• Amb caràcter itinerant, la mostra explica la festa entesa com a vehicle per a expressar la catalanitat
  • Al Baix Empordà,  l’exposició es podrà visitar fins el 6 d’abril de 2015
L’exposició itinerant “La festa popular, la catalanitat cívica” arriba al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, on es podrà visitar des de divendres, 7 de novembre,  i fins el pròxim 6 d’abril.  La mostra explica, de forma gràfica i amena, la festa entesa com una de les principals manifestacions cíviques de la població i com a marc idoni per expressar la catalanitat a l’espai públic. Ha estat organitzada  per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura i l‘Institut Ramon Muntaner.   
 
L’objectiu de l'exposició és donar a conèixer la pregonesa i l’actualitat del fenomen festiu, no tant des d’una òptica d’estudi antropològic o etnològic, sinó des del punt de vista de la sociologia i de la política, entenent la política com la participació de les persones en els afers ciutadans.
 
La inauguració de la seva estada al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí es farà a partir de les 19 hores de divendres, en un acte en què hi serà present el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluis Puig; el director del Museu de la Mediterrània, Gerard Cruset; el comissari de la mostra, Bienve Moya, així com representants de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí.
 
L’exposició “La festa popular, la catalanitat cívica” es va inaugurar el 28 d’agost i, des d’aleshores i fins el passat diumenge 26 d’octubre, s’ha pogut visitar al Casino de Manresa. Després de la seva estada a Torroella de Montgrí, l’exposició serà exposada al Museu d’Història de Catalunya, a Barcelona, on es podrà visitar del 15 d’abril al 31 de maig de 2015.L’exposició seguirà la seva itinerància per diversos municipis de Catalunya i en els propers mesos es concretaran les noves destinacions de l’exposició, que vindran determinades per les poblacions que la sol·licitin.  
 
La mostra consta de cinc àmbits diferenciats. El primer recull una sèrie de  consideracions generals que són universals, vàlides per a qualsevol societat. La resta d’àmbits se centren en l’àrea cultural catalana i miren de detenir-se en els aspectes més rellevants i significatius de la cultura popular que permeten descriure la seva evolució i explicar la festa tal com avui l’entenem.