La iniciativa educativa "Entorn sense fum" que es va dur a terme entre l’Ajuntament de Girona i l’Agència de Salut Pública de Catalunya, ara arriba a Vilablareix
El projecte Entorn sense fum arriba a l’escola Madrenc, d’educació infantil i primària de la població de Vilablareix gràcies al seu Ajuntament i amb el suport de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Aquesta iniciativa que va iniciar l’Ajuntament de Terrassa i que des de llavors l’Agència de Salut Pública de Catalunya va promocionar en d’altres municipis com Girona, Mollet del Vallès, arriba ara a Vilablareix. La setmana passada es va trametre als familiars dels alumnes de l’escola Madrenc una carta on s’especificava en què consistia el projecte i es feia èmfasi en evitar fumar en les portes d’entrada i sortida a l’aire lliure de l’escola, per tal de donar continuïtat a l’acció educativa i formativa del centre, reduir l’exposició al fum ambiental del tabac (FAT) i contribuir a la desnormalització i reducció de la conducta de fumar on hi pot haver elevada presència de població infantil. Es va col·locar un cartell a l’aire lliure de les portes d’entrada i sortida.
 
Paral·lelament també s’està sensibilitzant als familiars dels riscos del FAT en els infants, ja que són més sensibles als seus efectes i a més tenen una freqüència respiratòria més elevada que els adults per la qual cosa els entra més quantitat (per quilogram de pes) de compostos tòxics del FAT. És per això que s’està recomanant que s’eviti fumar a casa i al cotxe, encara que es fumi sense la presència de l’infant, ja que el FAT s’instal·la al medi ambient i els seus tòxics persisteixen en l’atmosfera (roba, cabells, cortines, tapisseria del cotxe...) encara que es ventili.
 
El passat 11 de novembre es va publicar un estudi a la revista Epidemiology and Community Health, en el que van participar 83 equips d’atenció primària de Catalunya, 12 de la Regió Sanitària de Girona, on es va detectar una dada molt preocupant, que en un 78,7% de les famílies que almenys un dels progenitors fumava el nadó estava exposat a la nicotina (dins aquest en un 25,1% hi estava molt exposat). L’estudi realitzat entre el 2009 i 2011 va demostrar, entre d’altres, l’efectivitat d’una breu intervenció conductual en pediatria d’atenció primària dirigida als pares i mares que fumen en la reducció de l’exposició al FAT dels nadons. En l’estudi també s’ha pogut demostrar les variables que tenen més relació amb la major exposició.