La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell ha inaugurat aquest matí la Jornada tècnica “Dones diverses, dones en situació de violència masclista” que té per objectiu aprofundir en l’abordatge de la violència masclista que pateixen les dones amb diversitat funcional. Les dones amb diversitat funcional pateixen un índex més elevat d’abusos. A la Unió Europea existeixen aproximadament 40 milions de nenes i dones amb discapacitat, i més del 40% pateix o ha patit alguna forma de violència.
Davant un total de 270 persones tècniques que han assistit a la sessió, Montse Gatell, ha explicat que “l’Institut Català de les Dones ha iniciat una interlocució amb les entitats que treballen a Catalunya amb la diversitat funcional per definir accions conjuntes que millorin la intervenció les dones, adolescents i nenes amb diversitat funcional”. La presidenta de l’ICD ha subratllat la voluntat del Govern de la Generalitat d’impulsar el treball tècnic i la visibilització de la violència que viuen les dones amb diversitat funcional, la millora de la seva atenció i accessibilitat als recursos, així com la formació de professionals.
Segons ha exposat Gatell, “tradicionalment el concepte d’igualtat de gènere no s’ha tingut massa en compte en l’àmbit de la diversitat funcional. Això ha afavorit que aquestes dones siguin més invisibles i vulnerables. Cal que els i les professionals dels serveis que atenent situacions de violència masclista i els i les que treballen exclusivament amb persones amb discapacitat estableixin unes bases comunes per a una intervenció de qualitat”.
Seguidament ha impartit la conferència marc l’experta Ana Peláez, comissionada de gènere del Comitè Espanyol de representants de persones amb discapacitat (CERMI). En la seva intervenció Peláez ha explicat que “a l’Estat espanyol hi ha dos milions i mig de dones amb discapacitat, i el 30% estan incapacitades legalment. Aquest fet les fa encara més vulnerables perquè no poden denunciar ni tenir accés a la justícia”. Peláez ha advertit contra l’esterilització d’aquestes dones ja que “les exposa més a la violència masclista perquè el seu entorn sap que qualsevol acte sexual no pot produir un embaràs”.
Ana Peláez ha subratllat que encara cal molta consciènciació sobre la violència masclista que pateixen les dones amb diversitat funcional i ha explicat que una de les coses que cal fer és que les associacions de l’àmbit incorporin en els seus òrgans de gestió a les mateixes afectades: “les dones amb discapacitat han de poder participar directament i tenir veu pròpia, i no només a través dels i les seves representants”. Actualment només un 26% de les persones que formen les juntes d’aquestes organitzacions són dones.
En la Jornada també han participat Carme Riu, presidenta de Dones No Estàndards; Ruben Sánchez, psicòleg de l’Oficina d'Atenció a la Víctima del Delicte de Barcelona, del Departament de Justícia; Cristina Vidal, directora del Servei d’Intervenció Especialitzat en violència masclista (SIE) de Lleida; Júlia Ojuel, metgessa de família i sexòloga del Centre d’Atenció Primària (CAP) La Salut, de Badalona; i Núria Gómez, activista del Moviment de Vida Independent. El tancament de la sessió ha anat a càrrec d’Antonio Guillén president del Comitè Català de representants de persones amb discapacitat (COCARMI).
La Jornada és una actuació en el marc del Programa d’intervenció integral contra la violència masclista, instrument del Govern que estableix les línies estratègiques i les principals accions en aquest àmbit.