La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, l’alcaldessa de Sant Sadurní d’Anoia, Maria Rossell, i Joan Carles Martín, president de Som Sant Sadurní han formalitzat avui un acord de col·laboració per a la divulgació de la Línia d’atenció a les dones en situació de violència masclista 900900120. L’objectiu és incrementar el coneixement d’aquest servei entre les dones de Sant Sadurní que el puguin necessitar a través de la distribució estratègica de cartells i adhesius en establiments i serveis de la població.
En l’acte on aquest migdia s’ha formalitzat l’acord, Montse Gatell ha destacat la importància de donar a conèixer àmpliament la Línia 900900120 entre la població ja que “és un servei gratuït i confidencial on una dona que travessi una situació de violència masclista, o les persones del seu entorn, trobaran atenció permanent en qualsevol moment, qualsevol dia de l’any”. La presidenta de l’ICD també ha subratllat el fet que “aquest servei permet un accés directe a la xarxa especialitzada de serveis on s’ofereix assessorament professional especialitzat i acompanyament”.
Posteriorment, la presidenta de l’ICD ha participat a la Jornada “Foment de l’Associacionisme. Converses que generen futur per a les dones rurals” que l’entitat Cerescat ha organitzat al Casal d’Entiats de Sant Sadurní.
Línia 900900120
El telèfon 900900120 que l’Institut Català de les Dones posa a disposició de les dones en situació de violència masclista va atendre l’any passat 83 trucades procedents de la comarca de l’Alt Penedès. Enguany, fins al mes de setembre, n’ha rebut 53.
Pel que fa a Catalunya, els mesos de gener i setembre ha atès un total de 6.650 trucades. En un 94,2% de les ocasions es tracta de violència psicològica, en un 35,5% de violència física, en un 8,5% de violència econòmica i en un 3% de violència sexual. El 38,7% de les dones que truquen tenen entre 31 i 40 anys, i el 29,1 entre 41 i 50 anys. Cal destacar que el 23,4 % de les trucades la fan persones de l’entorn més immediat de la víctima.
L’atenció que ofereix aquest servei és gratuïta i confidencial, s’ofereix tots els dies de l'any, durant les 24 hores del dia, i facilita la comunicació en 124 llengües. És un primer recurs on les dones poden trucar de forma anònima, expressar la situació viscuda, i se’ls ofereix una derivació a la xarxa especialitzada el més acompanyada possible. En les situacions més extremes també realitza el contacte amb els serveis d’emergències policials i de salut.