Bacary Tamba, en representació de l’ONG Tostan, i Soukeyna Ndao Diallo i Dia Dially, ambdues de l’Associació de Juristes Senegaleses visiten aquesta setmana Catalunya per compartir les seves experiències i els seus coneixements amb els professionals catalans implicats en la prevenció de la mutilació genital femenina (MGF) i millorar el protocol que existeix a Catalunya per a la seva prevenció.
 
A més de participar en la jornada “Els drets sexuals i els drets reproductius de les dones” de dimecres dia 19, en la qual hi participaran més d’un centenar de professionals, està previst que assisteixin a sessions de treball amb el Síndic de Greuges, amb diputats del Parlament i també que contribueixin en la sensibilització de les comunitats residents a Catalunya procedents de països on és habitual aquesta pràctica, així com amb el grup de treball sobre MGF de la Comissió nacional per a una intervenció coordinada contra la violència masclista.
 
La jornada tindrà lloc a la Casa del Mar de Barcelona, dimecres de 9,30 a 2,30 de la tarda. Ha estat organitzada per la Direcció General per a la Immigració i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, amb la col·laboració de la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions Institucionals. La directora general de Cooperació al Desenvolupament, Marta Macias i el director general per a la Immigració, Xavier Bosch, en faran la benvinguda; i la directora executiva de l’Institut català de les Dones, Núria Balada, en farà la cloenda.
 
Els objectius de la jornada són conèixer de primera mà l’estat dels drets sexuals i reproductius de les dones, de la MGF i la prevenció d’aquesta pràctica al Senegal; formar i sensibilitzar el col·lectiu de professionals implicats, així com la comunitat migrada des d’un enfocament de gènere basat en els drets humans; identificar les possibilitats de col·laboració i establir aliances per al seguiment des del país d’origen de possibles casos de risc identificats a Catalunya; i, finalment, donar eines al col·lectiu de professionals de diversos àmbits com la salut, l’educació, els serveis socials, els cossos de seguretat i al personal tècnic interessat en la prevenció de la MGF.
 
Què és la MGF?
 
La MGF és una forma extrema de violència masclista que constitueix una vulneració dels drets de les dones contra la salut, la seguretat i la integritat física. Segons dades d’UNICEF, més de 125 milions de dones a tot el món han patit aquesta agressió i 30 milions de nenes corren el risc de patir-la.
 
Aquesta pràctica ancestral de violència masclista s’infligeix majoritàriament a nenes residents a països africans de la franja del Sahel, però té repercussions a Catalunya degut a les migracions internacionals. La MGF és un costum mil·lenari de control sobre el cos i la sexualitat de les dones, que depèn més de les ètnies practicants que no pas del país d’origen. Cap creença religiosa la subscriu, tot i que hi ha persones que poden adduir aquesta premissa per tal de justificar-la.
 
Segons l’OMS, la MGF comprèn tots els procediments que de manera intencionada i per motius no mèdics alteren o lesionen els òrgans genitals femenins. A més de practicar-se en condicions molt precàries comporta unes greus conseqüències psicològiques i físiques des d’hemorràgies, infeccions, complicacions en el part, fins i tot, la mort.

1  

Fitxers adjunts

Dossier sobre la jornada i la mutilació genital femenina

Dossier sobre la jornada i la mutilació genital femenina
PDF | 58