- Del 22 al 30 de novembre es realitzaran més de 12.000 activitats de sensibilització sobre la prevenció de residus a tot Europa
- Per al dissabte 22, s’ha organitzat el Dia Temàtic de Prevenció centrat en la lluita contra el malbaratament alimentari, amb accions per tot Catalunya com tallers de cuina amb sobrants, exposicions, grans dinars d’aprofitament, campanyes a menjadors escolars, donacions d’excedents de supermercats i comerços o grans hotels per a entitats socials de proximitat, o restaurants que lliuraran envasos portaviandes per dur el menjar sobrer cap a casa
- A Catalunya hi participen 175 entitats, entre administracions públiques, associacions, empreses, escoles, universitats i altres institucions
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), en coordinació amb 34 regions de 28 països europeus, organitza del 22 al 30 de novembre la sisena Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR) 2014. Durant aquests dies se celebraran al voltant de 12.000 activitats arreu d’Europa, de les quals 782 es faran a Catalunya. L'objectiu és organitzar durant una mateixa setmana accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. En concret:
· Donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria;
· Fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa;
· Fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus;
· Fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció, etc);
A Catalunya hi participen 175 entitats, entre administracions públiques, associacions, empreses, escoles, universitats i altres institucions, amb accions que van de l’intercanvi de roba o joguines de segona mà, a tallers de reutilització i reaprofitament de mobles, objectes i aparells, recollida d'excedents de supermercats per a la reducció del malbaratament alimentari, tallers de compostatge, o operacions de neteja als boscos.
Podeu consultar totes les activitats per demarcacions, municipis, tipus d’activitat, nom de l’entitat organitzadora, tipus d’entitat, públic a qui van dirigides i eixos temàtics a:
22 de novembre: Dia temàtic contra el malbaratament alimentari
Com cada Setmana Europea de la Prevenció de Residus, s’ha organitzat un Dia Temàtic de Prevenció, que aquest any se centra en la lluita contra el malbaratament alimentari, per al proper dissabte, 22 de novembre.
Sota el paraigua d’aquest dia temàtic es realitzaran 339 activitats, 182 de les quals el mateix dissabte, i tindran lloc a restaurants, comerços, hotels i altres establiments turístics, o escoles, entre d’altres. Algunes de les més destacades són els tallers de cuina amb sobrants, comunicacions a mercats, publicacions de receptes per afavorir l’aprofitament, concursos de plats, i campanyes de conscienciació. L’Agència de Residus de Catalunya ha facilitat a alguns dels restaurants que s’han adherit a la Setmana un conjunt d’eines de comunicació que inclouen envasos portaviandes per emportar-se les restes de menjar, adhesius per evitar les sobres de pa, adhesius per a les cartes que informen sobre la possibilitat de demanar plats de diferents mides, i gerres per promoure el consum d'aigua de l'aixeta, i als comerços i hotels elements per reduir la generació d’envasos i evitar el malbaratament alimentari.
A tot Catalunya, 390 supermercats participaran en l'aprofitament de minves, és a dir, l’excedent alimentari consumible però que per diferents causes ja no és adequat per a la venda al públic, tot i ser apte per al consum. L’acció està organitzada per la Fundació Banc dels Aliments.
A Barcelona, l’acte més significatiu anirà de la mà de la Plataforma Aprofitem els Aliments, que ha organitzat un Gran Dinar a la Plaça dels Àngels, un àpat participatiu i gratuït fet amb aliments aprofitats conjuntament amb una fira d’entitats que treballen per la prevenció del malbaratament alimentari.
En aquest mateix dia el Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) endeguen la campanya “Som Gent de Profit” de conscienciació ciutadana per evitar el malbaratament alimentari.
Altres activitats destacades de la Setmana
A la demarcació de Barcelona:
- Aprofitament de recursos alimentaris i treball en xarxa. L’organització Nutrició sense Fronteres distribuirà els excedents de diferents establiments hotelers a diferents entitats socials, amb la col·laboració de SEUR. Barcelona.
- Gran menjar de recapte amb aliments d'excedents procedents del Mercat Municipal, a Rubí, organitzat per l’Ajuntament
- Acció “Pesa, pensa”, de reflexió amb els infants per reduir la quantitat de menjar que es malbarata als menjadors escolars. Organitzat per l’empresa de càtering Vallès de serveis a escoles, sl, a Rubí.
- Projecte Pilot de recuperació dels sobrants de cuines escolars per a famílies necessitades, organitzada per l’Ajuntament de Sant Just.
- Concurs multitudinari de cuina d’aprofitament, a Terrassa, organitzat pel Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental. A més de distribuir a 108 restaurants adherits a la campanya “Acaba’t el plat a casa” un conjunt d’eines per reduir el malbaratament alimentari.
- Reutilització de recursos per a entitats socials “Pont Solidari”. Intercanvi de recursos en bon estat via online per ser reutilitzats. Organitzat per la Fundació Banc de Recursos, a Barcelona.
- Activitats i tallers per a la reutilització i el reciclatge de roba. Organitzat per la Universitat Pompeu Fabra, a Barcelona.
- Taller de mapatge de comerços i iniciatives responsables ambientalment i social pel Mapa Barcelona+Sostenible. Organitzat per la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable.
- Projecció de curtmetratges sobre medi ambient en una caravana dissenyada amb materials reutilitzats, a Cornellà de Llobregat. Organitzada per l’Ajuntament.
A la demarcació de Tarragona:
- Recuperació dels sobrants de cuines escolars per a famílies necessitades, organitzada per l’Ajuntament de Reus.
- Campanya municipal de sensibilització ciutadana per reduir el malbaratament alimentari, incidint en restaurants, mercats i centres cívics, a Reus.
- Cuina creativa contra el malbaratament alimentari, a Tarragona. Organitzada per la Diputació de Tarragona.
- Campanya per conscienciar els escolars que evitin l'ús d'alumini en els embolcalls, organitzada per l’Ajuntament a l’escola Antoni Roig de Torredembarra.
- Diagnosi dels residus d'esmorzars generats a les escoles per a implantar-hi l'embolcall reutilitzable, a Valls. Organitzada per l’Ajuntament.
A la demarcació de Girona:
- Campanya “Aquí, ho mengem tot!” del Consell Comarcal del Baix Empordà, a 11 municipis. Els clients dels restaurants es podran endur a casa el menjar que han demanat i no s'acabin.
- Concurs de receptes de cuina amb sobrants a Figueres, organitzat pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà.
- Demostració culinària de diverses receptes aprofitant els aliments d'una recepta a l'altra a Palamós, organitzada per l’Ajuntament.
- Reutilització d’envasos de plàstic de detergents a granel, amb l’empresa Goccia Verde, a Girona i altres municipis catalans.
- Recollida de deixalles al bosc i creació d'una escultura amb el material recollit, organitzada per l’escola Els Castanyers, a Viladrau.
A la demarcació de Lleida:
- Repartiment de carmanyoles reutilitzables a les escoles del Pla d'Urgell, organitzat pel Consell Comarcal.
- Esmorzar saludable i sense generació de residus orgànics, i cuina amb sobrants, organitzats per l’escola El Sitjar, de Linyola.
- Contes sobre els residus, la seva prevenció i el seu reciclatge a les escoles del Pla d'Urgell, organitzat pel Consell Comarcal.
A la demarcació de les Terres de l’Ebre:
- Materials gràfics i xerrada de sensibilització als comerços i hostaleria de Móra d’Ebre, i repartiment d’unitats didàctiques als centres de primària i secundària sobre el malbaratament alimentari, organitzat per l’Ajuntament.
- Fira d'artesania amb materials reciclats, a Roquetes, organitzada per l’Associació La Segona Volta.
27 de novembre: XII Jornada de Prevenció de Residus: Reutilització i preparació per a la reutilització
L’Agència de Residus de Catalunya ha organitzat per al dijous, 27 de novembre, la XII Jornada de Prevenció de Residus, centrada enguany en la reutilització i la preparació per a la reutilització. La jornada, que tindrà lloc al Born Centre Cultural de Barcelona, té com a objectiu apropar i difondre diversos exemples d’estratègies (mercats virtuals, mercats d’intercanvi i de segona mà, deixalleries, iniciatives d’empreses, donacions a entitats socials, etc.) i materials que són susceptibles de ser reutilitzats (mobles, roba, joguines, llibres de text, electrodomèstics, material electrònic i ortopèdic, etc.).
La reutilització és un dels objectius estratègics que han de guiar la gestió futura dels residus a Catalunya establerts al Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya 2013-2020 (Precat20).
El Projecte LIFE EWWR+ (2013 - 2017)
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus està coordinada per l'Associació de Ciutats i Regions per al Reciclatge i la Gestió Sostenible de Recursos (ACR+), de la qual Catalunya n’és membre a través de l’ARC. La Unió Europea finança bona part de la iniciativa a través del Projecte LIFE+ EWWR, on hi destinarà uns 2 milions d’euros en el període 2013-2017. El projecte el coordina l’ACR+ amb 4 socis: l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), l’Institut Brussel·lès de Gestió del Medi Ambient (IBGE-BIM), a Bèlgica; l’Agència Nacional Hongaresa de Gestió de Residus (OHÜ), a Hongria; i l’Associació Internacional per la Comunicació Ambiental (AICA), a Itàlia.
1