Un esmorzar saludable amb cereals integrals, fruita fresca, làctics i proteïnes redueix el risc de diabetis
El conseller de Salut assistirà demà a la carpa informativa que s’instal·larà a la plaça de la Universitat de Barcelona
El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, impulsen activitats de sensibilització i prevenció de la diabetis
Avui, 14 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Diabetis. El lema escollit per l’OMS per al període 2014-2016 és «Vida saludable i diabetis, protegim el futur», i concretament per enguany és «Una alimentació saludable comença amb l’esmorzar». El Dia Mundial de la Diabetis vol fer augmentar la conscienciació sobre la prevalença creixent de la diabetis, sobretot la de la diabetis de tipus 2, i sobre com prevenir-la.
El conseller de Salut, Boi Ruiz, assistirà demà les 13.00 hores a la carpa informativa que s’instal·larà a la plaça de la Universitat de Barcelona. En aquest espai es donarà informació sobre aquesta malaltia i com portar un estil de vida més saludable. També es podrà conèixer el nivell de glucosa i passar un test sobre el risc de desenvolupar la diabetis. Per conscienciar més la població de totes les edats es faran activitats paral·leles, com una actuació de country, jocs per a infants i joves i una demostració de cuina.
Un dels aspectes que es vol destacar és la importància dels estils de vida saludables en la prevenció de la diabetis: invertir en un esmorzar saludable redueix el risc de diabetis de tipus 2. L’esmorzar saludable inclou cereals integrals, fruita fresca, làctics i proteïnes. El seguiment de la dieta mediterrània rica en verdura, fruita fresca, cereals integrals, carns magres, peix, fruita seca i oli d’oliva verge extra també s’ha mostrat eficaç per prevenir la diabetis, tal com indica l’estudi Predimed.
L’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA 2013) indica que el 47,3% de la població de 3 anys i més, esmorza abans de sortir de casa i a mig matí, com a mínim 4 vegades a la setmana (el 46,3% dels homes i el 48,2% de les dones). A mesura que els grups són de més edat, el percentatge de població que esmorza dues vegades és menor, sobretot perquè s’abandona l’hàbit d’esmorzar a mig matí.
També mostra que l’11,7% (el 10,3% dels homes i el 13,0% de les dones) de la població general fa una ingesta diària de 5 racions de fruita i/o verdura. El percentatge de població que menja diàriament aquestes racions augmenta a mesura que els grups són de més edat, i és major en les dones en tots el grups d’edat, llevat del de 0 a 14 anys.
La diabetis de tipus 2, la més freqüent, es pot prevenir si les persones en situació de risc mantenen un pes adequat i practiquen activitat física amb regularitat. Una manera de poder valorar el risc de diabetis és respondre el test Findrisk, elaborat a escala internacional i validat a Catalunya, que permet conèixer el risc que una persona té de desenvolupar diabetis i, si escau, d’actuar en conseqüència. És important que les persones prenguin el control de la seva salut, amb hàbits saludables, per prevenir la malaltia i evitar-ne les complicacions.
Activitats del Dia Mundial de la Diabetis 2014
Les entitats de pacients juguen un paper clau en el sistema sanitari del nostre país, per la tasca que desenvolupen i pels valors de motivació, compromís, voluntarietat i solidaritat.
Són diverses les activitats que s’organitzen per commemorar aquesta celebració al voltant del Dia Mundial, a les més de vint delegacions de l’Associació de Diabètics de Catalunya: conferències, tallers, taules informatives, caminades, etc.
Aquest any s’ha fet una jornada d’informació al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. S’ha passat el test de Findrisk al Col·legi de Periodistes i a la redacció del diari Ara amb l’objectiu de conèixer el risc de patir diabetis, al mateix temps que s’ha mirat la glucosa en sang i s’han donat consells de salut. També s’il·luminen de color blau les façanes de l’Ajuntament de Barcelona i d’altres edificis emblemàtics arreu de Catalunya. Com altres anys, a la plaça de la Universitat s’instal·la un espai informatiu amb activitats per conscienciar sobre aquesta malaltia. El test Findrisk estarà disponible als llocs web de Canal Salut i l’Agència de Salut Pública de Catalunya. També es distribuirà a través de les oficines de farmàcia i es penjarà en les pàgines webs de les entitats implicades.
Juntament amb l’Associació de Diabètics de Catalunya (ADC) i el Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, col·laboren en les activitats: l’Associació Catalana de Diabetis (ACD), la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), l’Escola Universitària d’Infermeria de Bellvitge, l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC), el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, la Universitat dels Pacients, el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM), la Federació de Diabètics Espanyols (FEDE), la Fundació SED, la Fundació Joan Laporte, el Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya, l’Institut d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol), Institut Municipal de Mercats de Barcelona i la Societat Espanyola de Diabetis (SED). A més, totes aquestes activitats compten amb el suport de Laboratoris Almirall, MSD, Novo Nordisk, Astrazeneca, Boehringer Ingelheim.
Es poden consultar les activitats arreu de Catalunya al web de l’Associació de Diabètics de Catalunya. Per incentivar la participació i per dinamitzar les xarxes socials durant aquests dies s’ha creat l’etiqueta #diabetis2014.
La situació de la diabetis a Catalunya
La diabetis mellitus és un problema creixent de salut pública, tant en els països desenvolupats com en els que estan en vies de desenvolupament. Tant és així que l’Organització Mundial de la Salut ha considerat que la diabetis de tipus 2 constituirà una de les epidèmies del segle xxi. Aquest increment es deu, d’una banda, a l’elevada prevalença dels factors de risc lligats a l’aparició de la diabetis, com són l’obesitat i el sedentarisme i, de l’altra, a l’augment de l’esperança de vida i la reducció de la mortalitat. A Catalunya, el nombre estimat actualment de persones amb diabetis està al voltant de 560.000 (segons dades de l’Enquesta de salut de 2013, la prevalença de diabetis a Catalunya en persones de 15 o més anys és del 8,3% (el 8,7% en els homes i el 7,9% en les dones). Augmenta amb l’edat, de manera que en el grup de més de 65 anys és del 21,1% (el 24,8% en els homes i el 18,3% en les dones).
A Catalunya, l’estudi de control DM-AP mostra que més de la meitat de les persones amb diabetis a Catalunya presenten un control òptim de la seva malaltia. L’estudi s’ha desenvolupat mitjançant l’explotació de la base de dades SIDIAP, creada a partir de les dades recollides a la història clínica informatitzada de l’ICS (ECAP). S’han revisat 3,7 milions d’històries clíniques corresponents a la població atesa per l’ICS i se n’han detectat més de 286.000 casos (el 7,6% de la població). D’entre les principals conclusions que se n’extreuen cal destacar que hi ha un control de la glucèmia adequat en el 56,1% de la població de diabètics de tipus 2 a Catalunya, valor que està per sobre de l’objectiu fixat a l’estratègia de diabetis del Sistema de Nacional de Salut.
El registre de diabetis de tipus 1 de Catalunya, iniciat el 1987, en permet conèixer les característiques epidemiològiques com, per exemple, la distribució en l’edat d’inici de la diabetis en els infants i joves, entre altres aspectes. Entre 250 i 270 persones menors de 30 anys inicien una diabetis de tipus 1 cada any. El nombre de debuts més alt s’observa entre els 10 i els 14 anys, i coincideix amb la pubertat. Els menors de 5 anys representen el 8-10% del total anual.
El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, com a activitat principal en la prevenció primària de la diabetis, va endegar el Pla per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS), que en aquests moments compta amb més de seixanta activitats en marxa en quatre àmbits: educatiu, sanitari, comunitari i laboral. Dins del PAAS cal destacar el Pla d’activitat física, esport i salut (PAFES ) adreçat prioritàriament a persones amb diabetis de tipus 2 ateses a l’atenció primària.
Salut Pública dóna assessorament tècnic i suport econòmic a l’Associació de Diabètics de Catalunya (ADC) per a la realització de diferents activitats de sensibilització i informació a la població en general i a les escoles en particular i per a l’organització de les colònies i els campaments d’estiu adreçats a infants i joves amb diabetis.
També ha editat la publicació Com conviure amb la diabetis de tipus 1, saber-ne més per viure millor[ra2] , que es lliura, com a instrument d’educació diabetològica a tots els pacients i als seus familiars a l’inici de la malaltia. Com la resta de materials d’educació per a la salut, es pot consultar al web del Canal Salut. D’altra banda, es facilita material de suport per a l’autocura de la diabetis i dels factors de risc cardiovascular (tabac, hipertensió, colesterol, sedentarisme) als centres sanitaris del Servei Català de la Salut.
En relació amb la recerca, s’ha donat suport econòmic a estudis de prevenció de la diabetis com el DE-PLAN, que avalua instruments per definir el risc de desenvolupar diabetis, com el que s’utilitza al voltant d’aquest Dia Mundial, i proposa estratègies de prevenció mitjançant la modificació d’estils de vida en persones de risc.
També ha donat suport a l’estudi Predimed, que ha demostrat l’eficàcia de la dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva verge extra per reduir l’aparició de la diabetis de tipus 2 en persones amb alt risc cardiovascular.