- El conseller d’Empresa i Ocupació ha signat aquest matí a Milà l’entrada de Catalunya a la Vanguard Initiative davant de màxims representants de la UE i d’una vintena de presidents i ministres regionals.
- La Vanguard Initiative, que compta amb el suport de la Unió Europea, té l’objectiu d’impulsar en el desenvolupament de la manufactura avançada a Europa a partir de la cooperació entre 21 regions.
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha signat aquest matí a Milà l’entrada de Catalunya a la Vanguard Initiative, una plataforma impulsada per 21 regions europees amb l’objectiu de desenvolupar la manufactura avançada a Europa a partir de la cooperació interregional. Amb aquest acte, Puig ha formalitzat el compromís de Catalunya amb la industrialització davant de màxims representants de la Unió Europea i d’una vintena de presidents i ministres regionals.
El conseller ha assegurat que “ser presents avui a Milà signant la incitativa Vanguard amb més de 21 regions, les més dinàmiques d’Europa, és la demostració que Catalunya és capdavantera en la industrialització a Europa”. L’entrada de Catalunya en aquesta plataforma significa, per Puig, que “els Estats no són necessaris per portar a la pràctica les polítiques industrials que necessita la nostra economia”, i que Catalunya “està cada cop més industrialitzada i més en contacte amb les regions més avançades d’Europa”
Felip Puig ha subratllat que la recuperació econòmica a Catalunya “passa per la reindustrialització i per la priorització de la indústria avançada i tecnològicament adaptada als canvis globals”. De fet, el compromís amb aquesta iniciativa suposa un pas més del Govern amb l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT), que es concreta en la nova Estratègia Industrial per a Catalunya.
Catalunya forma part de l’equip de coordinació de la Vanguard Initiative, que ja ha presentat tres projectes pilot. Una d’aquestes tres iniciatives la lidera Catalunya conjuntament amb la Llombardia. Anomenada ‘Manufactura Eficient i Sostenible’, té l’objectiu de millorar l’eficiència energètica de les fàbriques europees, reduint el consum d’energia, incrementant l’ús de les energies renovables i millorant la qualitat de la producció. El projecte es desenvoluparà a través dels centres tecnològics catalans, on es faran proves i testos, i estarà obert a la participació d’empreses catalanes.
Les regions que formen part de la plataforma són Astúries, Navarra, Baden-Württemberg, Catalunya, el País Basc, la Llombardia, Petita Polònia, Nord – Pas de Calais, Rin del Nord-Westfàlia, Regió del Nord de Portugal, Alta Àustria, Dalarna, Escània, Roine-Alps, Escòcia, Silèsia, Tampere, Flandes, Valònia i dues regions dels Països Baixos.
3