El marc normatiu comunitari de seguretat alimentària basat en el concepte “de la granja a la taula” engloba tota la cadena alimentària, establint un conjunt de requisits normatius en higiene, benestar animal i traçabilitat aplicables des de la producció primària ramadera.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) va organitzar ahir, 18 de novembre de 2014, als Serveis Territorials de Barcelona, una jornada tècnica, a la qual van assistir unes 50 persones, i en què es va incidir en la importància de conèixer totes les responsabilitats dels titulars de les explotacions cunícoles per a garantir una producció d’aliments segurs i respectuosos amb el medi ambient i el benestar animal.
 
La Jornada va ser inaugurada per part de Joaquim Xifra, Subdirector General de Ramaderia del DAAM, que va destacar la importància d’aquestes jornades pel sector cunicola i va emplaçar als presents a treballar conjuntament per la millora del sector a Catalunya.  
 
En la jornada d’ahir, es va tractar qüestions relacionades amb la traçabilitat i registres de l’activitat, les condicions de seguretat alimentària com ara la higiene i la gestió dels medicaments veterinaris, el benestar animal i els aspectes principals de bioseguretat i salut animal que s’inclouen en el Decret 40/2014 de 25 de març d’ordenació de les explotacions ramaderes.
 
Referent al benestar animal es va comptar amb la presencia de l'investigador de l’IRTA, Antoni Dalmau, que va explicar les darreres investigacions efectuades en conills per millorar el benestar animal i la productivitat de les explotacions cunícoles.
 
Aquesta jornada té un altre objectiu que és facilitar els coneixements mínims en salut animal, bioseguretat i benestar animal que l’esmentat nou Decret d’explotacions ramaderes estableix com a formació obligatòria per als ramaders.
 
En la jornada d’ahir, també es va deixar palesa la importància del sector primari i el seu paper com a part imprescindible per a garantir la producció d’aliments segurs. Així mateix, es van abordar aspectes que incideixen directament sobre la productivitat i la rendibilitat de l’explotació ramadera, com ara la bioseguretat, les bones pràctiques d’higiene, l’ús dels medicaments veterinaris i el benestar animal.