• 18 hospitals catalans són guardonats amb els premis Hospitals TOP 20 i situen Catalunya com a territori amb més hospitals ben valorats
  • 4 centres catalans premiats en la IX Edició dels Premis Best-in-class, que reconeixen els millors hospitals, serveis i centres de salut de l’Estat
  • El Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) i el Decret d’acreditació dels equips d’atenció primària, tres de les millors idees i projectes més innovadors del Sistema Nacional de Salut de l’any 2014
Un any més Catalunya ha situat un nombre important de centres hospitalaris entre els més valorats de l’Estat. Això ha estat possible gràcies a la feina dels professionals sanitaris, dels gestors i dels instruments amb què ens hem dotat com a país, el Pla de salut de Catalunya 2011-2015, un Pla que esdevé l’instrument fonamental per donar resposta als reptes de futur.
 
Catalunya és el territori de l’Estat amb més hospitals entre els més valorats per qualitat i eficiència econòmica
 
Dels 40 hospitals guardonats 18 han estat centres sanitaris catalans. Aquests han rebut un total de 24 premis en les diferents categories establertes. L’acte de lliurament ha estat organitzat per l’empresa de serveis professionals IASIST.
 
Els TOP 20 identifiquen les millors pràctiques benchmark i dóna a conèixer el nom d’aquells centres amb una millor qualitat assistencial i una gestió més eficient de l’estada hospitalària. Els hospitals guardonats tenen un 21% menys de mortalitat, un 17% menys de complicacions i un 5% menys de readmissions.
 
4 centres catalans premiats en la IX Edició dels Premis Best-in-class

Aquests guardons, que compten amb el suport i la col·laboració de les principals societats científiques i les administracions públiques sanitàries, reconeixen els millors hospitals, serveis i centres de salut de l’Estat que cerquen l’excel·lència en l’atenció al pacient.
La seva concessió s’estableix basant-se en la puntuació obtinguda amb l’Índex de Qualitat Assistencial al Pacient, que es fixa a partir de les dades resultants dels mateixos centres participants.
 
S’han guardonat 4 centres sanitaris catalans per la qualitat dels seus serveis, concretament: l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’Institut Català d’Oncologia (ICO).
 
S’han atorgat també dos premis especials al Servei Català de la Salut amb el Premi Especial de Gestió Hospitalària, i a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau amb el premi al Millor Projecte en eSalut amb el projecte "Living Lab de Telerehabilitació (TRHLAB)".
 
Tres iniciatives premiades com a “Les millors idees 2014 del Sistema Nacional de Salut”

Aquests premis, lliurats per la publicació especialitzada en temes sanitaris, Diario Médico, ha reconegut enguany tres actuacions del Departament de Salut:
 
  • El Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP) ha estat guardonat com a pla pioner a Europa que promou l’elaboració de polítiques públiques saludables i el desenvolupament d’iniciatives de promoció i protecció de la salut des dels diferents àmbits del Govern. El PINSAP s’adapta a l’estratègia Salut 2020 de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
  • Després de l’experiència positiva en l’àmbit hospitalari, es reconeix el Decret d’acreditació dels equips d’atenció primària (EAP). Catalunya ja va ser pionera a Europa en l’aplicació d’un sistema d’avaluació contínua de la qualitat (acreditació), que es va iniciar l’any 1981 als centres d’atenció hospitalària aguda. L’acreditació comprèn les activitats desenvolupades pels EAP, tant de medicina de família, pediatria, infermeria, treball social i odontologia, i en les vessants tant assistencials com preventives, educatives i de promoció de la salut.
  • L’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) rep el premi per la transformació en una enquesta contínua que permet la publicació anual dels resultats. Es tracta de l’actuació estadística oficial del Departament de Salut que recull informació de la població catalana sobre l’estat de salut, els estils de vida i la utilització dels serveis sanitaris.