• Ja ha sortit a la Publicació d’Informació Aeronàutica tota la documentació de l’aeroport que l’acredita com a aeroport d’ús comercial i el permís per començar a operar amb vols turístics, de passatgers o mercaderies després de Reis
 
 
L’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell ja té tots els permisos per rebre aviació comercial i serà el 8 de gener la data en què aquest aeroport es convertirà definitivament en infraestructura d’ús públic, de manera que hi podran operar vols turístics, de passatgers, mercaderies, correus o aerotaxis. Ja ha sortit publicat a l’AIP (Publicació d’Informació Aeronàutica) tota la documentació de l’aeroport i la data definitiva d’obertura, que dóna l’Agència Estatal de Seguretat Aèria i la Direcció General d’Aviació Civil.
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat, el Ministeri de Foment i el Govern d’Andorra van acordar fa poc més d’un any impulsar les actuacions necessàries per a la conversió de l’aeroport de la Seu d’Urgell, que des de la seva obertura l’any 2010 d’ús privat, a infraestructura d’ús públic, el que li permetrà rebre transport comercial.
 
D’acord amb això, la Generalitat ha invertit un milió d’euros per tal de realitzar totes les actuacions necessàries per assolir aquest objectiu. Les actuacions han estat:
· Dotació dels mitjans (materials i humans) necessaris per la prestació del servei de salvament i extinció d’incendis a l’aeroport
· Inversió en equips de seguretat: arcs de seguretat i escàner
· Instal·lació d’una estació meteorològica aeronàutica automatitzada que faciliti informació als pilots.
· Procés per a la implantació d’un Servei d’Informació en Vol en Aeròdrom (AFIS).
· Estudi de seguretat associat a la disponibilitat del Servei d’Informació de Vol d’Aeròdrom (AFIS)
 
Abans d’això, la Generalitat ja havia dut a terme diverses actuacions d’adaptació de la instal·lació a infraestructura d'ús públic, entre elles l'adequació de diferents elements del camp de vols i d'altres espais amb un impacte directe en l'operativa.
 
Actualment, l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell disposa de:
· Pista: 1.267 (pista útil) x 28 metres
· Plataforma estacionament: 80.000 m2
· Aparcament exterior per a vehicles
· Edificis:
o   Edifici terminal (oficines de l’aeroport, restaurant i oficines)
o   Edifici EPIE (equip de primera intervenció i emergències)
o   Edifici polivalent
o   Central elèctrica
o   Hangars
 
Més de 9.500 vols des de la seva reobertura, ara fa quatre anys
 
El 4 de juny de 2010 es va obrir l’aeroport Pirineus-La Seu d’Urgell, després de renovar les instal·lacions i la pista, que havia estat en mans privades i que va tancar les seves portes el 1984. Actualment, i amb 9.551 operacions realitzades, l’aeroport té quatre hangars construïts, disposa d’un servei de restauració i un altre de combustible per a les aeronaus.
 
Durant aquests quatre anys, l’aeroport ha desenvolupat les activitats pròpies de la gestió aeroportuària: activitats de manteniment, gestió mediambiental, accions comercials, etc.
Evolució d’operacions:
 
OPERACIONS
 
2010
1479
2011
1940
2012
2181
2013
1965
2014
1986*
TOTAL
9551
                                                                                    *fins a nov
 
Aeroports de Catalunya treballa seguint les directrius de la Taula Estratègica, constituïda a  l’abril del 2011, amb l’objectiu d’impulsar el desenvolupament de la infraestructura. A la Taula hi són representats membres de la Generalitat de Catalunya així com les autoritats territorials i empresarials de la comarca i dels municipis implicats i representants del govern andorrà. A través de la feina que es realitza en aquesta taula es duen a terme diversos projectes relacionats amb l’aeroport.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 60