Diario Médico reconeix les millors idees i els projectes més innovadors del Sistema Nacional de Salut de l’any 2014.
 
El Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP) és guardonat com a pla pioner que recull les polítiques i actuacions del Govern que tenen resultats sobre la salut i la qualitat de vida de la població.
 
Es fa un reconeixement a l’acreditació dels EAP després de l’experiència positiva en l’àmbit hospitalari.
 
L’ESCA rep el premi per la transformació en una enquesta contínua que permet la publicació anual dels resultats.
La publicació especialitzada en temes sanitaris, Diario Médico, va lliurar ahir al vespre els premis Les Millors Idees 2014 del Sistema Nacional de Salut, que enguany han reconegut el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), el Decret d’acreditació dels equips d’atenció primària (EAP) i l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA).
 
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat que, malgrat el context socioeconòmic, el sistema sanitari públic català és “molt ric en idees”. El conseller va fer una crida a la inversió en salut per superar el “subfinançament crònic que pateixen les comunitats autònomes”. Segons el conseller, el pressupost en salut “no és una despesa”.
 
Ruiz també va recordar la “necessitat imperiosa” d’un pacte nacional de salut per “preservar la salut de la ciutadania”, en l’acte que va presidir al Teatre Nacional de Catalunya.
 
Diario Médico va reconèixer algunes de les iniciatives del Departament de Salut com a “projectes més innovadors de l’any 2014”. Segons el jurat, el PINSAP, el Decret d’acreditació dels EAP i l’ESCA configuren “la imatge que revela l’avenç del sector sanitari l’últim any”.
 
Pla interdepartamental de salut pública
 
El Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP) va rebre un doble reconeixement. Com a Govern, pel fet d’implicar tots els departaments en la promoció de la salut, i com a Departament de Salut, pel fet d’impulsar-lo. Van recollir el premi Antoni Mateu, secretari de Salut Pública, i Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut, respectivament.
 
El PINSAP és un pla pioner a Europa que promou l’elaboració de polítiques públiques saludables i el desenvolupament d’iniciatives de promoció i protecció de la salut des dels diferents àmbits del Govern, i les seves propostes són vinculants. El PINSAP s’adapta a l’estratègia Salut 2020 de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i recull el mandat de la Llei 18/2009, de salut pública, i el Pla de salut de Catalunya 2011-2015.
 
Diario Médico destaca “totes les polítiques orientades a la salut” del PINSAP per millorar la qualitat de vida de la població. També destaca exemples directes de salut que “requereixen intervencions intersectorials”, com l’obesitat, les lesions per trànsit, els problemes de salut mental o el consum de drogues.
 
S’estima que el 80% dels factors que determinen la salut són fora del sistema sanitari i es relacionen amb l’entorn, els factors socioeconòmics i els estils de vida. El PINSAP pretén mobilitzar tots els sectors del Govern, de les administracions públiques catalanes i de la societat amb influència sobre el benestar associat a la salut de la població per tal de contribuir conjuntament a l’elaboració de polítiques públiques saludables.
 
L’objectiu és desenvolupar iniciatives de promoció i de protecció de la salut, particularment adreçades als grups més vulnerables. El PINSAP es va aprovar el passat 14 de febrer i el dia 20 del mateix mes va sortir publicat al DOGC, promogut per l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut.
 
Decret d’acreditació dels equips d’atenció primària
 
Roser Vallès, directora general de Regulació i Ordenació Sanitàries, va recollir el guardó al Decret d’acreditació dels equips d’atenció primària (EAP), que es va aprovar per Acord de Govern el passat 10 de juny. L’objectiu principal és impulsar la millora contínua de la qualitat en l’atenció primària de salut.
 
Catalunya ja va ser pionera a Europa en l’aplicació d’un sistema d’avaluació contínua de la qualitat (acreditació), que es va iniciar l’any 1981 als centres d’atenció hospitalària aguda. 
 
L’acreditació de l’atenció primària és una experiència inèdita a l’Estat ja que, tal com determina el Decret, en els pròxims tres anys el fet d’estar acreditat serà un requisit per formar part de la xarxa pública per als 365 EAP. Diario Médico reconeix la implementació d’aquest projecte als EAP, en el qual s’han implicat societats científiques i col·legis professionals.
 
L’acreditació comprèn les activitats desenvolupades pels EAP, tant de medicina de família, pediatria, infermeria, treball social i odontologia, i en les vessants tant assistencials com preventives, educatives i de promoció de la salut. El Decret ha estat promogut per la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitàries del Departament de Salut.
 
 
 
Enquesta de salut de Catalunya
 
Ricard Tresserras, subdirector de Planificació Sanitària, va recollir el guardó per l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA), un projecte del Departament de Salut que desenvolupa conjuntament amb l’Institut d’Estadística de Catalunya i la Universitat de Barcelona.
 
Es tracta de l’actuació estadística oficial del Departament de Salut que recull informació de la població catalana sobre l’estat de salut, els estils de vida i la utilització dels serveis sanitaris.
 
Diario Médico posa de manifest que l’ESCA s’ha transformat en una enquesta contínua amb onades semestrals que permet la publicació anual dels resultats, cosa que resulta especialment útil per avaluar el Pla de salut. L’objectiu general de l’Enquesta de salut de Catalunya és identificar les necessitats de salut i de serveis sanitaris, així com conèixer les pràctiques preventives i l’exposició de la població a factors de risc i analitzar els determinants de la salut.
 
L’Enquesta consisteix en una entrevista personal que l’enquestador fa en el domicili de les persones seleccionades. Des del juliol de 2010 es fan de forma ininterrompuda 5.000 entrevistes l’any a tot Catalunya i ja s’han acumulat més de 20.000 entrevistes seguint el nou format de l’Enquesta.
 
En aquesta XIII edició dels premis també s’han guardonat projectes de l’Hospital Clínic de Barcelona, de l’Hospital Vall d’Hebron, del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), de l’Hospital General de Catalunya, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, la Societat Catalana de Pediatria, la Universitat Internacional de Catalunya i el projecte Telèmac, entre d’altres.