·        La reunió ha estat convocada pel departament d’Interior i ha reunit representants del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i la Diputació de Barcelona
 
Aquesta tarda, el director en funcions dels Serveis Territorials d’Interior a la Catalunya Central, Albert Ballesta, acompanyat del director en funcions dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Marià Morera, han assistit, a la seu de la Cambra de Comerç de Berga (C/ de Rafael Casanova, 6), a una reunió on s’han presentat les actuacions en matèria de prevenció d’incendis forestals.
 
A la sessió informativa també han assistit el cap de l’oficina tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Cristòfol Jordà; el cap de la Regió d’Emergències Centre, Jordi Vila, i el cap del Servei de Prevenció d’Incendis del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Esteve Canyameres, el cap d’àrea a la Catalunya Central d’Agents Rurals, Jaume Torralba, la responsable de Protecció Civil a la Catalunya Central, Agnès Centelles, el cap de l’Àrea Bàsica Policial del Berguedà, Eduard Cuenca, i el sots-cap del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a la Catalunya Central, Jordi Calafell, entre d’altres.
 
Interior organitza des de finals de l’any 2012 aquestes reunions amb representants municipals per tractar la problemàtica dels incendis forestals amb l’objectiu d’assolir un major grau de preparació i de coordinació de totes les administracions. En aquest sentit, la que s’ha dut a terme avui al Berguedà ha estat la tercera reunió d’aquest any organitzada pels Serveis Territorials d’Interior a les comarques de la Catalunya Central amb l'objectiu de millorar la preparació, la coordinació i la resposta de totes les institucions implicades en la lluita contra els incendis forestals. Les dues reunions anteriors es van realitzar a les comarques del Bages i l’Anoia.
 
En el transcurs d'aquesta sessió de treball s'ha tractat sobre el risc dels incendis forestals des de diverses perspectives: des de l'extinció, tot recordant quines són les tasques i línies d'actuació dels Bombers de la Generalitat, però també, i sobretot, des de la prevenció, repassant quines són les actuacions sobre prevenció d'incendis forestals que s’han de dura terme des d’altres àmbits, com el municipal.

En aquesta línia, s'han tractat específicament les competències municipals en prevenció d'incendis (com les eines urbanístiques que han d'incloure aquestes mesures de prevenció, o les tasques de neteja de vials, camins interns o els públics d'accés a les urbanitzacions, entre d'altres), les obligacions dels propietaris en relació amb els treballs de neteja, o els diversos àmbits d'aplicació i els procediments necessaris. Es pretén facilitar al màxim la seva tasca, i ajudar sobretot els ajuntament petits i amb menys estructura a que puguin complir les seves obligacions en la matèria.
 
En aquest sentit, des de Protecció Civil de la Generalitat, s’han simplificat els tràmits de la planificació municipal, facilitant als municipis que puguin, en un sol document, reunir els plans pels diferents riscos. El grup de treball del Pla INFOCAT també ha elaborat una nova guia amb consells d’autoprotecció pels habitants de cases aïllades i explotacions agropecuàries en zona boscosa per tal que puguin conèixer els riscos i les mesures a prendre per estar protegits davant el fochttp://interior.gencat.cat/incendisforestal.

Des del Departament d’Agricultura, la temàtica que s’ha exposat està centrada principalment  en la prevenció d’incendis a la interfase urbana en relació alaLlei 5/2003, de 22 d’abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals (modificat per la llei 2/2014, de 27 de gener, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic).Es tracta  d’explicar la importància de les mesures de protecció en terrenys forestals i les franges de protecció perimetral que tenen una doble funció. Per una banda, serveixen per mitigar l'acció d'un foc provinent de la zona forestal per facilitar les tasques d'extinció i, d'aquesta manera, salvaguardar els béns i les persones. Per l'altra, aquestes franges han de prevenir l'avanç d'un incendi originat dins de la zona urbana i evitar que s'estengui cap a la massa forestal.
 
Un any més, el Departament d’Agricultura destinarà un milió d’euros per millorar la seguretat de les urbanitzacions enfront dels incendis forestals en el marc dels ajuts adreçats als ajuntaments. Els treballs que se subvencionen consisteixen a aclarir l’estrat arbori i estassar l’estrat arbustiu, en un franja d’almenys 25 metres d’amplada, en els boscos que envolten les urbanitzacions o els nuclis urbans.