El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Josep Maria Pelegrí, acompanyat pel director dels Serveis Territorials d’Agricultura a Girona, Vicenç Estanyol, ha realitzat avui una visita territorial a Girona en què ha aprofitat per conèixer de primera mà tres fabricants de productes alimentaris: Frit Ravich, productors de patates xips, aperitius i fruita seca, Embotits Caula, especialitzats en la fabricació de fuets, llonganisses i botifarres catalanes, i xocolata Torras, empresa de referència en el sector de la xocolata “sense sucre”.
Pelegrí ha aprofitat la trobada amb aquests empresaris per posar de manifest que l’economia catalana és “un entorn empresarial que funciona. Catalunya sempre ha estat una economia global i oberta a l’exterior. Més enllà dels debats, les empreses multinacionals veuen Catalunya com un país d’interès empresarial que compta amb una bona posició estratègica, i amb molt talent, gràcies a gent ben formada, treballadora i amb una gran capacitat d’innovació com les tres empreses que avui he tingut oportunitat de visitar.”
El conseller d’Agricultura ha reconegut que “el sector agroalimentari és el primer sector productiu a Catalunya (excloent la construcció): representa el 3,6% del PIB català i el 17% del PIB industrial. I és també el més resistent a la crisi: ha mantingut la producció, ha destruït poca ocupació i ha augmentat les exportacions. És un clar motor de la recuperació del país, de la seva imatge, de la seva economia i de la seva ocupació.”
Sobre la indústria alimentaria catalana, Pelegrí ha assegurat que és un gran motor d’innovació: “Ofereix propostes originals, renova els packs, cuida els productes autòctons, estableix aliances amb productors, cuiners i dissenyadors, fa un gran esforç en naming i branding... La innovació ens permet diferenciar-nos de la competència. Les empreses saben que han de canviar i evolucionar al ritme del mercat i del consumidor si no volen desaparèixer.”
Des de la Generalitat, ha explicat Pelegrí, “apostem per reforçar el model d’innovació de Catalunya i hem posat en marxa actuacions per consolidar-ho. A Catalunya, tradicionalment les empreses han incorporat la innovació i això ha fet que existeixin empreses catalanes ocupant posicions molt competitives en l’àmbit internacional. És el cas de Frit Ravich, Embotits Caula i xocolata Torras; totes elles són un exemple de la qualitat dels nostres productes i de la feina ben feta."
“Com sabeu sóc defensor de la col·laboració publicoprivada. Catalunya té un bon planter d’investigadors i enginyers agroalimentaris, però és molt important que hi hagi empreses com les que avui he pogut visitar, que entenguin la importància de la innovació i apostin per ella”, ha conclòs el conseller del ram.
8,5 milions d’euros de xocolata
Xocolates Torras, empresa fundada el 1890, és propietat de la família Sans, de Mataró. L'empresa ocupa 4.000 m2 i disposa de 4 línies principals de productes: rajoles de xocolata, xocolata desfeta, crema de cacau i avellanes i cobertures industrials.
Amb una facturació al voltant dels 8,5 milions euros, i exportant el 30% a més de 42 països dels 5 continents, xocolates Torras és una de les empreses de referència, a Europa, en el sector de la xocolata “sense sucre”. Compta amb una plantilla de 40 persones, treballant en 2 torns de dilluns a divendres. A Catalunya distribueixen els nostres productes a la Gran Distribució (hipermercats, supermercats, majoristes... ) i a la resta de l´Estat hi venen a través de distribuïdors.
Patates xips, aperitius i fruita seca
Frit Ravich és una empresa familiar, fundada l’any 1963 per Josep M. Viader Alegria, president de la companyia. En l’actualitat, la segona generació està al capdavant de la direcció de l’empresa. Frit Ravich gestiona al voltant de 2.600 referències, de les quals processa més de 575 referències de patates xips, aperitius i fruita seca, i n’ha assolit una producció de 72.100 quilos al dia i més de 18 milions de quilos a l’any.
La seu central de Frit Ravich està situada a Maçanet de la Selva (Girona), en unes instal·lacions amb 22.400 m2 construïts, dels quals 9.400 m2 pertanyen a fàbrica i 13.000 m2, a magatzem. El magatzem està totalment informatitzat i compta amb una capacitat per a 18.000 palets i una activitat de 4.000 comandes al dia, de les quals un 85% es lliuren en 24 h i la resta, en 48 h, amb una xifra total de 150 rutes de repartiment al dia.
La fàbrica compta amb un laboratori propi d’anàlisi i control de qualitat on es realitzen projectes de R+D per desenvolupar nous productes, i s’hi duu a terme la supervisió de tots els productes, des de la matèria primera fins als productes acabats. S’està treballant en la certificació de les Normes de seguretat alimentària IFS + BRC.
Embotits de nova planta
L’any 1939, un cop acabada la guerra, en Joaquim Pardàs, cansalader amb botiga al carrer de Santa Eugènia des de l’any 1921, decideix construir una fàbrica d’embotits de nova planta a la zona que en aquella època eren els afores de Girona; al costat del pont de la Barca. Encarrega el projecte i la construcció a l’arquitecte Ignasi Bosch i Reig, el qual dissenya un edifici que serveix a la vegada de fàbrica, botiga i habitatge, i li dóna el caire modernista que conserva en l’actualitat. L’any 1942 comença l’activitat de la nova indústria que s’especialitza en la fabricació de fuets, llonganisses i botifarres catalanes.
Per modernitzar les instal·lacions, la logística i el servei, es construeix una fàbrica nova a 4 km de la primera. El 2011 es completa el trasllat i s'inaugura la fàbrica actual de 10.000 m2 a Sant Gregori. L'any següent s'aconsegueixen les màximes puntuacions a les certificacions internacionals de qualitat IFS i BRC. L'empresa està a punt per garantir el millor producte i servei arreu del món.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.