El subdirector general de Transferència i Innovació Agroalimentària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Jaume Sió, acompanyat del subdirector general de Ramaderia, Joaquim Xifra, ha presidit, aquest matí, la reunió de la Taula Sectorial Agrària de la Mel, que ha tingut lloc a la seu dels Serveis Centrals del Departament a Barcelona, i que ha comptat amb l’assistència dels representants de les organitzacions professionals agràries Unió de Pagesos, JARC i ASAJA-AEALL, de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), i de les associacions d’apicultors de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Girona i Catalunya.
 
Durant la trobada, s’ha tractat diversos aspectes relacionats amb les determinacions analítiques a realitzar amb els paràmetres de qualitat de la mel. Entre aquests aspectes destaca la possibilitat d’establir un acord de col·laboració en matèria de determinacions de qualitat de la mel i altres productes relacionats, que s’esdevindria amb la creació d’una comissió, iniciativa que ha estat valorada molt positivament pel sector apícola. Aquesta col·laboració, que es realitzaria amb els diferents agents del sector i experts en el tema i aniria acompanyada de les normes d’autocontrol aplicables en la producció, permetrà l’obtenció de les dades analítiques necessàries per a elaborar un estudi de la situació de l’elaboració de la mel en l’àmbit de Catalunya.  D’aquesta manera, es podrà obtenir la informació global i agregada de la situació de la producció de la mel i es constituiria en un àmbit de coneixement en el territori en el que el sector, el món acadèmic, el de la recerca, i l’administració tindran presència.
 
Seguidament, s’ha presentat el Full de ruta per al control sanitari de les abelles a Catalunya. La Subdirecció general de Ramaderia ha subratllat que es tracta d’un esborrany que es consensuarà amb el  sector  i del qual ha destacat  la redacció i desenvolupament d’un programa sanitari de les abelles, que s’implantaria l’any 2015. Aquest Full de ruta també contempla la creació d’una comissió tècnica i d’una comissió sectorial, la primera de les quals ha de ser un instrument d’assessorament en matèria de sanitat apícola, mentre que la segona ha de ser un òrgan transversal de propostes de millora del sector.
 
Arran de la presentació d’aquest Full de ruta, s’ha generat un debat i una sèrie de demandes per part del sector, en relació a l’actualització de les dades registrals, la identificació i la localització de les arnes, la retirada dels abellars abandonats, i la supervisió per part de l’Administració dels tractaments sanitaris obligatoris a les explotacions apícoles.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.