• L’Idescat i el Departament d’Economia i Coneixement situen la taxa interanual de variació del PIB en un 1,8%
  • El serveis continuen a l’alça i s’alenteix el retrocés de la construcció
El PIB de l’economia catalana ha continuat avançant el tercer trimestre i ja acumula sis trimestres consecutius de creixement.  Segons l’avanç que elaboren conjuntament l’Idescat i el Departament d’Economia i Coneixement, el tercer trimestre del 2014 el PIB català va registrar un creixement intertrimestral del 0,5%, i un creixement interanual de l’1,8%. L’Idescat ha revisat les seves dades de variació del PIB dels dos primers trimestres, de manera que el perfil de creixement del PIB durant el 2014 mostra un primer trimestre més positiu en termes intertrimestrals, seguit per un creixement una mica més moderat els dos trimestres posteriors. El creixement interanual millora des d’un 1,2% el primer trimestre a un 1,8% el tercer, gràcies especialment al dinamisme dels serveis.
 
Producte interior brut a Catalunya. Base 2008
   
Dades amb els efectes estacionals i de calendari corregits (% de variació interanual)
 
2013
 
2014
 
Mitjana anual
 
1r trimestre1
2n trimestre1
3er trimestre2
Agricultura
3,7
 
4,3
-0,1
-1,0
Indústria
1,0
 
1,5
1,6
1,5
Construcció
-6,7
 
-6,3
-4,5
-2,6
Serveis
-0,4
 
1,5
2,2
2,4
PIB pm
-0,5
 
1,2
1,6
1,8
PIB pm (% de variació intertrimestral)
 
0,7
0,5
0,5
           
1 Dades revisades de la Comptabilitat trimestral en la data d'estimació de l'avanç del PIB
2  Dades d'avanç.
         
Font: avanç del PIB: Idescat i Departament d'Economia i Coneixement. Resta trimestres: Idescat.
 
El sector industrial presenta enguany un creixement interanual molt estable, amb un lleu retrocés en el tercer trimestre, que situa la taxa interanual de creixement en un 1,5%. Després del fort impacte de la crisi, la producció industrial a Catalunya ha recuperat dinamisme i registra creixements superiors als dels principals països de la zona euro. En concret, l’índex de producció industrial mostra que les branques d’activitat que presenten una evolució més positiva fins al mes d’agost són la del material de transport i la de productes minerals no metàl·lics, amb creixements per sobre del 8%.
 
Continua el retrocés del VAB en la construcció, per bé que cada cop amb menys intensitat. En el tercer trimestre la variació interanual és de -2,6%. Els principals indicadors del subsector residencial mostren una millora: els preus de l’habitatge nou comencen a remuntar i augmenta el nombre d’hipoteques registrades i de visats dels col·legis d’arquitectes tècnics per a construcció d’habitatges d’obra nova. En el subsector d’obra civil, les limitacions de la inversió pública no permeten esperar canvis significatius a curt termini, tot i que la licitació oficial d’obres s’ha incrementat.
 
L’activitat en el sector de serveis ha millorat en el decurs de l’any: d’un creixement de l’1,5% el primer trimestre, a un 2,4% en el tercer segons les dades d’avanç. La recuperació de la demanda interna i de la demanda turística han fet de motor de l’activitat del sector. Enguany, l’oferta turística s’ha beneficiat d’un increment de l’afluència de turisme estranger (del 6,6% en els nou primers mesos) i de la millora del turisme domèstic i de la resta de l’Estat. D’altra banda, el notable creixement de l’ocupació laboral en les activitats terciàries és una mostra més de l’evolució positiva de l’activitat en el sector.
 
 
Enllaç del número 82 de la Nota de Conjuntura Econòmica
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de Premsa

Nota de Premsa
PDF | 162