Imatge de l'espècie de flora reapareguda
Imatge de l'espècie de flora reapareguda
La reaparició d’aquesta planta posa de manifest els excel·lents resultats que pot donar la gestió responsable dels espais agraris per afavorir la conservació del nostre patrimoni natural
 
 
El Servei de Biodiversitat del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural constata la presència a Catalunya d’una espècie de flora anomenada Microcnemum coralloides a Ivars d’Urgell (Pla d’Urgell) que es considerava gairebé extingida.
 
La darrera observació d’aquesta espècie a Catalunya es va produir fa 16 anys, i des de llavors no havia estat retrobada, malgrat haver-se buscat reiteradament.
 
Es tracta d’una petita planta herbàcia, crassa, de la família de les quenopodiàcies, pròpia d’hàbitats salins, molt rars a Catalunya, que està catalogada com a “en perill d’extinció” al Catàleg de flora amenaçada de Catalunya (Decret 172/2008).
 
L’espècie ha reaparegut a la finca Prat de Boldú, propietat del Departament d’Agricultura, actualment gestionada mitjançant un contracte de gestió per la Cooperativa d’Ivars d’Urgell. En aquesta finca, en els darrers anys s’han fet diferents actuacions de gestió amb l’objectiu d’afavorir la conservació de les espècies amenaçades que hi són presents, o que hi havien estat citades.
 
Les actuacions realitzades des de l’any 2011 han donat resultats i han permès la reaparició d’alguns centenars de peus de Microcnemum coralloides, a partir del banc de llavors del sòl.
 
Aquesta primavera, el botànic Antoni Mayoral va retrobar alguns exemplars d’aquesta planta. A finals d’estiu, s’ha pogut comprovar que nombrosos peus han completat el seu cicle reproductiu amb la formació de llavors que poden contribuir a la seva reaparició en anys futurs, si les condicions són favorables.
 
Segons el Llibre vermell de les plantes vasculars endèmiques i amenaçades de Catalunya, Microcnemum coralloides subsp. coralloides és una planta endèmica del centre i sud de la península Ibèrica, que a Catalunya només havia estat citada a alguns llocs de la plana de Lleida, concretament a la comarca de l’Urgell, a la zona del Castell del Remei –al municipi de la Fuliola-, i a la zona d’Ivars d’Urgell.
 
La reaparició d’aquesta planta posa de manifest els excel·lents resultats que pot donar la gestió responsable dels espais agraris per afavorir la conservació del nostre patrimoni natural, i és un bon exemple de la necessària cooperació amb el sector agrícola.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

2  

Fitxers adjunts

Imatge de l'espècie de flora reapareguda

Imatge de l'espècie de flora reapareguda
JPG | 4707

Una altra imatge  de l'espècie de flora reapareguda

Una altra imatge de l'espècie de flora reapareguda
JPG | 4485