• Demana que el BCE apliqui les seves polítiques d’estímul per reactivar l’economia europea
  • Assegura que França i Itàlia podrien aconseguir una flexibilització del dèficit, que si es trasllada a Espanya, hauria d’arribar també a les CA.
  • Recorda que els ingressos de la Generalitat per al 2015 depenen de la voluntat política de l’Estat i que així és visualitzarà als Pressupostos
Fotografia
El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha inaugurat aquest matí la Jornada dels Economistes 2014, on ha fet un repàs de la situació econòmica d’Europa, perquè “el més important per preveure el futur de Catalunya és el seu entorn”. “Som una economia oberta, que depèn del món i d’Europa”, ha dit.
 
El conseller creu que Europa no caurà en una tercera recessió: “Tot i que l’euro no perilla, una economia estancada és una possibilitat real”. En aquest context, pel responsable de les finances catalanes, “convé que el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, pugui aplicar les polítiques d’estímul que propugna”.
 
Mas-Colell també s’ha referit a la situació dels veïns europeus. Sobre Alemanya, ha dit que no farà polítiques més expansives “fins que no entri en una recessió seriosa”, “cosa que no els desitjo”, ha precisat. Sobre França i Itàlia ha afirmat que haurien d’aconseguir una flexibilització del seu dèficit: “hauríem d’evitar reflexions moralistes, basades en què nosaltres hem fet els deures i ells encara no. França és el nostre segon mercat i com més creixi millor per a nosaltres.”
 
Per a Mas-Colell, una flexibilització del dèficit a França i Itàlia, podria traslladar-se també a Espanya: “seria excessiu que, una vegada més, Espanya no ho traslladés a les comunitats autònomes. De fet, el dèficit que se’ns assigna l’any vinent, a totes les CA, és una sisena part del global quan continuem tenint aproximadament una tercera part de la despesa”.
 
El titular d’Economia ha dit que “si el BEI es considera un instrument de sortida de la crisi, les seves inversions no haurien de computar en el càlcul del dèficit”.
 
L’economia i el procés
 
Advertint que la situació de l’economia catalana i espanyola encara és difícil, el conseller ha assegurat que no ha observat que el procés sobiranista afecti l’economia. Així, Mas-Colell ha dit que el primer semestre de l’any es van reduir les inversions estrangeres “tant a Catalunya com a Madrid”. “Quan una multinacional ha de decidir si inverteix a la seva planta de Catalunya, està decidint entre la seva inversió a Catalunya i la de la planta, per exemple, de la República Txeca. Si perd Catalunya, perd Espanya”, ha afegit.
 
En declaracions als mitjans de comunicació, el conseller ha dit que els Pressupostos de la Generalitat per a l’any que ve “tindran una funció d’ordenar i visualitzar bé quins són els ingressos que ens corresponen, però que depenen de la voluntat política del Govern central”. Ha remarcat que el Govern català no pot abaixar més la despesa i que vol recuperar la paga doble i la dedicació íntegra dels funcionaris interins.
 
Sobre la negociació per aprovar els comptes, els conseller s’ha mostrat optimista: “com a responsable dels pressupostos, no puc contemplar perspectives diferents a les de l’aprovació dels mateixos. Nosaltres fem el que toca, que és presentar-los”.

1  

Fitxers adjunts

Nota de Premsa

Nota de Premsa
PDF | 59