- El conseller d’Interior Ramon Espadaler anuncia l’elaboració d’un Pla integral de Seguretat de les persones grans abans que acabi l’any
- El fiscal de l’Audiència Provincial de Barcelona, Víctor Alegret, ha anunciat que “seria convenient la creació d’una jurisdicció especialitzada en delictes contra les persones grans”
“Volem que les persones grans tinguin un rol actiu en la societat i que se sentin segures”. Amb aquesta afirmació la directora general d’Administració de Seguretat, Maite Casado, ha donat per tancada la Jornada sobre la seguretat de les persones grans que s’ha celebrat avui al Departament d’Interior. Casado ha volgut posar en valor la importància de la feina que fan totes aquelles persones que tenen funcions protectores sobre aquest col·lectiu: “Hem de tenir els ulls ben oberts, hem de conèixer la problemàtica que tenen les persones grans en matèria de seguretat. Cal que aquests actors, que són molts i ben preparats, siguin conscients d’aquesta problemàtica i, en l’exercici de les seves funcions, estiguin atents als indicis que poden informar de situacions de risc”, ha explicat.
La Jornada, organitzada pel Departament d’Interior s’ha celebrat en el marc d’un nou grup de treball d’àmbit Europeu que s’ha format amb l’Efus, European Forum for Urban Security.
La projecció de la població Mundial feta per l’organització de les Nacions Unides l’any 2013 estima que l’envelliment demogràfic farà que el 2015, el col·lectiu de persones grans segui el 30% de la població, quan actualment és del 17%. Precisament, el Departament d’Interior, conscient de la vulnerabilitat de les persones sèniors ha anunciat l’elaboració d’un Pla Integral de Seguretat de les persones grans abans d’acabar l’any. L’anunci l’ha fet el conseller d’Interior Ramon Espadaler en l’acte d’inauguració.
Tot seguit la Jornada ha seguit amb diferents conferències i taules rodones.
El fiscal de l’Audiència Provincial de Barcelona, Víctor Alegret, ha anunciat que “seria convenient la creació d’una jurisdicció especialitzada en delictes contra les persones grans, és a dir, jutjats especialitzats i unitats dins la Fiscalia per fer front als problemes específics de la gent gran”. “Aquesta proposta hauria de ser acollida pels poders públics que tenen els pressupostos per poder-ho fer”, ha afegit.
El fiscal, que ha parlat sobre la victimització de la gent gran, ha explicat que “les persones grans constitueixen un dels tres col·lectius més vulnerables de la nostra societat, juntament amb els menors i les dones, i que per això, cal promoure la seva protecció”. Alegret ha afegit que “moltes vegades aquest col·lectiu pateix una doble vulnerabilitat, per l’avançada edat i per les patologies mentals i/o físiques que els poden impedir decidir la seva vida”. Per aquest motiu, “estem al servei de la ciutadania i de la seva protecció”.
Sobre la protecció de la gent gran, el cap de l’Àrea Tècnica de Proximitat i de Seguretat Ciutadana de la Direcció General de la Policia, l’Inspector Albert Oliva, ha explicat que “la línia principal és la prevenció i per això és important traslladar consells de prevenció en tots els àmbits”. Oliva ha afirmat que “des dels Mossos d’Esquadra busquem construir una teranyina entre tots els actors que intervenen amb l’objectiu que hi hagin els menys espais possibles no coberts per garantir la seguretat”. Segons l’Intendent la confiança entre la Policia i les persones grans és bàsica per aconseguir-ho.
L’Inspector dels Mossos d’Esquadra ha explicat que la Policia de la Generalitat fa la detecció d’aquesta problemàtica a través de les oficines de Relacions amb la Comunitat, del Grup d’Atenció a la Víctima, i del col·lectiu professional dels Mossos, agents de seguretat ciutadana, que treballen en tot el territori.
Per la seva banda, l’inspector en cap de la Policia Local de Sant Quirze del Vallès, Joan Antoni González, ha exposat els protocols que apliquen basats en convenis d’assistència telemàtica, en les urgències socials, en el seguiment de les persones grans vulnerables per la climatologia, en els plans de seguretat viària, els plans locals de Protecció Civil i en matèria de convivència.
També hi ha participat el degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Sant Feliu de Llobregat, Miquel Rodríguez, que ha explicat que el torn d’ofici també està adreçat a les persones grans i ha donat detalls de com es pot sol·licitar.
Durant la Jornada, la professora de la Facultat de Psicòloga i membre d’EIMA (l’Associació per la investigació del maltractament a les persones grans), Montserrat Celdrán, ha insistit en la “importància de la capacitat de la gent gran de tenir un rol social actiu” explicant que “l’envelliment és un repte, no una amenaça”.
Sobre el suport institucional i social a la gent gran, des del Departament d’Ensenyament, Martí Boneta, del servei de Suport a la comunitat Educativa, ha explicat el projecte de Servei Comunitari per a l’alumnat de secundària obligatòria perquè els estudiants experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l’exercici actiu de la ciutadania i posin en joc els seus coneixements i capacitats a la comunitat.
Del Departament de Benestar Social i Família, la responsable de la Secretaria de Família del, Lluïsa Jiménez, ha explicat el programa Per un bon tracte a les persones grans: Patrimoni de la Humanitat, la finalitat del qual rau en transmetre els valors que tenen aquestes persones. En aquesta ponència també han participat representats del Departament d’Afers Socials i Salut de Matosinhos (Portugal) donant testimoni del seu treball.