FOTO WEB
Un moment de la visita.
 
 
Un grup de tècnics de la Generalitat, encapçalats pel director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Miquel Molins, i representants dels municipis i ramaders afectats pel tancament de les plantes d’assecatge de purins, van realitzar una visita a Califòrnia, del 17 al 20 de novembre. per tal de conèixer la normativa aplicada en aquest Estat nord-americà en relació a la gestió dels fertilitzants, les dejeccions ramaderes, i les tecnologies de tractament de purins emergents que puguin ser aplicables a Catalunya.
 
Aquesta actuació s’emmarca en un conjunt de visites previstes enguany i que tenen per objecte conèixer de primera mà experiències en entorns similars i que s’han pogut efectuar gràcies als fons del Programa LIFE + ‘Futur Agrari’ que porta a terme la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia.
 
Califòrnia es caracteritza per ser un dels Estats amb una normativa agroambiental més avançada. Les característiques de clima mediterrani d’aquest Estat, molt similars a les de Catalunya, el fa especialment adequat per a conèixer quina normativa apliquen en la fertilització i la gestió de les dejeccions ramaderes. També el fet de ser una de les àrees tecnològicament més avançades, ha incrementat l’interès d’aquesta visita.
 
Així, la visita va permetre conèixer de primera mà la normativa que s’aplica a les granges de producció ramadera intensiva, la qual presenta diferències importants envers la normativa europea i és una de les més avançades del món, aplicada en un entorn i condicions climàtiques similars a les de Catalunya. La reunió amb ramaders del sud de Califòrnia va servir per a què presentessin les seves experiències amb les energies renovables, els sistemes de tractaments, i la implementació dels plans de gestió, que en aquest cas estan molt lligats a les analítiques de sòls i al balanç de nutrients. Els objectius d’aquesta normativa són tant la protecció de les aigües com la de l’ambient atmosfèric i, particularment, el canvi climàtic.
 
També es va visitar una granja que tenia instal·lada una planta de tractament integral de purins que inclou una valorització energètica i recuperació dels nutrients dels purins en forma mineral. Aquesta instal·lació forma part d’un projecte que ha de permetre la generació d’energia renovable fàcilment transportable. Es tracta d’una tecnologia novedosa, molt interessant, que pot permetre abordar el tractament dels excedents generats pel tancament de les plantes, sent els contactes que s’han establert orientats a estudiar la viabilitat de la implantació d’aquesta tecnologia a Catalunya.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Fitxers adjunts

Un moment de la visita.

Un moment de la visita.
JPG | 126