• El monòlit i les cartelleres expliquen diferents episodis històrics esdevinguts en aquest indret durant la Guerra Civil i la postguerra
  • Joana Ortega destaca el valor de la memòria com a eina pedagògica i de defensa de la democràcia
La vicepresidenta inaugura la senyalització del Campus Mundet
La vicepresidenta del Govern i presidenta del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Joana Ortega; el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez, i el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, han inaugurat aquest matí la senyalització dels espais de memòria del Campus Mundet, al passeig de la Vall d’Hebron de Barcelona.
 
Es tracta d’un monòlit i dues cartelleres que expliquen diferents episodis històrics esdevinguts en aquest indret durant la Guerra Civil i la postguerra. La senyalització és fruit d’un conveni de col·laboració entre el Memorial Democràtic, la Universitat de Barcelona i la Diputació de Barcelona.
 
Durant la seva intervenció, la vicepresidenta ha destacat el valor de la memòria com a eina pedagògica. “Conèixer la nostra història és la millor manera d'entendre que cal lluitar sempre per la convivència, per la llibertat i per la democràcia, perquè si no ho fem així, els perills de sempre poden reaparèixer amb una força incontrolable”, ha dit. “La memòria històrica consisteix a recordar i saber transmetre que la democràcia és molt valuosa, i que, com totes les coses valuoses, acostuma a ser tremendament fràgil”.
 
En aquest sentit, Joana Ortega ha remarcat els esforços realitzats per la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament i pel Memorial Democràtic per documentar i mantenir els espais vinculats a la memòria històrica. La senyalització que avui s’ha presentat ajudarà a difondre la història del nostre país, ha dit la vicepresidenta.
 
“Aquests senyals preserven i honoren la memòria d'uns fets i d'unes persones que van patir la repressió franquista i la negació dels seus drets humans, però, alhora, també són la demostració que els temps adversos poden ser superats si som capaços de defensar les llibertats i aprofundir cada dia més en l'enorme estima que ens ha de merèixer la democràcia”.
 
 La senyalització
 
Els tres senyals que s'han instal·lat —un monòlit i dues cartelleres que segueixen el manual de senyalització d’espais de memòria del Memorial Democràtic— expliquen l'ocupació de Barcelona per part de les tropes franquistes el gener de 1939; l'obertura del camp de concentració franquista d'Horta, on estava situat l'actual Campus Mundet (que va romandre obert entre 1939 i 1940), i les Llars Anna Gironella de Mundet i el Palau de les Heures (antiga residència del president Companys durant la guerra, on actualment hi ha els vestigis d’un refugi antiaeri). Aquesta inauguració es fa amb motiu del 75è aniversari de la fi de la Guerra Civil, l’exili republicà i l’inici de la dictadura franquista, commemoracions centrals d’enguany en la programació d’activitats del Memorial Democràtic.
 
La vicepresidenta Joana Ortega, acompanyada del director de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Miquel Puig; el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i el rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, ha fet un recorregut per les senyalitzacions: el monòlit introductori a l’edifici de Llevant (entrada de l’exèrcit franquista a Barcelona), la cartellera a l’edifici de Llevant (camp de concentració d’Horta i Llars Mundet) i la cartellera al Palau de les Heures.
 
També els han acompanyat Vicenç Puigdomènech, exalumne de les Llars Mundet, i Just Hiniestrosa, fill del responsable del manteniment del camp de presoners, la degana d’Educació de la UB, Anna Maria Escofet, i el degà de la facultat de Psicologia de la UB, Josep Batista. La doctora en Història Gemma Tribó ha estat l’encarregada d’oferir una contextualització de l’espai.

2  

Imatges

La vicepresidenta visita els espais senyalitzats. FOTO: Universitat de Barcelona

La vicepresidenta visita els espais senyalitzats. FOTO: Universitat de Barcelona 2511

Un moment de la intervenció de la vicepresidenta. FOTO: Universitat de Barcelona

Un moment de la intervenció de la vicepresidenta. FOTO: Universitat de Barcelona 786

1  

Fitxers adjunts

DOSSIER -  Senyalització Campus Mundet

DOSSIER - Senyalització Campus Mundet
PDF | 577