FOTO WEB
Un moment de la inauguració.
 
 
El director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Jordi Sala, ha inaugurat, aquest matí, el seminari que sota el títol ‘Smart Rural & City’ té lloc avui en el marc de la fira Smart City, a Fira de Barcelona - recinte de Gran Via, a L’Hospitalet de Llobregat, organitzat per la Fundació del Món Rural, el Col·legi d’Enginyers Agrònoms, Localred, i l'Institut Català de l'Energia (ICAEN)
 
Aquesta és la tercera edició del Congrés Rural Smart Grids, però la primera vegada que es fa en el marc de Smart City, tal com proposa el lema de la jornada ‘Un sol concepte, dues realitats’.
 
En el decurs de la seva intervenció, Jordi Sala ha posat en relleu que “estem en un planeta cada cop més humanitzat i més urbanitzat. En pocs anys passarem de 7.000 a 9.000 milions d’habitants i de viure la mitat en zones urbanes a fer-ho les 2/3 parts. Paral·lelament, estem en una societat basada en l’ús intensiu de l’energia i amenaçada per un canvi climàtic invisible però present. Tot això implica un canvi en el concepte de ciutat, en l’apreciació del camp i en la governança i la pressa de decisions”.
 
En aquesta línia, Sala ha afegit que “el territori passarà a ser el gran proveïdor de recursos energètics per a la ciutat, per la producció i per l’alimentació, gràcies a les energies renovables, al sistema de energia distribuïda, al paper de la fotosíntesi, i el suport de l’aigua. I aquí s’emmarca la necessitat d’una major protecció dels espais agraris, com s’està proposant en la Llei d’ús dels sòls agraris actualment en fase d’avantprojecte, o que es contempli en el programa de desenvolupament rural la promoció de les Tics en l’àmbit rural”.
 
El director general de Desenvolupament Rural també ha assenyalat que es tracta d’aspectes complementaris i necessaris: “la ciutat necessitarà cada cop més el camp i el camp a la ciutat, i les noves tecnologies faran que es trenqui aquesta visió binària existent actualment per a anar a visions més fractalitzades de l’espai”. En aquest sentit, Sala ha indicat que “veiem una certa tendència a la  ruralització de la ciutat com a concepte, com a valors, com a cultura, i com a paisatge, de la mateixa manera que s’observa una periurbanització de l’espai rural. La tecnologia ha abolit les fronteres físiques i la distància, i això és una font d’oportunitats i de manera diferent de fer i d’organitzar-se”.
 
El director del Forum for the Future (GB), James Goodman, pronuncia la ponència inaugural de la jornada d’avui, en què també hi participen també com a ponents de fora de Catalunya Pascal Hardy, membre d’Ecologie Industrialle Conseil de França, i Roberto Bermejo, professor d’economia sostenible del País Basc.
 
Per part catalana hi intervenen Ramon Gallard, de Xarxes intel·ligents Estabanell, Raimon Roda pel Parc Agrari del Baix Llobregat, Pep Sales, del Col·legi d’Agrònoms, Daniel Barallat, de Vodafone, Rosalba Llorens, d’Abertis Telecom, Miquel Arisa, de l’ajuntament de Centelles, Mauricio Rios, d’IBIL Catalunya, i durà a terme el resum final l’enginyer industrial i professor de la UPC, Carles Riba.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Fitxers adjunts

Un moment de la inauguració.

Un moment de la inauguració.
JPG | 168