Pelegrí durant la seva intervenció
Pelegrí durant la seva intervenció
Per al conseller, la gestió dels boscos i els seus aprofitaments i productes són una gran oportunitat per a les zones de muntanya
 
Ha explicat que el nou consumidor ha tornat als orígens, i busca més la qualitat del producte i la seva proximitat
 
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha pronunciat aquest vespre la conferència titulada “El sector forestal i la internacionalització de l’agroalimentari: una oportunitat per consolidar el futur al Berguedà”, a Berga.
 
En el decurs d’aquesta conferència, organitzada per l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB), el conseller ha parlat sobre “una comarca on, a dia d’avui, l’agricultura, la ramaderia i l’aprofitament forestal són activitats complementàries”. Unes activitats que amb una bona planificació empresarial poden generar moltes oportunitats.
 
Pelegrí ha volgut parlar en primer lloc sobre el sector forestal per explicar i fer entendre que el bosc és viu i humanitzat i que cal fer-ne una gestió. Ha posat 3 exemples que dinamitzen la comarca a partir dels productes del bosc: fusta, bolets i tòfona. Així,  ha parlat sobre la proposta de regulació de la recol·lecció de bolets, que s’està promovent de manera divulgativa i pedagògica des del Departament d’Agricultura. La prova pilot que s’està realitzant des de fa 3 anys al Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet està obtenint uns bons resultats i això, segons Pelegrí, “vol dir que la ciutadania accepta pagar per buscar bolets si els diners s’inverteixen en els mateixos boscos”. A més, les 3 noves zones activades sense pagament en boscos de titularitat pública aquesta temporada ha servit  “per conscienciar a la societat sobre les bones pràctiques i gestió micològiques i permeten donar la importància de les superfícies forestals.”
 
La fusta i la gestió de la biomassa té a la comarca un bon exemple d’entesa i gestió a través de la Manacomunitat de municipis berguedans per a la Biomassa. El conseller valora la feina que es fa conjuntament des del Departament amb la Mancomunitat  perquè “ la biomassa ha de ser una eina territorial perquè els ajuntaments puguin gestionar els seus propis boscos”. Precisament perquè “ es tracta d’un producte de proximitat, produït al territori i que genera activitat principalment dins del mateix entorn més rural.”
 
En definitiva, i des del Departament d’Agricultura, el conseller ha volgut deixar ben clar que “els boscos han de ser un model de bona gestió i d’oportunitats a les zones de muntanya”.
 
El sector agroalimentari i la internacionalització
 
El sector agroalimentari és un motor del país, ha resistit amb èxit l’embat de la crisi i és un dels puntals de recuperació econòmica a Catalunya. Pelegrí ha explicat que “tot això ens demostra que l’hem de promoure internament i externament, especialment quan encara són molts els que desconeixen la seva fortalesa”.
 
 
Un altre moment de la conferència del conseller
Un altre moment de la conferència del conseller
Així, després d’anys d’apostar per les grans marques i corporacions, el nou consumidor ha tornat als orígens, i busca més la qualitat del producte, la seva proximitat i el benefici que obté amb ell. I aquí és precisament on “comarques com el Berguedà entren en joc”. A dia d’avui, “la internacionalització comença per fer un bon producte, i un cop el tenim, fer-ho saber i fer-lo arribar”, ha afirmat Pelegrí.
 
Finalment, el conseller ha volgut fer un repàs de les principals iniciatives que es porten des del Departament que dirigeix i que contribueixen al manteniment de la població rural com a mesura de conservació de l’equilibri territorial. Pelegrí ha definit la importància de “la diversificació i dinamització econòmica de les zones rurals, donant suport al foment d’activitats econòmiques i l’emprenedoria que incrementin el nivell de les rendes en aquests territoris i contribueixin a la creació de llocs de treball”.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

2  

Fitxers adjunts

foto1

foto1
JPG | 1124

foto2

foto2
JPG | 508