En els propers mesos s’elaborarà el programa d’actuació que definirà les línies mestres per a l’ordenació del sector ramader
El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, acompanyat dels directors dels Serveis Territorials del Departament a Barcelona i a Lleida, Marià Morera i Jaume Fabà, respectivament, va presidir ahir, a Barcelona, la reunió de la Taula Sectorial del Porcí.
En el decurs de la reunió, es va presentar el full de ruta de la fertilització agrària i gestió de les dejeccions ramaderes, que ha de permetre millorar la seva gestió i l'ordenació del sector.
Aquest full de ruta té com a peça fonamental la modificació del Decret 136/2009 de programa d’actuació i gestió de dejeccions ramaderes. En els propers mesos la tasca serà revisar aquest programa d’actuació amb el màxim consens i que ha de servir per a l’ordenació del sector i millorar la gestió de les dejeccions ramaderes i els fertilitzants. Entre les mesures del full de ruta, figura l’agilització en la tramitació administrativa, el reforç en els controls de la gestió, i diverses línies d’ajut.
El Departament hi va informar de la publicació de l’Ordre de reducció de nitrogen mitjançant la utilització que incorpora nous avenços tecnològics com l’ús de dietes específiques que permeten reduir el contingut del nitrogen en les dejeccions ramaderes, i la incorporació d’equips GPS als vehicles de transport i aplicació de purins quan aquestes es realitzin a una distància determinada de l’explotació (10 quilòmetres).
També es va informar de la propera publicació de normativa sobre l’ús de l’aplicatiu GDN per a l’elaboració dels Plans de gestió i d’una Ordre d’ajuts per a la creació d’infraestructures de tractament per a les granges afectades pel tancament de les plantes d’assecatge de purins.
Val a dir que per a la implementació de les actuacions que preveu el full de ruta, s’ha previst ajuts en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020, per a l’adquisició d’equips de tractament de les dejeccions ramaderes així com per a realitzar analítiques de sòls, i l’assessorament per part d’un tècnic en fertilització.
A més, el DAAM posa a disposició, tant dels tècnics com del sector, l’Oficina de Fertilització com a eina d’informació sobre sistemes de tractament de les dejeccions, mesures d’estalvi d’aigua a les explotacions, informació relativa a la reducció de nitrogen amb les dietes, així com sobre fertilització, maquinària i costos d’aplicació, taules d’interpretació d’analítiques, etcètera.
Així mateix, s’informa també que els dies 17 i 18 de desembre d’enguany està prevista la celebració, a Vic, del 1er Simposi internacional ‘Reptes i oportunitats en la fertilització i gestió de les dejeccions ramaderes’, en el qual es comptarà amb la presència dels principals experts mundials en el tema. Així, Miquel Molins va convidar el sector a participar-hi i a fer-ne difusió, atesa la transcendència econòmica i social dels temes que s’hi tractaran.
Entre les actuacions que el Departament té previstes a curt termini en relació amb la gestió de les dejeccions ramaderes, en general i, en concret. amb la problemàtica generada pel tancament d’algunes de les plantes de tractament de purins, cal reiterar també que les explotacions que no hagin presentat la modificació del Pla de gestió del purí que portava a les plantes de tractament tindrà una reducció temporal de la capacitat d’animals de l’explotació.
D’altra banda, en la reunió d’ahir també es va presentar el Pla de categorització en bioseguretat de les explotacions porcines catalanes, que es posarà en marxa el gener de 2015, i que preveu, entre altres actuacions, la realització d’una enquesta a totes les explotacions porcines de Catalunya, el resultat de la qual permetrà valorar la situació actual en bioseguretat de les explotacions. Els Serveis Veterinaris Oficials realitzaran les tasques de coordinació i supervisió del programa i analitzaran els resultats.
El Pla neix de la confluència d’una sèrie de reptes sanitaris, com la futura qualificació A4 del territori català, la triquinel·losi i la salmonel·losi, i davant dels quals el Departament ha volgut donar suport al sector amb el desenvolupament d’una eina que doni una resposta a tots ells. Aquest pla ha tingut una molt bona acceptació per part del sector, que ha felicitat al DAAM per la seva iniciativa.
La reunió de la Taula Sectorial del Porcí d’ahir va comptar amb l’assistència de representants d’Unió de Pagesos, JARC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), ASFAC, ANPROGAPOR, i PORCAT.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.