L’impulsor del programa Cercles de Suport i Responsabilitat (CoSA), l’any 1995 al Canadà, el reverend Harry Nigh, ha participat avui a CosmoCaixa en la I Conferència Internacional de Cercles amb la ponència Els CoSA des d’una perspectiva històrica i amb reflexions sobre el seu desenvolupament
.
Intervenció del reverend canadenc, Harry Nigh, a la I Conferència Internacional Cercles
El fundador del programa Cercles de Suport i Responsabilitat, l’any 1995 al canadà, el reverend Harry Nigh, que ha participat avui en la I Conferència Internacional Cercles al CosmoCaixa, ha assegurat que “l’objectiu d’aquesta iniciativa local -en els seus inicis molt humil- era oferir seguretat a la comunitat en general, però molt especialment als més vulnerables perquè no es produís cap nova víctima”. En aquest sentit, Harry Nigh ha posat èmfasi especialment en el fet que “la resolució d’alguns conflictes sorgits a la societat no sempre han de venir de les autoritats, sinó també de la comunitat”.
 
El reverend Nigh ha recordat que “els Cercles de Suport i Responsabilitat van iniciar-se a mitjan anys 90 com a iniciativa d’una organització religiosa local que, davant l’imminent alliberament definitiu d’un delinqüent sexual reincident, es va organitzar per ajudar-lo a superar el rebuig social i, alhora, per evitar que iniciés un nou procés de reincidència”.
 
Amb aquesta finalitat, i liderat per ell mateix, “es va crear, gairebé de manera espontània, un grup de persones de la comunitat on residia aquest delinqüent sexual, per donar-li suport, supervisar-lo en les activitats de la vida quotidiana i facilitar-li així la integració social i preservar la seguretat de la comunitat”, ha explicat Nigh. “Sabia que, si des de la comunitat no hi fèiem res, l’agressor sexual recentment alliberat de presó reincidiria i una altra persona vulnerable en patiria les cicatrius”, ha puntualitzat el reverend.
 
El Cercle de Suport i Responsabilitat, que es va organitzar des de la comunitat per ajudar l’agressor alliberat, va començar a reunir-se totes les setmanes. Així, “des del seu alliberament a la presó i fins que va morir, 14 anys després, no es va produir cap nova agressió”, ha afegit Nigh.
 
El fundador dels Cercles ha recordat que “des de la posada en marxa d’aquest Programa al Canadà, s’ha reduït la reincidència d’aquest tipus d’agressors sexuals en un 70 %”. Nigh, que ha apuntat que ara al Canadà hi ha 140 cercles de suport i responsabilitat en funcionament, ha subratllat també que actualment és el programa més eficaç per als delinqüents sexuals al seu país”.
 
De la iniciativa ciutadana al programa de tractament
 
Poc a poc, el moviment endegat pel reverend Harry Nigh amb l’ajuda dels voluntaris va assolir tant d’èxit que va despertar l'interès de les autoritats penitenciàries del Canadà i, més tard, el dels Estats Units i del món de la recerca. A partir d’aquí, es va elaborar un model que ha estat avaluat i que ha anat evolucionant en forma de projectes a diferents països com els Estats Units, Regne Unit, Holanda i Bèlgica.
 
Actualment, els cercles de suport i responsabilitat són una iniciativa de la justícia comunitària, única i innovadora, per al seguiment posterior a la sortida de presó dels agressors sexuals de risc per a la comunitat. Dins del marc del projecte europeu Circles E4 EU, Catalunya –juntament amb Bulgària i Letònia– va iniciar l’any 2013 el programa pilot Cercles per a la reinserció dels interns amb delictes sexuals.
 
Presència de 28 països a la I Conferència Internacional Cercles
 
La I Conferència Internacional Cercles de Suport per a la intervenció en els agressors sexuals en l’àmbit comunitari, que compta amb la col·laboració de l’Obra Social de La Caixa i la Universitat de Barcelona, tindrà continuïtat demà divendres, 21 de novembre. Hi són presents prop de 300 participants en representació de 28 països, alguns dels quals ja apliquen aquest programa d’acompanyament per a agressors sexuals, amb l’ajuda de voluntaris, un cop completada la seva condemna. 
 
En aquest enllaç podeu consultar el Programa de la 1a Conferència Internacional Cercles de Suport i Responsabilitat