El CatSalut reforça els serveis de salut per fer front a l’increment de demanda que es produeix durant l’hivern
Salut Pública continua amb la campanya de vacunació contra la grip i inicia la vigilància d’infeccions respiratòries
El Departament de Salut ha presentat el Pla d’Hivern per afrontar la temporada hivernal i fer front a l’increment de demanda que es produeix en aquestes dates. El conjunt d’actuacions del Pla inclouen la vacunació contra la grip, el reforç dels serveis sanitaris, l’increment de personal assistencial i una campanya de comunicació per fomentar l’ús adequats dels serveis sanitaris i informar de l’evolució de la grip. El Departament dedica 30 milions d’euros al Pla d’Hivern 2014-2015.
Pla d’urgències de Catalunya
El Pla d’urgències de Catalunya és l’instrument per fer front a la demanda d’atenció urgent durant l’hivern i s’activa entre l’1 de desembre i el 31 de març. El Pla coordina les urgències dels centres d’atenció primària, dels hospitals i dels centres sociosanitaris.
Durant aquest període de l’any el Servei Català de Salut (CatSalut) preveu augmentar l’oferta d’hospitalització contractant 12.018 altes d’aguts i 2.500 altes sociosanitàries extraordinàries. Es tracta de xifres molt similars a les d’anys anteriors que es poden adaptar en funció de la demanda. Al mateix temps, alguns equips d’atenció primària incorporaran professionals de reforç per cobrir els increments puntuals de demanda.
El PIa també representa un esforç important de seguiment de l’activitat. Així, diàriament es monitoritza l’activitat declarada per hospitals, centres d’atenció primària i Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i setmanalment es publica al Canal Grip quina és la utilització que s’està fent de cadascun dels serveis sanitaris. Aquesta darrera setmana (6 - 12 de novembre) s’han atès 25.241 casos al 061 CatSalut Respon, els centres d’atenció primària han rebut 802.168 visites, els centres d’atenció continuada 38.722 i les urgències hospitalàries 63.573. A més hi ha hagut 6.515 ingressos.
El Pla s’adequa al nou model d’atenció a les urgències que fixa el Pla de Salut 2011-2015 amb els següents objectius: adequar el temps de resposta, canalitzar l’atenció al recurs més adient segons la necessitat, adequar organitzacions i recursos als augments de la demanda i aconseguir una correcta articulació entre els diferents serveis i centres sanitaris territorials.
Actuacions des de Salut Pública
Les principals activitats de l’Agència de Salut Pública durant els mesos d’hivern són la vigilància i prevenció de les infeccions respiratòries agudes entre les quals hi ha la grip. La millor eina preventiva és la vacunació, per la qual cosa a mitjans d’octubre es va iniciar la campanya de vacunació antigripal amb 1,2 milions de dosis.
La vacunació està recomanada a persones que tenen risc de complicacions si pateixen la grip: majors de 60 anys; persones internades en institucions tancades; dones embarassades; persones amb malalties pulmonars, cardiovasculars renals o hepàtiques cròniques; persones amb obesitat mòrbida, etc. La vacuna també es recomana als professionals sanitaris i a aquelles persones que realitzen serveis assistencials per a la comunitat (policies, bombers, protecció civil, etc).
L’Agència de Salut Pública activa des del 29 de setembre i fins el 17 de maig el Pla de vigilància de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC). L’objectiu del Pla és disposar d’informació actualitzada sobre el grau d’activitat dels virus de la grip i altres virus respiratoris que, per la seva freqüència i gravetat, poden ocasionar increments importants en la demanda assistencial. Aquesta temporada les dades es rebran de 59 metges diferents (33 de medicina de família i 26 pediatres) de 41 centres d’atenció primària i 12 hospitals distribuïts per tot el territori. L’informe es publica de manera setmanal i també es pot consultar al Canal Grip.
Una novetat d’aquesta temporada és la posada en marxa de la prova pilot d’un model predictiu. El model utilitza dades de morbiditat i meteorològiques per predir a temps real la intensitat epidèmica amb 2-4 setmanes d’antelació. L’objectiu és preveure possibles situacions de risc epidèmic.
Durant l’hivern de l’any passat l’activitat del virus de la grip va ser moderada i el període de l’epidèmia va durar 9 setmanes. La màxima incidència de casos va arribar als 453 per cada 100.000 habitants. El número de casos greus hospitalitzats va ser similar al d’altres temporades amb 412 i un total de 45 defuncions.
Campanya d’informació a la ciutadania
Un altre dels aspectes cabdals del Pla d’Hivern és la informació i comunicació a la ciutadania. Així, el canal temàtic sobre la grip del Canal Salut centralitza la informació sobre el seguiment setmanal de casos de grip (també difosos via twitter i l’App 061 CatSalut Respon) i incorporen vídeos informatius. Pel que fa a la informació sobre els centres amb atenció continuada i urgent oberts, els cartells penjats en els propis centres es complementen amb la guia de centres actualitzada i una eina de consulta interactiva, accessibles igualment al Canal Salut i al telèfon i app 061 CatSalut Respon.
La principal acció preventiva dirigida al conjunt de la població catalana per aquest període de l’any és la campanya de vacunació. Més enllà d’aquesta campanya el Departament i el Servei potencien també els consells de salut i promouen l’autocura per mitjà del telèfon i aplicació electrònica 061 CatSalut Respon, les oficines de farmàcia, i els equips d’atenció primària.
Més informació: