Els grups Leader organitzen  i participen en actes i jornades per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial, que engloben temàtiques tan diverses com la responsabilitat social empresarial, la valorització del producte local, l’emprenedoria, els joves, la biomassa, l’estalvi energètic o la petjada de CO2
 
 
Els 13 Grups d’Acció Local (GAL) Leader van ser seleccionats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) per a aplicar la metodologia Leader a Catalunya, en el marc de l’Eix 4 del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2007-2013.
 
Un dels objectius principals dels GAL és la dinamització territorial i la divulgació dels seus projectes més estratègics i bones pràctiques, conjuntament amb la gestió dels ajuts, que convoca anualment el Departament, per a fomentar la realització d’inversions que generin activitat econòmica en les zones rurals i fomentin la creació i/o manteniment de llocs de treball, principalment de dones i joves, en actuacions de millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, creació i desenvolupament de microempreses, foment d’activitats turístiques, i conservació i millora del patrimoni rural.
 
Entre les actuacions d’aquest mes de novembre destaca la realització de cursos de formació relacionats amb les actuacions del projecte de cooperació Leader ‘Fem PARC’, per tal de donar a conèixer les accions realitzades en el territori, el material treballat i editat, i com optimitzar l’ús d’aquestes eines per a arribar a ser punt d’informació del projecte ‘Fem PARC’. Durant el curs, també es tractarà de les característiques i el perfil de la demanda turística en cada territori del projecte. Els cursos estan adreçats al públic en general, i organitzats pel Consorci Centre de Desenvolupament Rural Pallars - Ribagorça.
 
Cada curs constarà de sessions teòriques i pràctiques, de diferents temàtiques adaptades a cada territori i estaran obertes al públic en general, especialment al sector turístic de la zona d’influència dels Parcs Naturals, i als tècnics d’aquestes zones protegides.
 
Els cursos es realitzaran de  09:30 hores a 14:00 hores i el calendari  previst és el següent:
-          10 de novembre. Sessió teòrica a la seu del Parc Nacional a Boí..
-          12 i 13 de novembre. Sessions pràctiques al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
-          14 de novembre. Sessió pràctica al Parc Natural de l'Alt Pirineu.
 
 
 
Així, les actuacions previstes per a aquest mes de novembre són les següents:
 
Event Leader Red Rural Nacional. Jornades “Futur de ls estratègies de desenvolupament local 2014-2020”
 
-          Data i lloc: 20 i 21 de novembre. CENCA, San Fernando de Henares.
-          Breu descripció:  Event LEADER a nivell estatal, amb l’objectiu de facilitar un intercanvi d’experiències, idees, dubtes i possibles solucions de cara a la preparació de les Estratègies de Desenvolupament Local 2014-2020. Jornades organitzades per la Xarxa Rural estatal del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA). A aquesta jornada hi assistiran els gerents de dos grups de Catalunya i representants de la xarxa catalana de grups Leader (ARCA).
 
 
Jornada de cloenda del projecte de cooperació ‘Fem PARC’
Consorci Centre de Desenvolupament Rural Pallars - Ribagorça
 
-          Data i lloc: 11 de novembre. Oficina de Turisme de Sort.
-          Hora de inici i durada: de 10:30h a 14:00h.
-          Breu descripció:  jornada de cloenda del projecte de cooperació Leader ‘Fem PARC’ amb l’objectiu de presentar els resultats del projecte per part de tots els grups GAL participants. La jornada està oberta al públic en general, especialment al sector turístic i socioeconòmic de la zona d’influència dels Parcs Naturals.
 
 
Sessions de sensibilització Coworking a Olot i Figueres
Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord Oriental de Catalunya (ADRINOC)
 
-          Data i lloc: 7 de novembre. Fundació d’Estudis Superiors d’Olot.  
-          Hora d’inici i durada: de 10:00h a 12:00h.
-          Data i lloc: 11 de novembre. Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Figueres.
-          Hora d’inici i durada: de 9:30h a 12:30h.
-          Breu descripció: jornades impulsades en el marc del projecte cooperació Leader COWOCAT_RURAL, amb l’objectiu de donar a conèixer el coworking i sensibilitzar sobre aquesta nova forma de treballar. Durant la jornada es presentarà l’associació “Cowocat”,  així com els espais on es pot fer coworking a la Garrotxa. La jornada està dirigida a emprenedors i petits empresaris, alhora que a tècnics de promoció econòmica i de l’administració local. També estarà adreçada a futurs coworkers i dinamitzadors dels espais de coworking.
 
 
 
Jornada ‘Analitzar la meva idea de negoci i com gestionar-la’
Associació per a la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura
 
-          Data i lloc: 25 de novembre. Consorci Ripollès Desenvolupament. Ripoll.
-          Hora d’inici i durada: de 10:00h a 13:00h.
-          Breu descripció: jornada dirigida a autònoms i a petits empresaris per a poder guiar-los en la gestió de la seva empresa, i en què s’hi tractarà temes com el pla de viabilitat, el càlcul de marges del negoci i els llibres d’ingressos, despeses i inversions.
 
Jornada. “Jove: Idea i Crea”
Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central
 
-          Data i lloc: 12 de novembre - Institut de Puig-Reig.                
-          Breu descripció: jornada impulsada en el marc del projecte de cooperació Leader ODISSEU, amb l’objectiu de fomentar la cultura emprenedora entre els joves del territori, educar-los per a què tinguin capacitat d’emprendre en tots els àmbits, fomentar la imaginació i la iniciativa, i potenciar capacitats com la d’assumir riscos i la de prendre decisions.
 
Jornada Masies + Sostenibles: ‘Construcció i rehabilitació sostenible’
Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques
 
-          Data i lloc: 11 de novembre. Centre Cívic de Rasquera.
-          Hora de inici i durada: de 16:30h a 19:30h.
-          Breu descripció: jornada formativa impulsada en el marc del projecte de cooperació Leader ‘Masies+sostenibles’, durant la qual es visitarà les instal·lacions de l’escola “Les Eres” de Rasquera, dotada amb una caldera d’estelles, i es presentarà alguns exemples de construccions sostenibles amb consum zero.
 
 
 
Càpsules formatives ODISSEU:
Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià
 
 
Càpsula formativa: Pla d’empresa
 
 
-          Data i lloc:  avui, 7 de novembre. IES La Sénia. La Sénia.
-          Hora d’inici i durada:  de 9:00h a 13:00h.
-          Breu descripció: jornada formativa orientada a estudiants de secundària de l’Institut Montsià, en la que es treballa diferents continguts relacionats amb la creació d’un pla d’empresa.
 
 
Càpsula formativa : Com crear una empresa
 
 
-          Data i lloc: 12 de novembre. IES La Sénia. La Sénia.
-          Hora d’inici i durada:  de 9:00h a 13:00h.
-          Breu descripció: jornada formativa orientada a estudiants de secundària de l’Institut Montsià, en la que s’hi treballarà diferents continguts relacionats ambla creació d’una empresa.
 
 
Càpsula formativa : Joc de rol- com crear una empresa
 
 
-          Data i lloc:  14 de novembre. Smart Centre de Santa Bàrbara.
-          Hora d’inici i durada:  de  10:00h a 13:00h
-          Breu descripció: jornada formativa orientada a estudiants i on es treballarà diferents continguts relacionats amb la creació d’una empresa a partir dels jocs de rol.
 
 
Càpsula formativa : El circ de l’aprenentatge
 
 
-          Data i lloc: 18 de novembre. IES La Plana de Santa Bàrbara.
-          Hora d’inici i durada:  de 10:00h a 13:00h.
-          Breu descripció:  jornada formativa orientada a estudiants de secundària de l’Institut La Plana, i en la que es treballarà diferents continguts relacionats amb l’autoaprenentatge i l’autosuficiència.
 
Tallers oli d’oliva a les escoles. GUSTUM
Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià
 
 
-          Data i lloc:  10 de novembre. CEIP Agustí Barberà d’Amposta.
-          Hora d’inici i durada:  de 9:00h a 11:00h.
-          Data i lloc: 12 de novembre. CEIP Temple a Tortosa
-          Hora d’inici i durada: de 9:00h a 12:00h.
-          Data i lloc: 24 de novembre. CEIP Agustí Barberà d’Amposta.
-          Hora d’inici i durada:  de 9:00h a 11:00h.
-          Breu descripció:  taller formatiu per a promocionar i difondre les virtuts del consum d’oli d’oliva, i que s’emmarca en el projecte de cooperació Leader GUSTUM.
 
Entrega de premis  Esportour -  concurs d’Instagram
Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià
 
 
-          Data i lloc:  19 de novembre. Oficines Consorci Leader a Tortosa.
-          Hora d’inici i durada:  de 19:00h a 20:00h.
-          Breu descripció:  lliurament de premis del “Concurs d’Instagram Esportour”, impulsat en el marc del projecte de cooperació Leader Esportour. 
 
3a Sessió grupal projecte Cooperació Leader GSR- Xerrada RSE
Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià
 
 
-          Data i lloc: 26 de novembre. Cambra de Comerç de Tortosa.
-          Hora d’inici i durada:  de 19:00h a 20:30h.
-          Breu descripció: jornada formativa en  responsabilitat social empresarial (RSE) i de difusió del concepte de territori sostenible/territori intel·ligent, en el marc del projecte de cooperació Gestió Sostenible Rural. La jornada va dirigida a beneficiaris Leader que apliquen o han aplicat RSE al llarg de les diferents convocatòries, i a organitzacions públiques i privades que estiguin interessades a aplicar aquesta metodologia en la seva empresa o entitat.
 
Finalment, val a dir que des del passat 5 de novembre i fins avui s’ha dut a terme l’actuació titulada Visites tècniques Projectes de Cooperació Catalana: ‘Energia i Forest’ i ‘Odisseu’, i en concret a experiències relacionades amb els esmentats projectes de cooperació Leader , desenvolupades a l’Aragó i  a Navarra, i que, organitzades per l’Associació per a la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura, han comptat amb la participació de tècnics i representants de 10 grups Leader, d’ARCA i del DAAM.
 
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.