Drets Socials

43 infants i joves constitueixen el primer Consell Nacional de la Infància i l'Adolescència de Catalunya

query_builder   19 novembre 2014 12:00

event_note Nota de premsa

43 infants i joves constitueixen el primer Consell Nacional de la Infància i l'Adolescència de Catalunya

Aquest nou òrgan consultiu i participatiu té com a finalitat fer propostes als organismes competents i opinar sobre aquelles polítiques que afecten infants i joves
 
El president Mas presidirà l’acte de presentació del CNIAC, que s’emmarca en la celebració del Dia Mundial de la Infància i la commemoració del 25è aniversari de la Convenció sobre els Drets dels Infants
Amb motiu del Dia Mundial de la Infància i coincidint amb el 25è aniversari de la Convenció sobre els Drets dels Infants, demà es constituirà el Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència de Catalunya (CNIAC). El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, presentarà públicament aquest nou òrgan col·legiat de caràcter consultiu i de participació format per 43 infants i joves d’entre 8 i 17 anys.
 
A l’acte, que tindrà lloc al Palau de Pedralbes, també hi assistiran la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; familiars dels membres del CNIAC; entitats del sector; nenes i nens membres dels consells territorials, i els alcaldes dels 23 municipis que compten amb consells d’infants.
 
Entre les funcions del CNIAC hi ha la de representar els interessos dels infants i adolescents de Catalunya; fer propostes als organismes competents; opinar sobre aquelles actuacions que els afecten; afavorir la imatge positiva dels infants i joves; sensibilitzar la societat sobre el dret a ser escoltats i a participar; proposar informes i estudis sobre temes relacionats amb aquest col·lectiu, i fer projectes d’interès nacional relacionats amb les polítiques d’infància.
 
La constitució del Consell reafirma el compromís dels representants polítics de reconèixer els infants com a ciutadans. La creació del CNIAC s’inclou dins de la Llei 14/2010 dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència i és també una de les mesures fixades al Pacte per a la Infància a Catalunya, que l’any passat van signar més de 70 entitats i organitzacions, col·legis professionals, grups parlamentaris, entitats municipalistes i agents socials i econòmics.
 
La importància de promoure la participació i el dret dels infants a expressar les seves opinions també queda reflectida en diversos articles de la Convenció sobre els drets dels infants, adoptada per l’Assemblea General de les Nacions Unides ara fa 25 anys, el 20 de novembre de 1989.  Amb motiu de l’efemèride, en el decurs de l’acte es podrà escoltar l’Himne de la Infància creat per Save the Children juntament amb els nens i nenes que participen en els seus programes a Catalunya. La cançó és un elogi a la infància d’avui i una crida per a donar a conèixer a la societat catalana els drets dels infants d’arreu del món.
 
La música l’interpretaran els estudiants de l'Escola superior de Música de Catalunya, la lletra serà cantada pels alumnes de 4rt de primària de música de l’escola artística Oriol Martorell i els alumnes de dansa de 4rt de primària d’aquesta escola l’acompanyaran amb una coreografia.
 
Un procés  participatiu que culmina demà
La constitució del CNIAC suposa un avenç molt important pel que fa a la participació dels infants i adolescents en la vida pública. Un pas més emmarcat en una política global que incorpora la seva perspectiva en els afers que els afecten.
 
Demà la consellera de Benestar Social i Família i presidenta d’honor del Consell, Neus Munté, assistirà a la reunió de constitució del CNIAC. En aquesta trobada es formalitzarà públicament el compromís i l’assumpció de responsabilitats per part dels infants.
 
L’Assemblea, formada pels 43 membres proposats pels consells de participació territorial, també escollirà qui ocupa la presidència, la vicepresidència i el secretariat del Consell. Aquestes figures, juntament amb 10 vocals de l’Assemblea, formaran la Comissió Permanent que s’encarregarà de coordinar les reunions i les tasques dels grups de treball.
 
El setembre passat, el Govern va impulsar un procés participatiu amb sis trobades territorials a Sant Feliu de Llobregat, Barcelona, Mollerussa, Reus, Manresa i Granollers. Les reunions es van celebrar, per una banda, amb dirigents polítics locals, tècnics i professionals vinculats als consells d’infants locals i, de l’altra, amb els membres d’aquests consells.
 
A finals d’octubre, els infants i joves escollits per a formar part del CNIAC es van reunir a Cabrera de Mar amb la consellera Munté i la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Mercè Santmartí, per definir i treballar en la constitució del Consell.
 
El Departament de Benestar i Família ha comptat amb l'acompanyament pedagògic  d'investigadors dels grups de recerca Grup de Recerca d'Educació Moral (GREM)  i Grup de Pedagogia Social per la Cohesió i Inclusió Social (GPS) de la Universitat de Barcelona en promoure la participació dels infants i adolescents en el procés de constitució d'aquest òrgan.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia