Els grups de recerca participants investiguen la possible relació de l'exposició a llum durant la nit amb algunes malalties humanes i amb alteracions en els cicles vitals d’espècies nocturnes
 
Una trentena d'investigadors procedents de diverses universitats i centres de recerca de tot l'estat finalitzen avui la 1a. Reunió Científica de la Xarxa Espanyola d'Estudis sobre Contaminació Lumínica (REECL), que, des d’ahir al matí s’estan desenvolupant al Parc Astronòmic Montsec i a l'Hotel Terradets de Cellers amb l’objectiu que els participants intercanviïn les experiències dels seus grups de treball, presentin els darrers resultats de les seves investigacions, estableixin estratègies de cooperació en la recerca i realitzin sessions de formació i discussió en diversos àmbits de la matèria.
 
En les sessions de treball han tingut un especial interès l’exposició dels resultats de recerca obtinguts en matèria de salut humana que mostren com l'exposició a llum durant la nit pot provocar trastorns diversos, alguns d'ells vinculats a la producció de l'hormona melatonina, les conseqüències de les quals es troben en estudi tenint indicis de la seva relació amb alguns tipus de càncer.
 
També s’han donat a conèixer estudis sobre les notables afectacions de la llum en el medi nocturn natural, entre les quals les alteracions en els cicles vitals de diverses espècies nocturnes, com insectes o aus, i que poden posar clarament en perill la supervivència de diverses espècies amenaçades.
 
La REECL està constituïda per una dotzena de grups de recerca vinculats, a banda del Parc Astronòmic Montsec, a les universitats Politècnica de Catalunya, Complutense de Madrid, de València, de Múrcia i de Santiago de Compostel·la, a l’Institut d’Astrofísica de Canàries, als observatoris Astronòmic Nacional i de Calar Alto, al Planetari de Pamplona, a l’Estació Biològica de Doñana. Tots ells fan recerca al voltant d'aspectes diversos que van des de l'astronomia fins a la salut humana, passant per temes d'afectació ecològica en espècies nocturnes o tècniques d'enllumenat respectuós.
 
Durant la seva estada, els investigadors participants han visitat els equipaments del Parc Astronòmic Montsec i, aprofitant el cel fosc del Montsec, han dut a terme mesures comparatives amb els instruments especialitzats per l'estudi de la contaminació lumínica.

1  

Fitxers adjunts

Foto de la visita del grup d'investigadors al Centre d'Observació de l'Univers del Montsec

Foto de la visita del grup d'investigadors al Centre d'Observació de l'Univers del Montsec
JPG | 6526