- El Congrés, organitzat per la Fundació Privada Mútua Catalana, tindrà lloc a Tarragona del 26 a 29 de novembre
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, s’ha reunit avui amb els representants de la Fundació Privada Mútua Catalana, organitzadors del segon Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal, per tractar sobre l’esdeveniment. El Congrés tindrà lloc a Tarragona del 26 a 29 de novembre de 2014, es titula “August i les províncies occidentals. 2000 aniversari de la mort d’August”, i gira al voltant de la figura de l'emperador August, ja que enguany es celebren els dos mil anys de la seva mort.
Han participat en la reunió, a banda del conseller Mascarell, el president de la Fundació Privada Mútua Catalana, Joan Josep Marca; el patró de la mateixa fundació, Ramon Marrugat; el catedràtic d’Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Joaquin Ruiz de Arbulo , i el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs.
El Congrés tindrà lloc al Palau Firal i de Congressos de Tarragona i durant tres dies reunirà d’una seixantena d’experts vinguts d’arreu d’Europa per intercanviar impressions sobre la figura d’August i com el seu llegat segueix present en el patrimoni de la ciutat de Tarragona.
El Congrés compta amb un comitè científic de renom format per Francesc Tarrats, director del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona; Maria Adserias i Maite Miró, representants dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Lluís Balart i Lluís Piñol, representants del Museu d’Història de Tarragona; Andreu Muñoz, director del Museu Bíblic de l’Arquebisbat de Tarragona; Francesc Barriach, membre de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, el professor Joan Gómez Pallarès, director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica; Joaquin Ruiz de Arbulo, catedràtic d’Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili; Isabel Rodà, catedràtica d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. També en formen part Joan Josep Marca, Antoni Pujol, Ramon Marrugat i Francesc Roig, són patrons de la Fundació Privada Mútua Catalana. Jordi López Vilar, de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, és el secretari del congrés.
La trobada d’enguany està articulada en diferents sessions científiques. S’organitzen en tres eixos temàtics: Un món en transformació, La Hispània d’August i Tarraco, en cadascun dels quals hi ha dues ponències marc i un seguit de comunicacions. Al final de les comunicacions del matí i de la tarda està prevista una ronda de debat. Hi ha tres ponències obertes al públic, concretament la realitzada pels professors Ricardo Mar i Patrizio Pensabene el dia 26 a les 19 hores; el dia 27 la sessió del professor Manuel Bendala a les 19 hores, i per últim la ponència del professor Thomas Schattner el dia 28 a les 19 hores. En total es podran veure sis ponències, 56 comunicacions i 12 pòsters.
Els congressos internacionals Tarraco Biennal són una iniciativa de la Fundació Privada Mútua Catalana i compten amb el suport de totes les institucions lligades a la conservació del patrimoni històric i arqueològic de la ciutat de Tarragona, l'antiga Tàrraco. Són reunions celebrades cada dos anys amb l’objectiu de reunir experts en història antiga i arqueologia per potenciar el estudis de la Tarragona romana, ciutat catalogada com a Patrimoni de la Humanitat amb resultats acadèmics publicats en els anys intermedis. Aquests congressos es van iniciar l'any 2012 amb una primera reunió titulada “Govern i societat a la Hispània Romana. Novetats epigràfiques” i van servir d'homenatge a l'obra del professor Géza Alföldy, gran especialista en les inscripcions romanes de Tarraco.
1