Domenico Cipollina / Iñaki Pardo / Isabel M. Martíne / Lorenzo Masi / Marta Richardson / Massimo Nicolaci / Midori Tsunoda / Oscar Dhooge / Mauricio Toro Goya / Tereza Kozinc / Ivana la Rosa.
 
L’espai escollit, l’Antiga Audiència de Tarragona, a part de ser un lloc històric i emblemàtic de la ciutat, és espai idoni per presentar els nous valors en projeccions contínues.
 
 
Full Contact, meeting point entre creadors i experts en fotografia
 
Sota el lema "I've seen things you would not believe", els díes 24 i 25 d'octubre es va dur a terme la 2a edició de Full Contact, en el marc del Festival internacional de fotografia SCAN Tarragona.
 
Full Contact és un punt de trobada «lliure», una reunió sense normes ni temps prefixats, en la qual els nous fotògrafs i els experts del món de l’art tindran l’oportunitat de conèixer-se i d’establir relacions comercials o artístiques entre ells o, simplement, d’intercanviar idees i opinions al voltant d’un portafolis o un projecte fotogràfic. És una plataforma per donar impuls als nous creadors, apropant-los al mercat de l’art a través dels agents artístics i de les institucions que representen.
 
Amb només una edició realitzada el 2012, la convocatòria d'aquest any ha doblat la participació. S'han rebut 436 portfolis -respecte als 200 de 2012- d'artistes procedents de quatre continents: Europa, Amèrica, Àsia i Àfrica. D'entre tots els portfolis rebuts, Jesús Vilamajó, comissari de Full Contact, ha seleccionat en base a criteris de qualitat i de recerca d'artistes amb expressió pròpia -tant en la forma com en el contingut- als 24 finalistes; la majoria entre 19 i 35 anys de 10 nacionalitats diferents: Espanya, Coracia, Argentina, Regne Unit, Letònia, Alemanya, Portugal, Itàlia, Xile i Àustria.
 
Els Full Contact Artist han estat: Alejandra Franch / Alexandre Ayxendri Martí / Arnau Oriol / Clara Sánchez / David Catá / Elisa Franceschi / Elisa González Miralles / Goran Skofic / Helena Rovira / Ian Waelder / Julio Galeote / Leonardo Filipaz / Lola Guerrera / Mafalda Rakos / Mar Martín / María Platero / Marina Ruiz Vallejo / María Rosario Montero / Olmo González / Patrick Raimondi / Reinis Lisman / Steffi Klenz / Tiago Casanova / Yurian Quintanas
 
Com a novetats importants hem de destacar el segon Premi Full Contact, que patrocina la Fundació Privada Mútua Catalana. El premi consisteix en la producció d'una exposició individual a la primavera de 2015 al millor treball presentat en Full Contact segons un jurat integrat per Joan Fontcuberta (President del Jurat), creador, docent, crític, comissari i historiador; Andrzej P. Florkowski, director Photodiploma (Poznán), director del departament de multimèdia de la Universitat de Poznan UAP (Polònia); Ângela Ferreira, directora Encontros da Imagem (Portugal); Chantal Grande, directora artística de SCAN Tarragona; François Hébel, director Rencontres d’Arles (Francia); Manolo Laguillo, Fotògraf i catedràtic de fotografia; Oliva Maria Rubio, directora artística de La Fábrica; Rafael Levenfeld, fotògraf, comissari d’esposicions i conservador del Museo Universidad de Navarra; Vicenç Boned, director Galería Tagomago (París, Barcelona). El Premi Full Contact d’aquesta edició ha estat per Ian Waelder.
 
Al mateix temps s’ha posat en marxa The Folio Award, que amb el patrocini de The Folio Club i la col·laboració en la distribució de Dalpine ha premiat el millor portfoli amb la producció d'un llibre valorat en 1.500 euros. Amb el següent jurat: Gonzalo Golpe (editor), Pedro Arroyo (comissari), Roser Cambray (comissària SCAN PhotoBooks), Paul di Felice (Café-Crème), un representant de Dalpine i un representant de The Folio Club; el premi ha estat per Olmo González amb el treball Control.
 
El recinte de Full Contact va tenir, alhora, diverses activitats com un Punt Editorial amb 9 petites editorials i llibreries especialitzades que oferien els seus productes als assistents. D'altra banda el Tatami (tribuna de presentacions i debats) amb la presentació de The Portable Photo, una col·lecció d'APPS de fotografia contemporània espanyola d'autor que és un projecte de Espadaysantacruz Studio i Gonzalo Golpe.
 
Cal tenir en compte que l’edició d’enguany del Full Contact s’ha obert al públic general, amb una gran acollida, amb l’objectiu d’apropar la fotografia a la ciutadania. 
 
Fotografia i Poesia Visual, exposició inèdita
 
L’SCAN 2014 presenta, al Tinglado 2 del Moll de Costa amb la col·laboració del Port de Tarragona, una exposició inèdita i de tesi sobre la relació entre fotografia i poesia visual a Espanya a partir dels anys seixanta i fins a l’actualitat.
 
La mostra planteja per primera vegada els autors i les èpoques més significatives, amb presència dels precursors, quan els efectes de la difusió de la poesia concreta arriben a Espanya i tenen els seus resultats immediats en els treballs dels poetes visuals.
 
Entre els anys 1965 i 1968 la poesia visual i concreta assoleix a Espanya una difusió creixent que acota els autors principals. Aquest camí d’individualitats i d’activisme es desenvolupa paral·lelament a una actitud Fluxus, on han estat inclosos alguns d’aquests autors.
 
Ningú no parla encara d’art conceptual, però els Encuentros de Pamplona del 1972, que figuren com una fita central del conceptualisme espanyol, tenen una empremta significativa de la poesia visual. Allò que s’esdevindrà després serà una utilització de la fotografia com a document d’unes pràctiques que reclamen a la fotografia el testimoni d’accions poètiques, performances i activitats desenvolupades per poetes experimentals. Posteriorment, els fotògrafs i els artistes es fan ressò del llenguatge poètic i visual per introduir en les seves pràctiques fotogràfiques els codis de la poesia experimental, amb la presència d’autors que han substituït el llenguatge escrit pel purament visual.
 
Comissariada per la Fundació Guillem Viladot, en col·laboració amb la Fundació Forvm, Josep Miquel Garcia ha estat el responsable de seleccionar les obres i els autors: Julián Alonso / Eugènia Balcells / Isabel Banal / Edu Barbero / Felipe Boso / J.M. Calleja / Agustín Calvo Galán / Xavier Canals / Jordi Cerdà / Montserrat Cortadellas / Bartolomé Ferrando / Albert Gusi / Carles Hac Mor / Josep Iglésias Marquet / Ouka Leele / Alfonso López Gradolí / Chema Madoz / Medrano / Fina Miralles / Santi Pau / Perejaume / Marcel Pey / Olga L. Pijoan / Francisco Pino /Jaume Plensa / César Reglero / Francesc Torres / Isidoro Valcárcel Medina / Josep Vallribera / Gustavo Vega / Francesc Vidal / Guillem Viladot / Víctor Vilamajó / Manuel Vilariño / David Ymbernon /Grup Zaj.
 
L’exposició es podrà veure fins el 11 de gener amb entrada gratuïta al Tinglado 2 del Moll de Costa de Tarragona.
 
Exposicions
 
Complementàriament a aquesta exposició al Tinglado 2, l’SCAN 2014 ampara un total de 29 exposicions més que es duen a terme a diferents espais de la ciutat, amb la col·laboració d’autors, entitats i institucions de Tarragona.
 
Des del 10 d’octubre que es va inaugurar la primera de les exposicions a El Pàrquing (Origen de Salvi Danés, Martí Gasull i Yurian Quintanas, fins a la darrera que s’inagurarà el 19 de desembre a Pati del Rei Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona titulada Geografia, territori, paisatge: Mirades sobre el territori d’autors emergents del Camp de Tarragona (Gerard Boyer / Ferran Ferrando / Martí Gasull / Òscar González / Pol Masip / José Miguel Martínez / David Mocha) s’aniran succeint diferents mostres de temàtiques i creativitat diferents.
 
El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona acull l’exposició Mr. Ardan, gran viatger del segle XIX de Xavier Mulet, la Fundació Forvm per a la Fotografia presenta l’exposició Aquí, allò de Jordi Ortiz, els fotògrafs de Tallers 03 ensenyen La Estrella Polar per diferents indrets de la Part Alta (Planta 0 de Pau López i Violeta Bofarull, #commonspaces d’Empar Ibanyes, Intervenció fotogràfica: «Reflexos vianants» de Polarizador, INTRANSFERIBLES de Pep Escoda, Origen de Martí Gasull, Yurian Quintanas i Salvi Danés, Laudòmia de Francesc Roig i My Way de Marta Richardson), L’Arxiu mostra el llegat del fotògraf tarragoní Chinchilla a la seva seu de la Tabacalera, el Museu d’Art Modern inaugurarà al novembre la mostra O, 13-14, un any fotografiant la ciutat de la gent Aixoplucs i intempèries de Pere Grimau i Ricardo Cases presenta El blanco a La Cocotte.
 
Els alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona participen també en aquest SCAN 2014 amb l’exposició Transitant per l’Ombra als Serveis Territorials de Cultura a Tarragona de la Generalitat de Catalunya (Edgard Piqué / Marta Brosa / Claudia Entrop / Lluna Castellón). I els centres cívics de Tarragona hi són presents amb FOTOCVIX, VII Exposició de fotografia digital dels centres cívics de Tarragona que es podrà veure al Centre Sociocultural de la Part Alta.
 
També formen part de l’SCAN’14, JR Fontana amb In albis al Centre Mèdic Rambla Nova, Jordi Olivé i Salvadó a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, l’Espai Turisme de l’Ajuntament de Tarragona acollirà Ídem de Ram(on) Giner, Lluc Queral presenta Rodant a l’Estació Creactiva Intervencions artístiques a l’espai públic Estació d’autobusos de Tarragona, Moments en moviment d’Antoni Cort es pot veure a la Sala Barhaus. Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Demarcació de Tarragona, i el mateix COAC acull també Mirall trencat de Josep M. Solé Gras. L’Espai Jove Kesse tindrà dues mostres: Quotidianitat... de Montse Ferré i La mirada jove. Camí fotogràfic amb Andrea Epure, Jordi Llàtser, Irene Vicente, Jordi Vicente, Natàlia Segura, Santiago Cruces, Miguel Cruces i Lupe Teresa Arts.
 
Finalment, El andarín cinzolín, Fotografías sobre la Gran Vía madrileña (2004 - 2014) de David Beníliam és l’exposició del Tinglado 4 del Moll de Costa del Port de Tarragona. El fotògraf convidat també té el seu espai en els Plafons publicitaris de la Rambla Nova on es veuran les instantànies de Dolors Ayxendri / Emilio Barruz / Rosa Casanova / Marc Espinosa / Albert Farnós / Octavi Lobo / Víctor Murillo / Marta Richardson / Montse Riera / Laura Rodríguez / Cristina Turmo / Albert Villena.
 
 
Activitats
 
Les entitats de la ciutat s’han bolcat també amb l’SCAN 2014 amb l’organització de diferents activitats. El Teler de Llum utilitza la pantalla de la Tabacalera per a projectar fotografia i ser aparador per als creadors, L’Arxiu impulsa un concurs de fotografia sobre Chinchilla paral·lelament a la seva exposició, Lluc Queralt és el protagonista de la segona acció pública de la Capsa Ambulant d’Artistes, els fotògrafs de Tallers 03 amb De Temporada obren parada fotogràfica al Mercat del Fòrum i s’han fet maratons i ral·lis fotogràfics entre d’altres activitats.
 
El Teatre Tarragona també va acollir la projecció Dalí, emperador de l’acció, i al novembre dins de la Setmana de la Ciència, es farà a la plaça del Rei, un taller de retrat amb col·lodió humit a càrrec de Xavier Mulet, Col·lectiu Dinoudinou i The Crossing Lab.
 
Destacar que l’SCAN té, com ja va succeir l’edició passad, un espai de trobada: Photomeeting, amb projecció lliure d’imatges del festival. El Cafè Bar Museum (Carrer de Sant Llorenç, 5) és el punt de trobada dels autors i visitants d’SCAN Tarragona 2014, on trobaran un lloc per conversar, intercanviar experiències o mostrar els projectes personals. A la pantalla es presenten projeccions contínues i espontànies de fets esdevinguts durant el festival.
 
 
Conferències i tallers
 
L’edició d’enguany de l’SCAN incorpora de nou la programació de tres conferències amb personatges molt vinculats al món de la fotografia per conèixer la seva experiència i inquietud sobre el sector.
 
Antoni Bernad (30 d’octubre), Valentín Vallhonrat (13 de novembre), i Bru Rovira (20 de novembre) han estat i seran els protagonistes d’aquesta edició que porta a terme novament als Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Tarragona amb entrada lliure.
 
En el transcurs de l’SCAN es programen també diferents tallers. A l’Escola d’Art I Disseny de la Diputació, Julián Barón va impartir el Curs “Fotografia: teoria i pràctica”; Enric Montes fa una xerrada taller sobre l’autoedició de fotollibres a la Biblioteca Pública de Tarragona; El Pàrquing proposa un Taller de Vins de Fotografia, i a la Casa Canals realitza el taller Tarracocards.
 
 
Més informació:
 
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia