Homs a TV3
  
  • El conseller de la Presidència afirma que el 9N “no només va ser acte de normalitat democràtica, pacífic, amb sentit positiu, sinó a més plenament legal” en diverses entrevistes
 
  • Insisteix que cal mantenir “la vocació de diàleg”, un tret identitari del poble català, però que això “no vol dir deixar de fer les coses”
 
  • Insta a treballar per “recompondre la majoria parlamentària”, tenint en compte que el 9 de novembre “ha tingut un preu polític per al Govern” i que “hi ha moltes decisions del dia a dia que requereixen estabilitat parlamentària i això s’haurà d’abordar”
 
  • Anuncia que el Govern ampliarà demà l’escrit presentat davant del TC perquè aclareixi la seva decisió i denuncia que el Govern espanyol ha utilitzat “amb finalitats clarament partidistes les institucions i els instruments jurídics que té a l’abast”
 
 
El portaveu del Govern i conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha situat avui la unitat de les institucions, les forces polítiques i la societat civil del país com un dels eixos prioritaris a continuar treballant, un cop vist l’“èxit” del 9 de novembre que, amb una participació de 2.236.806 persones (96,88% escrutat) ha esdevingut “un gran impuls per seguir en el procés”. “Hem de continuar avançant amb la màxima unitat possible”,  perquè “quan anem junts, anem més lluny i ho podem fer millor”, ha manifestat Homs en diverses entrevistes.
 
“Hi haurà punts de vista diferents aquests propers dies, però això no ens ha de distreure de quina és la missió principal, que és tirar endavant el procés, la transició nacional de Catalunya”, que “ja és irreversible”. En aquest sentit, el titular de la Presidència ha situat el reforç de la unitat com el principal dels quatre passos a seguir a partir d’ara. “El problema no el tenim a dins de Catalunya entre els partits; hi ha diferències, però som capaços, com hem demostrat els darrers dies, de saber-les superar; el problema el tenim amb l’actitud profundament hostil del Govern espanyol”.
 
Per Homs, els altres passos a seguir un cop celebrat el 9 de novembre, passen per fer “un balanç acurat i serè del que ha passat els darrers dies i setmanes”; “analitzar bé la fotografia que tenim de país” i que ahir va mostrar una “voluntat majoritària inequívoca a favor del dret a decidir” amb opcions diverses, i treballar per “recompondre la majoria parlamentària”, tenint en compte que el 9 de novembre “ha tingut un preu polític” per al Govern, que ha quedat en minoria. “Hi ha moltes decisions del dia a dia que requereixen estabilitat parlamentària i això s’haurà d’abordar”, ha manifestat Homs.
 
 
‘No es pot tornar a començar de zero’
 
“En els propers temps, Catalunya haurà d’obrir diàleg amb tothom, amb les institucions internacionals també, no ens podem deixar prendre de cap de les maneres aquesta vocació de diàleg”, ha manifestat Homs, i ha volgut deixar clar que “tenir vocació de diàleg no vol dir deixar de fer les coses”. “Vocació de diàleg sempre, l’hem d’exhibir, ens convé fer-ho estratègicament, però això no ens ha d’impedir fer tot allò que tinguem determinació de fer”, ha manifestat el conseller. I ha sentenciat: “no es pot tornar a començar de zero”.
 
 
Ampliació de l’escrit al TC
 
Davant l’ofensiva del Govern de l’Estat, Homs ha anunciat que el Govern ampliarà demà l’escrit presentat divendres davant del Tribunal Constitucional perquè expliqui la seva decisió. Homs ha qualificat d’“escàndol” i de “despropòsit” la “utilització partidista” que el Govern de l’Estat ha fet de “les institucions i els instruments jurídics que té a l’abast”, després que aquest cap de setmana “es van filtrar notes d premsa de la Fiscalia General de l’Estat a través del Partit Popular”. “Aquí no hi ha independència, han utilitzat la separació de poders en benefici propi, han utilitzat les institucions de l’Estat en benefici propi, del PP, això és un escàndol”, ha deplorat.
 
Homs ha advertit en aquest sentit que “la Generalitat no només es defensarà de tots aquests atacs de determinades persones o determinat Govern del  PP, sinó que a més actuarem; no ens quedarem de braços quiets veient com s’han utilitzat  institucions de l’Estat per actuar amb finalitats partidàries”. I és que, ha volgut deixar clar el conseller, “el que va passar ahir no només va ser acte de normalitat democràtica, pacífic i amb sentit positiu, sinó a més plenament legal”.
 
 
‘El poble català no es va deixar atabalar’
 
“Ahir va ser un gran èxit de milers de ciutadans de Catalunya que, davant l’adversitat, hi planten cara i, a més, no s’impressionen, superen els obstacles i van fer un acte de dignitat molt rotund”. En aquest context,  Homs ha posat de relleu les xifres “excel·lents” de participació registrades ahir als 1.317 centres distribuïts arreu del país i que “posen de manifest el compromís i la determinació del poble de Catalunya en poder votar”. “El poble català no es va deixar atabalar” en una jornada que ha estat possible gràcies a “la determinació de la gent de Catalunya, dels milers de voluntaris, dels que hi van participar i la determinació de les institucions catalanes, amb el Govern al capdavant”, ha manifestat.
 
El conseller de la Presidència ha posat en relleu la participació que s’ha registrat als 19 centres distribuïts arreu del món, que s’ha situat a l’entorn de les 14.000 persones. Londres encapçala els nivells de participació, amb una afluència de 2.942 persones. També han registrat una afluència important els centres de Nova York, Brussel·les o Berlín, amb més d’un miler de persones cadascun.