El conseller Francesc Homs als estudis de La Xarxa
  • En una entrevista a La Xarxa, el conseller de la Presidència ha lamentat que “en termes d’autogovern anem com els crancs” i que com “ens ho prohibeixen tot, ho hem d’acabar fent tot en el terreny del voluntarisme”
 
  • Francesc Homs creu que si prospera la querella contra el president Artur Mas “l’Estat espanyol farà un ridícul internacional extraordinari” i ha comparat l’actitud del govern espanyol amb la del Quixot amb els molins de vent perquè “van veure imatges del 9N que no volien veure i ataquen això”
     
  • El titular de la Presidència ha assegurat que tot i l’ofensiva judicial del govern de l’Estat “no deixarem mai de fer política, ni de tenir una actitud dialogant, perquè a més entenem que forma part dels trets d’identitat de Catalunya”
 
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha assegurat avui en una entrevista a La Xarxa que el gran tema de governació d’aquest país és “com afrontem la possibilitat d’autogovern, digues-li independència, digues-li com cadascú ho consideri, perquè si no ens quedarem despullats de poder respondre a la nostra gent”. “Hi ha un objectiu malèvol”, ha afegit, “de voler presentar la Generalitat com a incapaç de donar resposta als ciutadans” de manera que aquests “arribin a la conclusió que l’únic que dóna respostes és el govern de l’Estat”. “Intenten que creguin que les institucions de Catalunya no serveixen per a res. Aquesta és la gran trampa que intenten fer”.
 
En aquesta línia, el portaveu ha recordat que la intervenció del Govern espanyol ni tan sols ha permès tirar endavant un decret sobre pobresa energètica a través d’una modificació del Codi de consum. “Ens ho prohibeixen tot i ho hem d’acabar fent tot en el terreny del voluntarisme. Estem arribant a aquest punt”. Homs també ha fet referència a les declaracions d’alguns responsables polítics que diuen que “ara s’ha de deixar de parlar de consulta i s‘ha de governar. Quin cinisme! Si ja prenem accions per governar, però ens les tomben totes”. Una altra mostra d’això és la tramitació de la llei d’FP que es va iniciar l’altre dia al Parlament de Catalunya, sobre la qual “ja ens ha arribat una noteta del govern espanyol que hi veu ‘vicios de inconstitucionalidad’. Ja ens l’han enviada, i la llei encara no està aprovada!”, ha exclamat.
 
“Mai deixarem de fer política”
 
Pel que fa a la querella que podria presentar la Fiscalia General de l’Estat contra el president Artur Mas, s’ha mostrat convençut que “des del nostre punt de vista no té sentit jurídic, ni té sentit legal” perquè “les coses es van fer de forma correcta” i “ajustades al dret”. De fet, Homs ha recordat que el delicte de desobediència “està tipificat al Codi penal” i que hi ha una jurisprudència del mateix Tribunal Suprem i perquè n’hi hagi, hi ha d’haver prèviament “requeriments explícits”. En aquest sentit, “hi ha una gran confusió al govern espanyol, que és voler resoldre per la via judicial allò que s’ha d’afrontar políticament” i “si acaben formalitzant aquesta iniciativa l’Estat espanyol farà un ridícul internacional extraordinari”. Que a un president d’un territori li posin una querella “per posar urnes i fomentar la llibertat d’expressió”, vist des de fora, “seria una imatge molt penosa de l’Estat espanyol”. “Crec que judicialment el problema que té el govern espanyol és que són una mica com el Quixot amb els molins de vent. Van veure imatges el 9N que no volien veure i ataquen això. I això és molt ridícul, és molt absurd. Miri si és trist” ha reblat.
 
El portaveu del Govern ha reiterat el convenciment que, tot i l’ofensiva judicial contra el procés, “nosaltres entenem que aquesta és una qüestió política i que continua sent una qüestió política, mal que els pesi a alguns” i les qüestions polítiques “s’encaren des del diàleg”. Per tant, en coherència amb aquest principi, “el que no farem és deixar de fer política perquè ens han presentat una querella”. “Com a Govern, i en la mesura que representem el poble de Catalunya, aquest tipus d’actituds i de tarannà no ens l’hem de deixar perdre mai, ens facin el que ens facin”. El titular de la Presidència ha assegurat que “no deixarem mai de fer política, ni de tenir una actitud dialogant, perquè a més entenem que  forma part dels trets d’identitat de Catalunya. Això no vol dir que deixarem de fer les coses que creiem que hàgim de fer”.
 
Propera visita de Mariano Rajoy
 
Pel que fa a la propera visita del president Mariano Rajoy a Catalunya, prevista per al 29 de novembre, el conseller ha reiterat que li sembla “raonable” que hi hagi una trobada i que “les portes del Palau estan obertes”. En aquest sentit, i contestant a les sospites d’algunes formacions polítiques sobre possibles pactes entre ambdós presidents, Homs ha assenyalat que “els fets desmenteixen la sospita. Crec que ens mereixem tots plegats una mica més de confiança” ja que “els fets són els que són i els hem fet entre tots”. El titular de la Presidència ha lamentat que la resposta de Rajoy a la carta del president Mas hagi estat, un cop més, “la constatació d’absència de proposta” i que fins ara només hi hagi hagut una “única resposta que és no”. També ha insistit que “hi ha una actitud pacifica, democràcia i dialogant del poble de Catalunya, que és una marca col·lectiva i compatible amb anar fent el nostre camí”.
 
Homs també ha parlat sobre un possible avançament de les eleccions per assegurar que el Govern no se sent pressionat i ha puntualitzat que “l’única cosa que ens pressiona és la voluntat del poble de Catalunya” que ja "es va expressar clarament en aquest sentit també el 9N”. Aquesta pressió “sí que la tenim. i ens la sentim nostra aquesta”. En aquesta línia, ha afegit que “les eleccions plebiscitàries les hem d’entendre com la consulta definitiva. L’acord polític on convinguem la manera de fer les coses farà que la lectura d’aquell resultat sigui inequívoca”. Fer-ho a través de les eleccions com va identificar el CATN és un “últim recurs, no és el millor, però és l’últim que ens queda”. El conseller ha reconegut també que “el que és evident és que de tot el procés català, la baula més feble és la política de partits” que en un moment determinat “va fer figa”.
 
En un altre moment de l’entrevista a La Xarxa, el conseller s’ha referit als pressupostos de la Generalitat i ha desmentit que hi hagi, ara per ara, cap “negociació” en marxa amb el partit socialista, ni cap altre, per la qual cosa en aquests moments “només tenim el suport de CiU”. De fet, “nosaltres teníem un acord de legislatura com a conseqüència del 9N, que els mateixos d’ERC diuen que ha estat un èxit” però ara “ha estat la conseqüència per la qual ara no hi hagi acord de legislatura. Costa una mica d’entendre, però són els fets i no ens en queixem”.
 
Homs també ha fet referència a les declaracions del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, que advertia del risc que la fractura social degeneri en violència. “Crec que és un absolut irresponsable” i constitueix “una invitació que no hi hagi política”. “Resulta insultant fer aquest tipus d’aproximacions”. “Tenim molta paciència i quan se’ns acaba n’anem a comprar més” perquè tenim “molta determinació de fer el que fem” i “ens en sortirem fent-ho pacíficament, democràticament, amb un to positiu”. A més, el conseller ha qualificat de “desori” el que passa al seu ministeri perquè apareixen informes que després “no se sap mai qui els ha fet i que diuen mentides de dalt a baix. Això és molt greu”. “O tens un problema molt greu o tens mala fe”, ha reblat.