• Els guardons premien els projectes d’innovació de les biblioteques públiques catalanes
  • El segon premi ha recaigut en la Biblioteca Miquel Martí i Pol, de Sant Gregori
  • Ferran Mascarell: El record per a Teresa Rovira és també per a tots aquells qui van desplegar el sistema bibliotecari que tenim avui i per als professionals que hi treballen actualment”
Premi Teresa Rovira
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha guardonat la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat amb el Premi Teresa Rovira i Comas d’innovació a la biblioteca pública pel seu projecte “De l’hort a la biblioteca”. El segon premi ha recaigut en la Biblioteca Miquel Martí i Pol, de Sant Gregori pel seu projecte ““I tu, com et comportes dins de la biblioteca? Practiquem el civisme”.
 
Els Premis Teresa Rovira i Comas a la innovació a les biblioteques públiques del Departament de Cultura, que enguany celebren la seva segona edició, tenen com a objectiu de contribuir al reconeixement dels equipaments que hagin dut a terme projectes innovadors i hagin creat o reforçat la seva imbricació en el territori a través de la creació d’una xarxa social amb implicació d’agents diversos.
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que ha entregat dels premis en el marc de la segona Trobada de responsables de les biblioteques públiques, ha destacat que “el record per a Teresa Rovira és també per a tots aquells qui van desplegar el sistema bibliotecari que tenim avui i per als professionals que hi treballen actualment”.
 
Mascarell ha apuntat que “l’enorme prestigi de les biblioteques del país és responsabilitat dels seus professionals” i que “avui tenim un sistema bibliotecari que és motiu d’orgull i satisfacció de tots”. El conseller de Cultura ha ressaltat que “amb el sistema bibliotecari s’ha aconseguit que la casa de cada ciutadà tingui una extensió a la biblioteca més propera” i que “les biblioteques són el centre cultural més gran i de major proximitat: cada dia les visiten 100.000 persones”.
 
Premis i jurat
 
La Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat, guanyadora del primer premi, rebrà un paquet d'activitats de dinamització a mida per a la biblioteca valorat en 1.000 euros, així com un trofeu. La Biblioteca Miquel Martí i Pol de Sant Gregori, que ha estat guardonada amb el segon premi, rebrà cursos de formació del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya per un import valorat en 500 euros.
 
El projecte “De l’hort a la biblioteca” de la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat vol donar a conèixer la biblioteca com a punt d’informació que posi a l’abast de tothom eines a l’hora de comprar i cuinar productes de proximitat i de temporada, i realitzar cultiu d’horts urbans. El jurat ha valorat l’adequació dels objectius del projecte, les aportacions innovadores, la qualitat tècnica, la implicació dels diversos agents, el rol de la biblioteca com a agent cultural dinamitzador de l’entorn, els recursos invertits, els resultats obtinguts i l’originalitat del contingut audiovisual presentat.
 
El jurat del Premi ha estat presidit per la cap del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, Carme Fenoll, i integrat per la professora de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació  de la Universitat de Barcelona, Maite Comalat Navarra; el director de màrqueting i comunicació del Mercat de les Flors, Pepe Zapata; el president del Col·legi Oficial de Bibliotecaris Documentalistes de Catalunya, Daniel Gil; el president del Gremi Llibreters, Antoni Daura, i la regidora de Cultura i Comunicació de l'Ajuntament de Granollers, Alba Barnusell, com a representant del món local.
 
 
Biblioteques i projectes presentats:
 
-       Biblioteca Comarcal de Blanes. Projecte: “De la biblioteca... a casa”
-       Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. Projecte: “ La biblioteca a la butxaca: App Biblioteca de Tortosa”
-       Biblioteca Central d’Igualada. Projecte: “La lectura + a prop: lectura a l’hospital”
-       Biblioteca Ilturo de Cabrera de Mar. Projecte: “El calaix dels escriptors”
-       Biblioteca Sant Pau –Santa Creu de Barcelona. Projecte: “Punts de lectura i Tertúlies al Barri del Raval”
-       Biblioteca Miquel Martí i Pol de Sant Gregori . Projecte: “I tu, com et comportes dins de la biblioteca? Practiquem el civisme”
-       Biblioteca Comtat de Cerdanya. Puigcerdà. Projecte: “Bibliollac”
-       Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat. Projecte: “De l’hort a la Biblioteca”
-       Biblioteca Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí. Projecte: “Millor connectats!: el capital social de la biblioteca pública”