Amb aquesta Jornada volen donar a conèixer aquelles experiències que, principalment des de fora del sistema sanitari, tenen una repercussió important en la salut de la població
Jornada PINSAP Lleida
Aquest matí s’ha celebrar al Turó de la Seu Vella de Lleida la Jornada del Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP), on s’hi han reunit representants de les administracions, ens locals i ciutadania per presentar les diferents iniciatives i projectes iniciats a les Regions Sanitàries de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran.
 
El PINSAP té com a objectiu que tots els departaments del Govern, l’administració local, el món assistencial i diferents entitats i associacions, treballin conjuntament per a millorar la salut i el benestar de les persones i particularment d’aquelles en situació de vulnerabilitat. És el que es coneix com una estratègia de salut aplicada a totes les polítiques.
 
Amb aquesta Jornada es vol donar a conèixer aquelles experiències que, principalment des de fora del sistema sanitari, tenen una repercussió important en la salut de la població. Cal destacar el paper de les famílies, dels establiments de restauració, dels professionals de la salut i benestar social, dels d’ensenyament, de seguretat ciutadana, dels equipaments municipals i dels de moltes entitats en la promoció d’un estil de vida i uns entorns saludables.
 
Com a tret característic i promotor del consum de fruita a les terres de Lleida tots els assistents a la Jornada han estat reptats al #Fruitalleida Challenge per sumar-nos amb aquesta iniciativa i donar-li el valor en salut que li pertoca.
 
El 80% dels determinants de la salut de la població estan fora del sistema sanitari. Les dades del darrer Informe de Salut de 2013 mostren que a Lleida un 52,8% de la població adulta (de 18 a 74 anys) presenta excés de pes i un 23 % és sedentària. A Catalunya només un 11,7% de la població consumeix diàriament 5 racions de fruita i/o verdura. Per millorar aquests indicadors és molt important desenvolupar estratègies intersectorials i interdepartamentals com les que es presentaran a aquesta jornada.